Για τις 12 Ιανουαρίου στις 10 το πρωί έκλεισε τελικά το ραντεβού του υπουργού Εργασίας Κυριάκου Κούσιου με τους κοινωνικούς εταίρους -συντεχνίες και εργοδοτικές οργανώσεις- για το θέμα της Αυτόματης Τιμαριθμικής Αναπροσαρμογής.
Αντικείμενο της κοινής συνάντησης, της τελευταίας εκτός απροόπτου για το θέμα, θα είναι να βρεθεί συναίνεση για το μέλλον του θεσμού, στη βάση και της μεταβατικής συμφωνίας του 2017, που φέρει τις υπογραφές όλων των εμπλεκομένων, ήτοι των ηγεσιών της ΣΕΚ, της ΠΕΟ, της ΔΕΟΚ, της ΟΕΒ και του ΚΕΒΕ, που συνυπογράφεται και από την τέως υπουργό Εργασίας.
Στη βάση της συγκεκριμένης συμφωνίας, ο θεσμός επανήρχησε στην Κύπρο, για τους εργαζόμενους που επωφελούνται της ΑΤΑ, αλλά με καταβολή της μόνο μια φορά το χρόνο, κάθε Γενάρη και στο 50% της ετήσιας αύξησης του Δείκτη Τιμών Καταναλωτή, νοουμένου ότι το δεύτερο και τρίτο τρίμηνο του προηγούμενου έτους υπάρχει θετικό πρόσημο ανάπτυξης.
Εξαιτίας των έντονων πληθωριστικών πιέσεων, οι συντεχνίες εδώ και καιρό έχουν θέσει αίτημα για πλήρη αποκατάσταση της ΑΤΑ και απόδοσής της στο 100% της αύξησης του Δείκτη Τιμών Καταναλωτή, αλλά και διεύρυνσής της, προκειμένου να καλύπτει το σύνολο των εργαζομένων. Έχοντας την ίδια αφετηρία, δηλαδή τον υψηλό πληθωρισμό, οι εργοδοτικές οργανώσεις από την άλλη επανέφεραν το πάγιο αίτημά τους για πλήρη κατάργηση του θεσμού, χαρακτηρίζοντας τις αυτόματες αυξήσεις αναχρονιστικές, αλλά και υποστηρίζοντας πως αποτέλεσμα της ΑΤΑ θα είναι η ανατροφοδότηση του πληθωρισμού.
Οι εκ διαμέτρου αντίθετες απόψεις των δύο πλευρών για το μέλλον της ΑΤΑ φανερώνουν τις δυσκολίες που υπάρχουν στην επίτευξη συναινετικής συμφωνίας για το θέμα, κάτι που δεν έκρυψε και δημοσίως ο υπουργός Εργασίας, ο οποίος δεν απέκλεισε και το ενδεχόμενο κήρυξης αδιεξόδου στον διάλογο για το θέμα.
Σε μια τέτοια περίπτωση, πάντως, ο θεσμός, όπου εφαρμόζεται, θα συνεχιστεί και η ΑΤΑ θα καταβληθεί τον νέο χρόνο στο 50% της αύξησης του πληθωρισμού, καθότι η μεταβατική συμφωνία προβλέπει πως «μέχρι την επίτευξη νέας συμφωνίας εφαρμόζονται οι πρόνοιες της παρούσας συμφωνίας».
Σημειώνεται ότι τιμαριθμικό επίδομα καταβάλλεται στο σύνολο των εργαζομένων στον δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα, ενώ στον ιδιωτικό τομέα ΑΤΑ λαμβάνουν όσοι καλύπτονται κυρίως από κλαδικές συλλογικές συμβάσεις εργασίας ή εφόσον προβλέπεται κάτι τέτοιο στις συμφωνίες ή και συμβάσεις που έχουν με τους εργοδότες τους.