Τους τρόπους με τους οποίους οι Τράπεζες μπορούν να βοηθήσουν την κυπριακή οικονομία, τους δανειολήπτες, τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά σε αυτή την περίοδο των αυξημένων δανειστικών επιτοκίων, συζήτησε ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νικόλας Παπαδόπουλος και αντιπροσωπεία του Συνδέσμου Τραπεζών, σε συνάντηση που είχαν σήμερα στα γραφεία του ΔΗΚΟ.
Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση, ο κ. Παπαδόπουλος είπε πως η κυπριακή οικονομία διανύει μια ιδιαίτερη ιδιόμορφη, κρίσιμη και δύσκολη περίοδο. Μετά και την έγκριση του Προϋπολογισμού από το Υπουργικό, είπε, είχαμε άμεσα τη διπλή αναβάθμιση από τον Οίκο Αξιολόγησης Moody’s και πλέον όλοι οι Οίκοι αξιολόγησης κατατάσσουν την κυπριακή οικονομία πάνω από την επενδυτική βαθμίδα, κάτι που θα έχει θετικές επιπτώσεις στην οικονομία και στην αξιολόγηση και αξιοπιστία της.
Ο Νικόλας Παπαδόπουλος σημείωσε πως αυτή η αναβάθμιση οφείλεται και στην σταθερότητα του τραπεζικού συστήματος της χώρας που έχει επιτευχθεί τα τελευταία χρόνια. Από την άλλη, αναγνώρισε πως οι δυσκολίες και οι προκλήσεις παραμένουν, καθώς διανύουμε μια περίοδο υψηλού πληθωρισμού, ακρίβειας και υψηλών δανειστικών επιτοκίων καθώς αυτά καθορίζονται από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.
Ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ ανέφερε πως σήμερα είχε την ευκαιρία με τον Σύνδεσμο Τραπεζών να συζητήσουν και να εξετάσουν το πώς οι Τράπεζες και το Χρηματοοικονομικό σύστημα μπορούν να βοηθήσουν την κυπριακή οικονομία, τους Κύπριους δανειολήπτες, τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά.
«Πιστεύουμε ότι αυτές οι πρωτοβουλίες από πλευράς των Τραπεζών πρέπει να ληφθούν άμεσα με στεγαστικά προγράμματα που θα βοηθήσουν ιδιαίτερα νεαρά ζευγάρια, νεαρούς επιχειρηματίες», είπε και πρόσθεσε πως πρέπει να βρεθεί τρόπος να προωθηθεί και να επισπευθεί η αναθεώρηση και αναδιάρθρωση δανείων.
Ο κ. Παπαδόπουλος είπε πως θα πρέπει να εξεταστούν οι τρόποι ώστε οι θεσμοί που προστατεύουν τους δανειολήπτες να αναβαθμιστούν, όπως είναι ο θεσμός του Χρηματοοικονομικού Επιτρόπου. Θα πρέπει να γίνουν αμέσως και πολλά άλλα για να μπορέσουμε από τη μια να δώσουμε την προστασία στους δανειολήπτες και από την άλλη θα πρέπει το τραπεζικό σύστημα να διατηρήσει την αξιοπιστία και την σταθερή του πορεία για να μπορεί να χρηματοδοτεί την ανάπτυξη της χώρας.