Η κυπριακή οικονομία προβλέπεται να καταγράψει υψηλούς ρυθμούς ανάκαμψης το 2021 και 2022, μετά τη συρρίκνωση του 2020 λόγω της πανδημίας COVID-19, καθώς αναμένεται σταδιακή επιστροφή στην κανονικότητα και αύξηση της εμβολιαστικής κάλυψης, όπως αναφέρει το Κέντρο Οικονομικών Ερευνών του Πανεπιστημίου Κύπρου στο οικονομικό του δελτίο Ιουλίου. Παράλληλα προειδοποιεί για ενδεχόμενους κινδύνους για την πιστοληπτική αξιολόγηση της χώρας ενόσω η πανδημία συνεχίζεται.
Όπως αναφέρεται, ο ρυθμός μεγέθυνσης του πραγματικού ΑΕΠ εκτιμάται σε 3,7% για το 2021 και σε 3,8% για το 2022. Οι προβλέψεις έχουν αναθεωρηθεί προς τα πάνω κυρίως ως αποτέλεσμα της αύξησης της πραγματικής δραστηριότητας το πρώτο τρίμηνο του 2021 σε σχέση με το τελευταίο τρίμηνο του 2020, καθώς και σημαντικών βελτιώσεων κατά το δεύτερο τρίμηνο του 2021 που αποτυπώνονται στους δείκτες οικονομικής εμπιστοσύνης της Κύπρου και της ΕΕ.
Πιθανοί κίνδυνοι για δυσμενέστερες από τις προβλεπόμενες προοπτικές πηγάζουν από ανατροπές στη σταδιακή επιστροφή στην κανονικότητα λόγω νέων κυμάτων της πανδημίας, νέων παραλλαγών του ιού και καθυστερήσεων στην εμβολιαστική κάλυψη, ιδίως των νεαρότερων ηλικιακών ομάδων. Η πορεία της εξωτερικής ζήτησης για το κυπριακό τουριστικό προϊόν, επίσης, εμπεριέχει κινδύνους, αφού εξαρτάται από τις επιδημιολογικές συνθήκες, συμπεριλαμβανομένων των εμβολιασμών, στην Κύπρο και στο εξωτερικό.
Σημειώνεται επίσης ότι ενόσω η πανδημία συνεχίζεται, ενδέχεται να προκύψουν κίνδυνοι για τις προοπτικές ως αποτέλεσμα του υψηλού δημόσιου και ιδιωτικού χρέους σε συνδυασμό με καθυστερήσεις στην εφαρμογή σημαντικών διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και αβεβαιότητα γύρω από το πλαίσιο εκποιήσεων. Ανοδικές πιέσεις στα δημόσια οικονομικά και στα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, ενώ η πανδημία βρίσκεται ακόμα σε εξέλιξη, ενδέχεται να υπονομεύσουν την πιστοληπτική αξιολόγηση της χώρας και να επιβαρύνουν τους ισολογισμούς των τραπεζών, περιορίζοντας τις προοπτικές ανάπτυξης.
Καλύτερες προοπτικές από τις προβλεπόμενες μπορούν να διαμορφωθούν από ενδυνάμωση της ζήτησης, ιδίως για τουριστικές υπηρεσίες, λόγω αύξησης του ρυθμού εμβολιασμών στην Κύπρο και στο εξωτερικό, και βελτίωσης των επιδημιολογικών συνθηκών. Η εφαρμογή του Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας της Κύπρου αναμένεται να επηρεάσει θετικά την εγχώρια δραστηριότητα και απασχόληση μέσω αυξημένων επενδύσεων και να ενισχύσει τις δυνατότητες ανάπτυξης μέσω μεταρρυθμίσεων.
Ο πληθωρισμός για το 2021 και 2022 προβλέπεται να αυξηθεί στο 1,6% και 1,8% αντίστοιχα, καθώς η ζήτηση αναμένεται να ανακάμψει.
ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