Στην Κύπρο, ένα πολύ σημαντικό ποσοστό του πληθυσμού που αγγίζει το 24% βρίσκεται στα όρια κινδύνου φτώχειας κι είναι τραγικό το γεγονός ότι 200 περίπου χιλιάδες συμπολίτες μας, έχουν περάσει το κατώφλι της φτώχειας, αναφέρει σε ανακοίνωσή του το Κυπριακό Δίκτυο Ενάντια στη Φτώχεια.
Το Δίκτυο διοργανώνει Συνέδριο με τίτλο «Η ενεργός συμμετοχή των ατόμων που βιώνουν φτώχεια στα κέντρα λήψης αποφάσεων και στην οργανωμένη Κοινωνία των Πολιτών», που θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 5 Νοεμβρίου, λίγες μέρες μετά την Παγκόσμια Ημέρα για Εξάλειψη της Φτώχειας (17 Οκτωβρίου) και τη συμπλήρωση 30 χρόνων από την ίδρυση του Ευρωπαϊκού Δικτύου Ενάντια στη Φτώχεια.
Σε μια δύσκολη χρονική συγκυρία για την Κύπρο, την Ευρώπη και τον υπόλοιπο κόσμο, αναφέρεται, παρακολουθούμε μια σειρά από ανθρωπιστικές κρίσεις, να μας οδηγούν σε διαδοχικές και συσσωρευμένες επιπτώσεις. Στην Κύπρο ειδικά, η οικονομική κρίση της περιόδου 2012 – 2014 οδήγησε στη φτωχοποίηση και την περιθωριοποίηση μεγάλου μέρους της κοινωνίας μας.
«Τα υψηλά ποσοστά ανεργίας, αλλά και υποαπασχόλησης, η καταστρατήγηση συλλογικών συμβάσεων και κατώτατου μισθού, έχουν οδηγήσει ακόμη περισσότερους συμπολίτες μας στο φάσμα της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού. Με τα νέα δεδομένα, που επέβαλε η πανδημία, βλέπουμε ένα νέο κύμα οικονομικής επιδείνωσης με απρόβλεπτο και ανυπολόγιστο μέχρι στιγμής αντίκτυπο στην αγορά εργασίας και τα εισοδήματα», προστίθεται.
Το Δίκτυο αναφέρει ότι οι συσχετισμοί δυνάμεων κεφαλαίου εργασίας έχουν αλλάξει με γεωμετρική πρόοδο εις βάρος των εργαζομένων, ενώ παράλληλα ένα πολύ σημαντικό ποσοστό του πληθυσμού, που αγγίζει το 24% βρίσκεται στα όρια κινδύνου φτώχειας.
«Με το προσεχές συνέδριο θέλουμε να δώσουμε έμφαση στην ενεργό πολιτότητα των ατόμων που βιώνουν φτώχεια, στα κέντρα λήψης αποφάσεων και να αναδείξουμε τα προβλήματα για να ληφθούν και οι ανάλογες αποφάσεις που θα οδηγήσουν στις ορθές πολιτικές. Πιστεύουμε ότι το συνέδριο θα ευαισθητοποιήσει και θα δώσει ώθηση σε πολιτικές για εξάλειψη της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού στον τόπο μας. Η εξάλειψη της φτώχειας είναι για μας ζήτημα πολιτικής επιλογής», καταλήγει η ανακοίνωση.