Στη συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου αύριο Τετάρτη θα ληφθούν οι τελικές αποφάσεις αναφορικά με το θέμα της φορολογίας στα καύσμα αλλά και της επιδότησης του ηλεκτρικού ρεύματος, δήλωσε ο Υπουργός Οικονομικών Μάκης Κεραυνός, ο οποίος σε συνέντευξή του στο ΚΥΠΕ τάχθηκε υπέρ των στοχευμένων μέτρων έχοντας στο επίκεντρο τις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού.
Σε συνέντευξή στο ΚΥΠΕ, η οποία θα μεταδοθεί αργότερα την Τρίτη, ο κ. Κεραυνός απέρριψε ότι υπάρχει δυστοκία σε σχέση με το θέμα της δημιουργίας ειδικής δικαιοδοσίας στα Επαρχιακά Δικαστήρια για κόκκινα δάνεια που εξασφαλίζονται με κύρια κατοικία αξίας μέχρι €350.000, λέγοντας ότι το νομοσχέδιο αναμένεται να εγκριθεί την Τετάρτη και διαμήνυσε ταυτόχρονα ότι «πρέπει να αποφύγουμε τους λαϊκισμούς οι οποίοι δεν προσφέρουν τίποτα απολύτως».
Εξάλλου, ενόψει της σημερινής εκδήλωσης διαμαρτυρίας από τον Σύνδεσμο Πρατηριούχων Πετρελαιοειδών, ο κ. Κεραυνός είπε ότι είχε συνάντηση με τον Σύνδεσμο, ο οποίος συμφώνησε με τα μέτρα που προτάθηκαν και τα οποία αφορούν αυξημένους ελέγχους στα σημεία διέλευσης από το Τμήμα Τελωνείων με δημοσιοποίηση των περιπτώσεων παράβασης του κανονισμού της πράσινης γραμμής.
Τα μέτρα πρέπει να είναι προσωρινά
Ενόψει της λήξης της περιόδου εφαρμογής του μειωμένου φόρου κατανάλωσης στα καύσιμα και της επιδότησης της αύξησης της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος, ο κ. Κεραυνός σκιαγράφησε τις προθέσεις της κυβέρνησης, λέγοντας ότι τα μέτρα αυτά έχουν προσωρινό χαρακτήρα.
«Με βάση τα δεδομένα όσον αφορά τις τιμές των καυσίμων έχουν υποχωρήσει πολύ πιο κατά από τις τιμές που ίσχυαν το Μάρτιο του 2022. Επομένως με κάθε τρόπο δικαιολογείται να μην προχωρήσουμε με αυτά τα μέτρα», είπε.
Ο ΥΠΟΙΚ σημείωσε ωστόσο ότι «πάγια πολιτική της κυβέρνησης είναι η στήριξη των ευάλωτων ομάδων του πληθυσμού και αυτό το γεγονός θα σταθμιστεί στη συζήτηση κατά τη διάρκεια του Υπουργικού Συμβουλίου την ερχόμενη Τετάρτη».
Σε παρατήρηση ότι ο Σύνδεσμος καταναλωτών λέει ότι με τις ισχύουσες τιμές δεν δικαιολογείται η συνέχιση του μειωμένου φόρου κατανάλωσης στα καύσιμα αλλά δικαιολογείται η συνέχιση της στήριξης στα τιμολόγια του ηλεκτρικού ρεύματος, ο ΥΠΟΙΚ εξέφρασε τη χαρά του για το ότι ο Σύνδεσμος εκτιμά ότι οι τιμές έχουν μειωθεί δραστικά.
«Απ’ εκεί και πέρα, ναι, θα σταθμίσουμε στα πλαίσια της επιχορήγησης του ηλεκτρικού ρεύματος μέσω της ΑΗΚ τις ευάλωτες ομάδες για το πώς θα επηρεαστούν και αυτό θα καθορίσει και την απόφασή μας», είπε, προσθέτοντας ότι πάγια πολιτική της κυβέρνησης είναι τα μέτρα να είναι στοχευμένα.
Επισημαίνοντας πως εξελίξεις που επηρεάζουν το σύνολο του πληθυσμού, όπως η πανδημία του Covid-19, δικαιολογούσε την εξέταση οριζόντιων μέτρων, ο ΥΠΟΙΚ υπογράμμισε ωστόσο ότι «σήμερα οι εξελίξεις είναι τελείως διαφορετικές και στα πλαίσια της πολιτικής που ακολουθούμε για ευνόητους λόγους που νομίζω δεν χρειάζεται πλέον να εξηγηθούν, μία αυστηρή δημοσιονομική πολιτική και μία δημοσιονομική πειθαρχία, πρέπει τα μέτρα να είναι ακριβώς στοχευμένα σε εκείνους που τα χρειάζονται και όταν τα χρειάζονται».
Αυξημένοι έλεγχοι στα σημεία διέλευσης
Εξάλλου, ερωτηθείς για τις συζητήσεις που είχε με τους πρατηριούχους, που διαμαρτύρονται για την απώλεια εσόδων λόγω των κατεχομένων, ο ΥΠΟΙΚ είπε είχε συνάντηση με τον Σύνδεσμο Πρατηριούχων, συνάντηση που διεξήχθη σε πολύ καλό κλίμα.
Είπε ότι ενημέρωσε το Σύνδεσμο ότι το ΥΠΟΙΚ θα προχωρήσει στη λήψη μέτρων που αφορούν κυρίως αυξημένους ελέγχους μέσω του Τμήματος Τελωνείων.
