26.9 C
Nicosia
Σάββατο 29 Ιούνιος 2024 | 11:02

Στα €940 κλείδωσε ο κατώτατος μισθός – Για ιστορική μέρα μίλησε ο Κούσιος – Δηλώσεις Συντεχνιών-Εργοδοτών- Δείτε το διάταγμα

Τη θεσμοθέτηση του Εθνικού Κατώτατου Μισθού ανακοίνωσε ο Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Κυριάκος Κούσιος, μετά τη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, κάνοντας λόγο για ιστορική μέρα για το κοινωνικό κράτος.

Ο Εθνικός Κατώτατος Μισθός καθορίζεται στα 940 ευρώ. Για τους πρώτους έξι μήνες απασχόλησης θα είναι 885 ευρώ. Η εφαρμογή του Εθνικού Κατώτατου Μισθού αρχίζει την 1.1.2023, με μια μεταβατική περίοδο για να μπορέσει η οικονομία και οι εργοδότες να αντιμετωπίσουν αυτή την αλλαγή, όπως είπε ο κ. Κούσιος.

Ειδικότεα σε δηλώσεις του, μετά το πέρας της συνεδρίασης του Υπουργικού Συμβουλίου, ο κ. Κούσιος ανέφερε ότι ο Εθνικός Κατώτατος Μισθός καθορίζεται στα €940.

Για τους πρώτους έξι μήνες απασχόλησης, είπε, θα είναι €885.

Η εφαρμογή του Εθνικού Κατώτατου Μισθού, αρχίζει την 1.1.2023, με μια μεταβατική περίοδο για να μπορέσει η οικονομία και οι εργοδότες να αντιμετωπίσουν αυτή την αλλαγή, όπως είπε ο κ. Κούσιος.

«Αποτέλεσμα όσο το δυνατόν αποδεκτό από όλες τις πλευρές, αλλά κυρίως για αμοιβή όλων με τον κατώτατο μισθό», ανέφερε μεταξύ άλλων ο υπουργός εργασίας, κατά την εξαγγελία του διατάγματος για τον ΕΚΜ.

Ο υπουργός ανακοίνωσε και τις κατηγορίες εργαζομένων που εξαιρούνται από τον ΕΚΜ, στον τομέα της γεωργοκτηνοτροφίας, των οικιακών βοηθών και της ναυτιλίας.

Υπήρχαν σημαντικότατες διαφορές μεταξύ εργοδοτών και συντεχνιών, πρόσθεσε ο υπουργός, ευχαριστώντας όλους όσους συμμετείχαν στην πολύμηνη διαδικασία των συζητήσεων για τον ΕΚΜ.

Ο υπουργός εξήρε την προσφορά για την θέσπιση του ΕΚΜ, της τέως υπουργού εργασίας Ζέτας Αιμιλιανίδου, επισημαίνοντας ότι ο ΕΚΜ αποτελεί μνημόσυνο στη Ζέτα.

Εξέφρασε επίσης, ονομαστικά ευχαριστίες για την επίτευξη του στόχου για ΕΚΜ στον γενικό διευθυντή του υπουργείου, Ανδρέα Ζαχαριάδη, στους τεχνοκράτες του υπουργείου Άντη Αποστόλου, Θάνου Κουρουφέξη και προς την διευθύντρια του γραφείου του υπουργού, Όλγα Παπαδήμου.

Το ΚΕΒΕ, σύμφωνα με τον γενικό γραμματέα Μάριο Τσιακκή, χαρακτηρίζει τη θέσπιση ως θετικότατη εξέλιξη, η οποία ικανοποιεί ένα πολύ σημαντικό αίτημα του συνδικαλιστικού κινήματος.

Σε δηλώσεις του ο κ. Τσιακκής, ανέφερε πως το ΚΕΒΕ θα αναμένει να δει πως θα επηρεαστεί η οικονομία μέσα στο 2023, προσθέτοντας πως ο ΕΚΜ δεν θα φέρει μεγάλες αναταράξεις στην οικονομία.

Το ερώτημα που παραμένει, είναι, πως θα επηρεάσει τις μεγάλες επιχειρήσεις, είπε ο κ. Τσιακκής, ενώ οι εταιρείες έχουν χρόνο για υπολογισμό του κόστους.

