Στον «αέρα» βρίσκεται ο κρατικός προϋπολογισμός του 2021, η συζήτηση του οποίου άρχισε χθες το απόγευμα στην Ολομέλεια της Βουλής με ομιλίες αρχηγών ή εκπροσώπων των κομμάτων, υπό ιδιάζουσες συνθήκες, λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού και της οικονομικής κρίσης, που έχει προκαλέσει.
Η συζήτηση θα συνεχισθεί σήμερα με ομιλίες βουλευτών και η ψηφοφορία θα διεξαχθεί την Πέμπτη.
Σύμφωνα με τον ΥΠΟΙΚ, Κωνσταντίνο Πετρίδη, πρόκειται για προϋπολογισμό έκτακτης ανάγκης, λόγω των συνθηκών, που δημιουργεί η πανδημία.
Με βάση τους υπάρχοντες συσχετισμούς δυνάμεων στη Βουλή είναι ορατό το ενδεχόμενο καταψήφισης του προϋπολογισμού και γι᾽ αυτό η κυβέρνηση, σε συνεργασία με το κυβερνών κόμμα, θέλουν να εξαντλήσουν όλες τις δυνατότητες διαλόγου.
Τυχόν καταψήφισή του θα προκαλέσει πολιτειακή κρίση και θα φέρει το κράτος σε αδιέξοδο, ενώ οι συνέπειες θα είναι απρόβλεπτες «σε όλα τα επίπεδα της κοινωνικής και οικονομικής ζωής της χώρας.
Η προσπάθεια εστιάζεται στην εξασφάλιση της υποστήριξης από βουλευτές, πέραν του ΑΚΕΛ και του ΔΗΚΟ, που έχουν ανακοινώσει επισήμως ότι θα καταψηφίσουν τον προϋπολογισμό.
Καθοριστική αναμένεται να είναι η ψήφος των βουλευτών της ΕΔΕΚ, των αποχωρήσαντων από το ΔΗΚΟ, του Κινήματος Αλληλεγγύης, της Συμμαχίας Πολιτών και του ΕΛΑΜ, που τάχθηκε χθες υπέρ.
Δραματική έκκληση στα κόμματα της αντιπολίτευσης να κλειστούν όλοι μαζί σήμερα και αύριο σε ένα δωμάτιο, για εντατικές διαβουλεύσεις, μέχρι να επιτευχθεί συναίνεση, που να επιτρέπει την έγκριση του προϋπολογισμού, σε μια εξαιρετικά δύσκολη για την κοινωνία και την οικονομία συγκυρία, απηύθυνε ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ, Αβέρωφ Νεοφύτου.
Σε περίπτωση κατά την οποία την Πέμπτη καταψηφιστεί ο προϋπολογισμός η κυβέρνηση έχει το συνταγματικό δικαίωμα να καταφύγει στη Βουλή για κατάθεση εξόδων για τους πρώτους δύο μήνες του χρόνου, ώστε να διασφαλιστεί η πληρωμή τρεχουσών υποχρεώσεων, όπως μισθών, επιδομάτων, λειτουργικών δαπανών του κράτους. Μέσα σε αυτό το δίμηνο η κυβέρνηση κερδίζει χρόνο, ώστε να υπάρξει εκ νέου κατάθεση του προϋπολογισμού. Αν, όμως, η Βουλή δεν εγκρίνει ούτε τον προϋπολογισμό, ούτε και τα δωδεκατημόρια, τότε ουσιαστικά το κράτος οδηγείται σε παράλυση.