Όπως είπε, το Τμήμα θα εντατικοποιήσει τους ελέγχους στα σημεία διέλευσης και όπου εντοπίζονται παράνομες μεταφορές καυσίμων από τα κατεχόμενα στις ελεύθερες περιοχές θα υπόκεινται οι παραβάτες σε αυστηρά πρόστιμα.
Σημείωσε ότι τα περιστατικά κατασχέσεων από τώρα και στο εξής θα δημοσιοποιούνται προς γνώση και συμμόρφωση για να αποφεύγονται τέτοιου είδους παρανομίες, προσθέτοντας ότι ένα τρίτο μέτρο είναι η αποστολή προειδοποιητικών επιστολών προς Συνδέσμους με επαγγελματίες οδηγούς ενημερώνοντας τους για την εντατικοποίηση των ελέγχων και την επιβολή αυστηρών προστίμων, ενώ θα εξεταστεί η δυνατότητα αξιοποίησης τεχνολογίας ώστε οι έλεγχοι να γίνονται όσο το δυνατόν πιο αποτελεσματικοί, χωρίς να παραβιάζονται ο κανονισμός που διέπει το εμπόριο για την πράσινη γραμμή και οι κανονισμοί του δικοινοτικού εμπορίου.
Πάντως, ο κ. Κεραυνός εξήγησε ότι θα δημοσιεύονται τα περιστατικά, και όχι τα ονόματα των όσων παραβιάζουν τη νομοθεσία «για να γνωρίζει και ο κόσμος ότι γίνονται έλεγχοι και μάλιστα αυστηροί και εντοπίζονται αρκετές περιπτώσεις ούτως ώστε να μειώσουμε τη διάθεση κάποιων να προβαίνουν σε πράξεις αντιδεοντολογικές για να μην χρησιμοποιήσω άλλη πρόταση».
Ερωτηθείς σχετικά, ΥΠΟΙΚ αναγνώρισε πως δεν απαγορεύεται σε έναν ιδιώτη να γεμίσει το ρεζερβουάρ του αλλά απαγορεύεται η εμπορία.
Εκποιήσεις: Να αποφεύγουμε τους λαϊκισμούς
Σε ερώτηση κατά πόσον υπάρχει δυστοκία στο θέμα της δημιουργίας της ειδικής δικαιοδοσίας στα Επαρχιακά Δικαστήρια για τα ΜΕΔ, δεδομένης της καθυστέρησης έγκρισης του σχετικού νομοσχεδίου από το Υπουργικό Συμβούλιο, ο κ. Κεραυνός είπε πως δεν υπάρχει απολύτως καμία δυστοκία.
«Απλώς είμαστε μια πολύ σοβαρή κυβέρνηση που θέλουμε να μελετούμε σοβαρά τα θέματα και να μην λέμε ατάκες ή συνθήματα. Το θέμα των ΜΕΔ και οι εκποιήσεις είναι μία ιστορία η οποία υπάρχει τουλάχιστον εδώ και μία δεκαετία χωρίς να αντιμετωπιστεί σοβαρά», επεσήμανε.
Λέγοντας πως οι χειρισμοί που μπορούν να γίνουν σε αυτό το θέμα παρακολουθούνται στενά από τους θεσμούς της ΕΕ, την ίδια την Επιτροπή και από τους οίκους αξιολόγησης, ο κ. Κεραυνός επεσήμανε ότι «για αυτό δεν πρέπει να κάνουμε κινήσεις χωρίς να είναι μελετημένες απόλυτα και να δημιουργούμε άλλα προβλήματα».
Όπως σημείωσε, το νομοσχέδιο αυτό θα συζητηθεί και θα παρθεί η τελική απόφαση στην επόμενη συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου.
Ο κ. Κεραυνός συμφώνησε «απόλυτα», όπως είπε, με σχόλια ότι ενδεχόμενη έγκριση της πρότασης νόμου που βρίσκεται ενώπιον της Βουλής για ένα οριζόντιο δικαίωμα προσφυγής στα Δικαστήρια για εξασφάλιση διατάγματος αναστολής εκποίησης θα δημιουργήσει πολλά προβλήματα χωρίς να απαλλάσσει τους δανειολήπτες από τις υποχρεώσεις τους.
Διερωτήθηκε ποιο πρόβλημα έλυσαν οι αναστολές εκποιήσεων που επιβλήθηκαν την περίοδο 2020 και 2022 και συμπλήρωσε: «Αντίθετα, δημιούργησε πρόβλημα γιατί με την αναστολή των εκποιήσεων μπαίνουν πρόσθετες χρεώσεις και διογκώνουν το πρόβλημα και ταυτόχρονα διογκώνουν και την αγωνία των ανθρώπων, οι οποίοι υποφέρουν από την αυτήν κατάσταση περιμένοντας πότε θα λήξει η αναστολή και αν θα υπάρξει νέα αναστολή και τα λοιπά».
Όπως είπε, όλοι γνωρίζουν τα προβλήματα που θα δημιουργήσει η οριζόντια και καθολική αναστολή των εκποιήσεων. «Και όταν δημιουργούνται σοβαρά προβλήματα στην οικονομία αυτοί που τα πληρώνουν είναι τα μεσαία στρώματα και οι μεσαίοι εργαζόμενοι και αυτό το είδαμε στο πρόσφατο παρελθόν», συμπλήρωσε.
Επομένως, κατέληξε, «χρειάζονται προσεκτικοί χειρισμοί και να αποφεύγουμε τους οποιουσδήποτε λαϊκισμούς οι οποίοι δεν προσφέρουν τίποτε απολύτως στα μεσαία στρώματα και στον απλό εργαζόμενο».