Ο γενικός γραμματέας της ΣΕΚ, Αντρέας Μάτσας, ανέφερε σε δηλώσεις του, πως το ποσό θα μπορούσε να είναι πιο πάνω, αλλά δεν είναι μακριά από το ποσό που συζήτησε η ΣΕΚ.

Ο Μιχάλης Αντωνίου, γενικός διευθυντής της ΟΕΒ, ανέφερε ότι τα ποσά που ανακοινώθηκαν, είναι ήδη στα μισά του ΕΚΜ, ενώ οι συζητήσεις ειδικών ανέφεραν ότι έπρεπε να γίνει σταδιακή προσέγγιση στο ποσό.

«Ουδέποτε ανέφερε ποσό η αείμνηστη Ζέτα Αιμιλιανίδου», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Αντωνίου, απαντώντας σε ερώτηση για το όριο που αναφέρθηκε από την Κομισιόν.

Πρόσθεσε, πως ξεκινά η ενημέρωση των εργοδοτών, μόλις δημοσιοποιηθεί το διάταγμα γραπτώς, μέσω εκστρατείας της ΟΕΒ μαζί με την νομική υπηρεσία και το υπουργείο εργασίας.

Η Σωτηρούλλα Χαραλάμπους, γενική γραμματέας της ΠΕΟ, ανέφερε ότι το διάταγμα είναι ετεροβαρές. «Αύξηση κατά 16 ευρώ μόνο», ανέφερε την ώρα που ο πληθωρισμός αυξάνεται.

Το εκτελεστικό συμβούλιο της ΠΕΟ, έχει ήδη διευθετήσει συνεδρεία σήμερα το απόγευμα, για να αποφασιστούν οι επόμενες κινήσεις της συντεχνίας, πρόσθεσε. Εκεί που υπάρχουν συλλογικές συμβάσεις, δεν θα γίνει αποδεκτό να αλλάξουν αρνητικά.

«Η απόφαση του διατάγματος, νομιμοποιεί κακές εργασιακές πρακτικές», κατέληξε η κ. Χαραλάμπους.

Δείτε το διάταγμα

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Ερωτηματικά Προέδρου ΕΔΥ για ενδεχόμενη παραβίαση της αρχής της ισότητας σε προαγωγές

Ερωτηματικά όσον αφορά ενδεχόμενα ζητήματα παραβίασης της αρχής της ισότητας, εξέφρασε ο Πρόεδρος της Επιτροπής Δημόσιας Υπηρεσίας Γεώργιος Παπαγεωργίου, μιλώντας ενώπιον της κοινοβουλευτικής επιτροπής...

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζεις για τη λεύκη

Η 25η Ιουνίου είναι μια ημέρα αφιερωμένη στην ενημέρωση για τη λεύκη, στην ευαισθητοποίηση σχετικά με τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι ασθενείς, αλλά και...

Το ολοκαίνουργιο Volkswagen Tiguan είναι πλέον διαθέσιμο στην Κυπριακή αγορά

Το ολοκαίνουργιο Tiguan βρίσκεται στους εκθεσιακούς χώρους της Unicars και είναι έτοιμο να προσφέρει μία μοναδική οδηγική εμπειρία! Η τρίτη γενιά του SUV της...

Η απόκοσμη τρύπα από το εγκαταλελειμμένο ορυχείο διαμαντιών στη Σιβηρία

Η τρύπα του ορυχείου φαντάζει εξωπραγματική. Φθάνει τα 525 μέτρα σε βάθος, ενώ η διάμετρος του ανέρχεται σε 1200. Ο λόγος για το ορυχείο Mir (σ.σ. «ειρήνη»...

Ισπανία: Καπετάνιος έχασε τον έλεγχο του σκάφους και «καβάλησε» αμμόλοφο

Καπετάνιος έβγαλε σκάφος στην στεριά και έγινε viral! Το παράδοξο συμβάν σημειώθηκε στην Ισπανία στην περιοχή Φορμεντέρα. Τον γύρο των social media κάνουν πλάνα από σκάφος αναψυχής, το...

Κάγια Κάλας: Ποια είναι η διάδοχος του Μπορέλ – Persona non grata στη Ρωσία

Η Κάγια Κάλας η Εσθονή πρωθυπουργός που θα διαδεχθεί τον Ζοζέπ Μπορέλ στην θέση του Ύπατου Εκπροσώπου της Ε.Ε είναι ένα πρόσωπο που σίγουρα δεν είναι αδιάφορο. Οι επικριτές...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!