9.8 C
Nicosia
Σάββατο 18 Ιανουαρίου 2025 | 20:32

Συνάντηση με τον ΥΠΟΙΚ θέλουν οι τράπεζες για να λύσουν «σκιές και ερωτηματικά»

Στη συνάντηση με τον Υπουργό Οικονομικών Μάκη Κεραυνό προσβλέπει ο Σύνδεσμος Τραπεζών για να λυθούν ερωτηματικά σε σχέση με τα μέτρα που έχουν εφαρμοστεί από τις τράπεζες για τους δανειολήπτες, μετά τις συνεχείς αυξήσεις των επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, σύμφωνα με όσα δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Υπεύθυνος Επικοινωνίας του Συνδέσμου Αντρέας Κωστουρής.

«Προσβλέπουμε στη συνάντηση με τον Υπουργό Οικονομικών και είμαστε βέβαιοι ότι θα λύσουμε τις σκιές ή τα ερωτηματικά που υπάρχουν σε σχέση με τα μέτρα που έχουν εφαρμοστεί από τις τράπεζες, με παρότρυνση από τον ίδιο τον Υπουργό, κατά τους προηγούμενους μήνες και σε συνέχεια της προηγούμενης συνάντησης που είχαμε μαζί του, τον περασμένο Απρίλιο», είπε ο κ. Κωστουρής, κληθείς από το ΚΥΠΕ να σχολιάσει την δήλωση του Υπουργού Οικονομικών ότι δεν είναι ικανοποιημένος από την θέση των τραπεζών σε σχέση με το ύψος των δανειστικών επιτοκίων.

Ο Υπουργός Οικονομικών προέβη στην δήλωση αυτή κατά την παρουσία του την Τρίτη στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού, η οποία συζήτησε την «ανάγκη λήψης προστατευτικών μέτρων για τους καταναλωτές από την πρόσφατη αύξηση, καθώς και την πιθανότητα περαιτέρω αύξησης των δανειστικών επιτοκίων σχετικά με τις μη εξυπηρετούμενες χορηγήσεις (ΜΕΧ) και την αδυναμία των δανειοληπτών να ανταποκριθούν σε αυξημένες δόσεις».

Ο κ. Κωστουρής είπε ότι ο Σύνδεσμος έχει πάντα εποικοδομητική, ουσιαστική και παραγωγική συζήτηση με τον Υπουργό είτε δια ζώσης είτε με άλλους τρόπους και εξέφρασε βεβαιότητα ότι «και αυτή την φορά τέτοια θα είναι η συνάντηση που έχουμε μαζί του».

«Στη συνάντηση με τον Υπουργό θα βρούμε τον κοινό παρονομαστή και θα δούμε που στέκει η πολιτική του θέση», πρόσθεσε.

Επιπλέον, ο Υπεύθυνος Επικοινωνίας του Συνδέσμου Τραπεζών είπε ότι όταν επεξηγηθούν σε περαιτέρω λεπτομέρεια αυτά που έχουν κάνει οι τράπεζες για το θέμα, «ποια είναι η έκταση τους, ποιους αφορούν και ποιος είναι ο οικονομικός τους αντίκτυπος θα είναι, πιστεύουμε, περισσότερο ικανοποιημένος, παρά απογοητευμένος χωρίς να σημαίνει αυτό ότι δεν θα ζητήσει κάτι από πλευράς του».

Ερωτηθείς κατά πόσον έχει καθοριστεί η συνάντηση, ο κ. Κωστουρής είπε ότι εξετάζεται η ημερομηνία κατά την οποία δεν θα έχουν οι δύο πλευρές άλλες προγραμματισμένες υποχρεώσεις «για να γίνει μια συνάντηση το συντομότερο δυνατό και εντός των επόμενων λίγων ημερών».

Αναφορικά με την συνεχή αύξηση των δανειστικών επιτοκίων, ο κ. Κωστουρής είπε ότι έγιναν κινήσεις από τις τράπεζες «πριν να εξαγγελθούν τα μέτρα» των τραπεζών και ενδεικτικά, όπως είπε, είναι τα στοιχεία που έδωσε στην Επιτροπή Εμπορίου της Βουλής ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας σε σχέση με την αύξηση των επαναδιαπραγματεύσεων και των αναδιαρθρώσεων δανείων.

«Είμαστε σε τακτική επικοινωνία με τον πελάτη, όταν κάτι δεν πάει καλά, να βρεθεί μια λύση που θα τον βγάλει από την δύσκολη θέση», πρόσθεσε.

Αναφέρθηκε επίσης στο πακέτο μέτρων αξίας περίπου 10 εκατομμυρίων ευρώ που έβγαλε η κάθε τράπεζα που διατηρεί χαρτοφυλάκιο δανείων με κυμαινόμενα επιτόκια τα οποία επηρεάζονται από την αύξηση των επιτοκίων και πρόσθεσε ότι το πακέτο περιλαμβάνει είτε άμεσες επιστροφές ποσών στις οποίες θα προβαίνει μια τράπεζα, είτε ελάφρυνση χρέους για συγκεκριμένη χρονική περίοδο ή συνδυαστικά τα δύο.

«Το αναγνωρίζουμε ότι είναι μια κατάσταση που δημιουργεί πίεση στην οικονομία και για αυτό οι τράπεζες εξετάζουν τα δεδομένα που υπάρχουν μαζί με τους δανειολήπτες», πρόσθεσε.

Κληθείς να σχολιάσει το ενδεχόμενο επιβολής έκτακτης φορολογίας σε υπερκέρδη τραπεζών, ο κ. Κωστουρής είπε στο ΚΥΠΕ ότι «οι τράπεζες πληρώνουν σειρά φορολογιών και τα αυξημένα τους κέρδη συνεπάγονται και αυξημένα έσοδα στο ίδιο το κράτος» και έφερε ως παράδειγμα ότι τα 10 κέρδη των τραπεζών είναι Χ ποσό φορολογίας για το κράτος, τα 100 κέρδη είναι 10Χ ποσό φορολογίας.

Είπε ακόμη ότι υπάρχει και ο ειδικός φόρος (0,15%) επί των καταθέσεων τον οποίο πληρώνουν οι τράπεζες σε σχέση με το ύψος των καταθέσεων που διατηρούν και που υπάρχει πέραν των 10 ετών.

Ο κ. Κωστουρής είπε ότι «διαχρονική θέση του Συνδέσμου είναι πως δεν έπρεπε να υπάρχει αυτός ο ειδικός φόρος» και πρόσθεσε πως «αυτός ο φόρος υπάρχει και στα χρόνια των ζημιών (των τραπεζών) και στα χρόνια των υψηλών Μη Εξυπηρετούμενων Δανείων και στα χρόνια που έπρεπε να αυξάνουν την κεφαλαιακή τους επάρκεια οι τράπεζες».

«Οπότε θεωρούμε ότι είναι και άστοχο και άδικο το ενδεχόμενο νέου ειδικού έκτακτου φόρου φέτος και σε συνέχεια αποφάσεων νομισματικής πολιτικής και όχι πολιτικής των τραπεζών για αύξηση των επιτοκίων τους», κατέληξε.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!