Το Υπουργείο Εργασίας ξεκαθάρισε στις εργοδοτικές και συνδικαλιστικές οργανώσεις πως ο 13ος μισθός θα πρέπει να καταβληθεί από τους εργοδότες στην ολότητά του και το κράτος δεν θα συμμετάσχει σε καμία περίπτωση σε επιδότησή του.
Έτσι μπαίνει τέλος στο σενάριο για επιδότηση του 13ου μισθού των ιδιωτικών υπαλλήλων από το κράτος σε ένα πλαίσιο όπως δίδεται η επιδότηση των μισθών για στήριξη λόγω της πανδημικής κρίσης.
Τα σχέδια στήριξης επιχειρήσεων και εργαζομένων συζητήθηκαν σε συνάντηση που είχαν σήμερα το μεσημέρι η Υπουργός Εργασίας Ζέτα Αιμιλιανίδου και οι εργοδοτικές και συνδικαλιστικές οργανώσεις στο ξενοδοχείο Κλεοπάτρα με εκπροσώπους της ΣΕΚ, της ΠΕΟ, της ΔΕΟΚ, του ΚΕΒΕ και της ΟΕΒ.
Όπως πληροφορείται η Κ από τους παρευρισκομένους της συνάντησης, η Υπουργός υπογράμμισε πως δεν τίθεται ζήτημα μη καταβολής του 13ου μισθού από τους ιδιώτες στους υπαλλήλους τους βάσει των συμφωνηθέντων. Τόνισε ότι είναι αναφαίρετο δικαίωμα η καταβολή του και δεν μπαίνει σε συζήτηση και διαπραγμάτευση, με την υποχρέωση να βαραίνει μόνο την εργοδοσία. Η περίοδος της στήριξης των μισθών όπως τόνισε στην εργοδοτική πλευρά και τη συνδικαλιστική πλευρά αφορούσε εργάσιμο χρόνο, ήταν επιδότηση του μισθού και όχι κοινωνική συνεισφορά, άρα μετρά ως εργάσιμος χρόνος και θα πρέπει να δοθεί ο 13ος όπως πάντα.
Η ΑΤΑ μέχρι και το 2021
Όσον αφορά στην ΑΤΑ, που αφορά τον ευρύτερο δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα, ανανεώθηκε για ακόμα ένα χρόνο, ζήτημα που απασχολούσαν τις οργανώσεις.
Την ίδια ώρα, όσον αφορά στα σχέδια πλήρους αναστολής τα οποία αφορούν το Δεκέμβριο εντάσσονται και οι επιχειρήσεις που επηρεάζονται ως απότοκο των νέων μέτρων που ανακοινώθηκαν από την Κυβέρνηση.
Πρόσθετα, θα γίνει σχεδιασμός για πιο έγκαιρη καταβολή των επιδομάτων του ανεργιακού και ασθενείας, ώστε να μην υπάρξει καθυστέρηση.