22.9 C
Nicosia
Κυριακή 29 Σεπτέμβριος 2024 | 2:19

Σε €2.8 δισ. τα καθυστερημένα έσοδα του κράτους – Τα περισσότερα αφορούν φόρους

Στην έκθεσή της η Ελεγκτική Υπηρεσία αναφέρεται μεταξύ άλλων στα καθυστερημένα έσοδα του κράτους, που  σύμφωνα με τη Δημοσιονομική Έκθεση, κατά την 31.12.2019, ανέρχονταν σε €2.861.446.515, εκ των οποίων τα €2.216.031.396 ή το 77% αφορούσαν στο Τμήμα Φορολογίας.

Σύμφωνα με την Έκθεση Καθυστερημένων Εσόδων του Τμήματος Φορολογίας, από το ποσό των €2,2 δις, ποσό €1,6 δις αφορά σε άμεση φορολογία και €0,6 δις σε έμμεση φορολογία. Σημειώνεται ότι, σύμφωνα με στοιχεία του Τμήματος, στην Έκθεση Καθυστερημένων Εσόδων άμεσης φορολογίας, όπως και σε προηγούμενα έτη, δεν περιλήφθηκαν οι φορολογίες που αφορούν σε έκτακτη εισφορά, ούτε τα διοικητικά πρόστιμα.

«Η Υπηρεσία μας υπέδειξε την ανάγκη όπως το Τμήμα Φορολογίας λάβει όλα τα αναγκαία μέτρα για περιορισμό των ανείσπρακτων οφειλών του Κράτους, οι οποίες αυξάνονται σε ανησυχητικό βαθμό. Προς τον σκοπό αυτό, εισηγηθήκαμε όπως το Τμήμα αξιοποιήσει στον μέγιστο βαθμό όλα τα εργαλεία που έχει στη διάθεσή του, σύμφωνα με τη νομοθεσία, περιλαμβανομένων των μέτρων με βάση τις πρόνοιες του τροποποιητικού Νόμου Ν.80(Ι)/2014 (εγγραφή εμπράγματου βάρους σε ακίνητη περιουσία και κατάσχεση ποσών που βρίσκονται σε τραπεζικούς λογαριασμούς)», αναφέρεται.

Επίσης γίνεται ιδιαίτερη αναφορά σε ποσό ύψους €6,2 εκ., που αφορά στην επιβολή διοικητικών προστίμων από το Τμήμα Αρχείου Πληθυσμού και Μετανάστευσης (€5,9 εκ.) και από το Υπουργείο Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας (€0,3 εκ.), που περιλαμβάνονται στις αντίστοιχες Εκθέσεις Καθυστερημένων Εσόδων στις 31.12.2019, δεν περιλήφθηκε στον Πίνακα της Δημοσιονομικής Έκθεσης.

Ακόμα αναφέρεται ότι το συνολικό ποσό των €12.792.349, που παρουσιάζεται στις επιμέρους Εκθέσεις Καθυστερημένων Εσόδων που υποβλήθηκαν για το έτος που έληξε στις 31.12.2019, αναφορικά με τη Διοίκηση του Υπουργείου Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων (ΥΕΠΚΑ), αφορά σε υπερπληρωμές επιδομάτων που διαχειρίζεται η Υπηρεσία Διαχείρισης Επιδομάτων Πρόνοιας (Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα (ΕΕΕ), χορηγίες σε χαμηλοσυνταξιούχους και επίδομα τέκνου ή/και επίδομα σε μονογονεϊκές οικογένειες (ΕΤΜ).

Επιπλέον αναφέρεται ότι  το Τμήμα Εφόρου Εταιρειών και Επίσημου Παραλήπτη δεν ετοίμασε Έκθεση Καθυστερημένων Εσόδων για το έτος που έληξε στις 31.12.2019, σύμφωνα με τις πρόνοιες της Δημοσιονομικής και Λογιστικής Οδηγίας αρ. 42, ενώ σε επιστολή του προς τη Γενική Λογίστρια, ημερ. 25.2.2019, ανέφερε ότι δεν παρουσίαζε καθυστερημένα έσοδα κατά την 31.12.2018.  Το ίδιο ανέφερε και για το 2017.  Ωστόσο, όπως διαπιστώθηκε από στοιχεία του Τμήματος, στις 31.12.2019 εκκρεμούσαν οφειλές εταιρειών για ετήσια τέλη που αφορούν στα έτη 2012 – 2019 ύψους €267,1 εκ. (31.12.2018: €211,9 εκ.), καθώς επίσης οφειλές εταιρειών για τέλη και επιβαρύνσεις για τις ετήσιες εκθέσεις εταιρειών για τα έτη 2012 – 2018, οι οποίες δεν είχαν καταχωριστεί μέχρι τις 31.12.2019, ύψους €24 εκ. (31.12.2018: δεν υπήρχαν στοιχεία).

Στα πιο πάνω ποσά συμπεριλαμβάνονται οφειλές εταιρειών, οι οποίες έχουν υποβάλει αίτηση για διαγραφή ή παραμένουν χωρίς διευθυντή και δεν διαγράφονται λόγω ενστάσεων, κυρίως του Τμήματος Φορολογίας και των τραπεζών. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Τμήματος, οι οφειλές των εν λόγω εταιρειών ανέρχονται σε περίπου €39,3 εκ. για ετήσιο τέλος και €3 εκ. για μη υποβολή ετήσιων εκθέσεων.

Ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας πληροφόρησε την Υπηρεσία ότι, παρόλο που δεν είχε συμπληρωθεί η Έκθεση Καθυστερημένων Εσόδων υπό τη μορφή του εντύπου ΓΛ20 του Γενικού Λογιστηρίου, εντούτοις το Τμήμα Εφόρου Εταιρειών υπέβαλε ηλεκτρονικά τα καθυστερημένα έσοδα στο Γενικό Λογιστήριο. Σημειώνεται ότι, τα πιο πάνω στοιχεία δεν υποβλήθηκαν στον αρμόδιο για τα καθυστερημένα έσοδα Κλάδο, αλλά σε άλλο, με αποτέλεσμα να μην περιληφθούν στη Δημοσιονομική Έκθεση.

Αναφέρεται ακόμα ότι το συνολικό ποσό των καθυστερημένων εσόδων για όλες τις Επαρχιακές Διοικήσεις, στις 31.12.2019, ανήλθε σε €8.976.973, σε σύγκριση με €8.003.875 στις 31.12.2018. Από μελέτη των ποσών που παρουσιάζονται στην Έκθεση Καθυστερημένων Εσόδων, διαπιστώθηκε ότι σε αρκετές περιπτώσεις τα ποσά εκκρεμούν για αρκετά χρόνια, ενώ υπάρχουν περιπτώσεις όπου τα ποσά είναι μικρότερα των €200 και για τα οποία θα έπρεπε να είχαν κινηθεί οι νενομισμένες διαδικασίες για διαγραφή τους.

Στην Έκθεση Καθυστερημένων Εσόδων του Γενικού Λογιστηρίου περιλαμβάνονται υπόλοιπα που εκκρεμούν για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα, καθώς και ορισμένα, κυρίως σε σχέση με οφειλές Τουρκοκυπρίων, που χρήζουν χειρισμού σε συνεργασία με το Υπουργείο Εξωτερικών.  Επίσης, συνολικό ποσό ύψους €38,6 εκ. αποτελεί μέρος της πληρωμής, ύψους €49,5 εκ., από το Κράτος προς την πρώην Συνεργατική Κεντρική Τράπεζα, η οποία διενεργήθηκε στις 4.11.2015 για εξόφληση 45 δανείων με κυβερνητική εγγύηση. Στο ποσό αυτό περιλαμβάνονται τόκοι πέραν του διπλάσιου του αρχικού κεφαλαίου των δανείων, ύψους €9 εκ. περίπου, οι οποίοι, σύμφωνα με τη Νομική Υπηρεσία, δεν θα μπορούν να διεκδικηθούν από τους δανειολήπτες, αφού η σύναψή τους έγινε όταν ήταν σε ισχύ ο περί Τόκου Νόμος του 1977. Κατ΄ επέκταση, το ποσό των καθυστερημένων εσόδων παρουσιάζεται αυξημένο κατά το ποσό αυτό.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Ρωσία: 13 νεκροί από έκρηξη σε πρατήριο καυσίμων

Η Ρωσία ανακοίνωσε το Σάββατο ότι ο αριθμός των νεκρών από την έκρηξη σε πρατήριο καυσίμων στη Δημοκρατία του Νταγκεστάν του Βόρειου Καυκάσου την...

ΑΚΕΛ: Ο Υπουργός Δικαιοσύνης και ο Αρχηγός Αστυνομίας δεν θα αναλάβουν ευθύνη για τον δραπέτη

Ανακοίνωση εξέδωσε το ΑΚΕΛ με αφορμή την απόδραση του ισοβίτη Δώρου Θεοφάνους, ρίχνοντας πυρά σε Υπουργό Δικαιοσύνης και Αρχηγό Αστυνομίας. Από τα πυρά του ΑΚΕΛ...

Ελλάδα: Επιδείνωση του καιρού Κυριακή και Δευτέρα

Μεταβολή του καιρού προβλέπεται στη χώρα μας την Κυριακή και τη Δευτέρα με πολύ ενισχυμένους ανέμους, αισθητή πτώση της θερμοκρασίας και με κατά τόπους...

Κέρκυρα: Η σύζυγος ομολόγησε τον φόνο του 68χρονου

Γρήγορα εξιχνιάστηκε η δολοφονία 68χρονου στην Κέρκυρα, μετά την ομολογία της συζύγου του ότι εκείνη του κατάφερε το θανατηφόρο χτύπημα τα ξημερώματα με μαχαίρι...

Σεισμός 4,4 Ρίχτερ στη Ζάκυνθο

Σεισμός 4,4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε στη Ζάκυνθο. Η σεισμική δόνηση σημειώθηκε στις 15:18 το μεσημέρι στο θαλάσσιο χώρο ανάμεσα στα νησιά Στροφάδες και...

Iran Air: Ακυρώνει τις πτήσεις προς Βηρυτό

Ο ιρανικός αερομεταφορέας Iran Air ανέστειλε όλες τις πτήσεις προς την πρωτεύουσα του Λιβάνου. Ειδικότερα, την ώρα που το Ισραήλ συνεχίζει τις αεροπορικές επιδρομές του...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!