Υπάρχει κατατεθειμένη πρόταση νόμου για μείωση του φόρου επί των εισπρακτέων τόκων καταθέσεων και η Κυβέρνηση να προχωρήσει με αυτή, δηλώνουν βουλευτές, σχολιάζοντας τη σχετική απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου.
Η βουλευτής ΔΗΣΥ Σάβια Ορφανίδου, στις δηλώσεις της είπε ότι ο Δημοκρατικός Συναγερμός θεωρεί απαράδεκτη την απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου να καταθέσει νομοσχέδιο για μείωση του φόρου επί των τόκων στις καταθέσεις, τη στιγμή που υπάρχει ήδη πρόταση νόμου κατατεθειμένη για ακριβώς το ίδιο θέμα.
«Η πρόταση νόμου κατατέθηκε πριν από τρεις μήνες από τον ΔΗΣΥ, τον Ηλία Μυριάνθους και τον Σταύρο Παπαδούρη. Επιθυμούμε όπως αυτή η πρόταση συζητηθεί και να ψηφισθεί το συντομότερο δυνατό. Πιστεύουμε ότι η φορολογία αυτή, η οποία αυξήθηκε από 10% σταδιακά στο 30% ως μνημονιακό μέτρο, πρέπει να μειωθεί τουλάχιστον στο 17%, όσο δηλαδή και η αποκοπή επί των μερισμάτων. Σημειώνεται ότι το κράτος δεν είχε έσοδα από αυτήν τη φορολογία εδώ και μερικά χρόνια λόγω των μηδενικών καταθετικών επιτοκίων», πρόσθεσε.
«Η πρότασή μας δεν έχει σχέση με την ακρίβεια, για την οποία πιστεύουμε ότι η κυβέρνηση πρέπει να επαναφέρει τα μέτρα για τα καύσιμα και το ηλεκτρικό ρεύμα. Ούτε και έχει σχέση με την υψηλή ψαλίδα για τα επιτόκια, για την οποία, ούτως ή άλλως, θεωρούμε και επαναλάβαμε πολλάκις ότι οι τράπεζες οφείλουν να συμβάλουν στην απάμβλυνση των συνεπειών για τους δανειολήπτες και καταθέτες. Πολύ απλά το 30% είναι μια ιδιαίτερα υψηλή αποκοπή, που κρίνουμε πως ήρθε η ώρα να εξισωθεί με τη φορολογία στα μερίσματα», συμπλήρωσε.
Ο Βουλευτής της ΕΔΕΚ Ηλίας Μυριάνθους, σε δηλώσεις του είπε ότι αναφορικά με την εξαγγελθείσα απόφαση του Υπουργικού για ετοιμασία νομοσχεδίου για μείωση της εισφοράς για την άμυνα επί των τόκων των καταθέσεων, «καταρχήν θα θέλαμε να εκφράσουμε τη θετική μας προσέγγιση προς αυτή την κατεύθυνση, γιατί πραγματικά θεωρούμε ότι οι καταθέσεις στην Κύπρο υπερβολικά φορολογούνται εδώ και πάρα πολλά χρόνια».
«Την ίδια στιγμή όμως είχαμε εκφράσει πάρα πολλές φορές την πρόθεση μας ως Βουλή να βοηθήσουμε το έργο της Κυβέρνησης, οποιασδήποτε Κυβέρνησης, μέσα από προτάσεις νόμου, οι οποίες θα επιτύγχαναν τη διαδικασία στην εφαρμογή τους», σημείωσε.
Προς αυτή την κατεύθυνση, συνέχισε ο κ. Μυριάνθους, από τον περασμένο Ιούνιο είχαν καταθέσει πρόταση νόμου για μείωση της εισφοράς για την άμυνα από 30% στο 17%, πρόταση η οποία υπογραφόταν τόσο από τους Βουλευτές του ΔΗΣΥ, τον Σταύρο Παπαδούρη από το Κίνημα Οικολόγων και από τον ίδιο.
«Είναι μια απλή πρόταση, η οποία άμεσα μπορεί να συζητηθεί και να ψηφιστεί στην επόμενη Ολομέλεια της Βουλής. Αν πραγματικά υπάρχει αυτή η βούληση από πλευράς της Κυβέρνησης και θέλει άμεσα να εφαρμοστεί μπορεί ακριβώς να στηρίξει αυτή την προσπάθεια που έχουμε κάνει ως Βουλή και να προχωρήσουμε άμεσα προς αυτή την κατεύθυνση. Αντιλαμβανόμαστε ότι παρά τις προθέσεις τις θετικές της Κυβέρνησης αυτή η διαδικασία ίσως πάρει αρκετούς μήνες, από την άποψη ότι πρέπει να ετοιμαστεί το νομοσχέδιο, πρέπει να προχωρήσει σε νομοτεχνικό έλεγχο στην Νομική Υπηρεσία», σημείωσε.
Όπως είπε, «αντιλαμβάνεστε πρόκειται για πάρα πολύ χρόνο και ανθρωποώρες που θα ξοδευτούν, ενώ αυτή τη στιγμή η πρόταση είναι απλή, έτοιμη προς ψήφιση».
«Άρα καλούμε τόσο το Υπουργείο Οικονομικών όσο και γενικότερα την ίδια την Κυβέρνηση αν πραγματικά συμφωνεί με την πρόταση η οποία είναι κατατεθειμένη από τον Ιούνιο, να προχωρήσουμε προς τη ψήφιση της και να ολοκληρώνεται να εφαρμόζεται άμεσα η νομοθεσία», συμπλήρωσε.
Ο Βουλευτής του Κινήματος Οικολόγων-Συνεργασία Πολιτών, Σταύρος Παπαδούρης, σε δηλώσεις του είπε ότι θεωρούν ως απαράδεκτη την απόφαση από το Υπουργικό να προχωρήσουν να καταθέσουν νομοσχέδιο από τη στιγμή που έχουν πρόταση νόμου κατατεθειμένη εδώ και περίπου τρεις μήνες.
«Να σημειώσουμε ότι είναι η δεύτερη φορά που γίνεται το ίδιο πράγμα. Να θυμίσω ότι όσον αφορά το πακέτο μέτρων για τους πλειστηριασμούς, αυτό το πακέτο μέτρων των 8 προτάσεων, οι δύο από τις προτάσεις αυτές αφορούσαν προτάσεις κομμάτων και όχι οποιαδήποτε πρωτοβουλία από το ίδιο το κράτος. Επαναλαμβάνετε τώρα αυτή η πρακτική από τη στιγμή που υπάρχει πρόταση κατατεθειμένη, -η οποία ελπίζω ότι θα συζητηθεί στις επόμενες συνεδριάσεις της Επιτροπής Οικονομικών-, να έρχεται νομοσχέδιο, το οποίο προβλέπει ακριβώς το ίδιο πράγμα», συμπλήρωσε.
Και αναρωτιέται κάποιος, είπε ο κ. Παπαδούρης, «από τη στιγμή που υπάρχει κατάθεση στην αρμόδια Επιτροπή, από τη στιγμή που η συζήτηση, γιατί μιλάμε για μία αλλαγή των 3 προτάσεων, θα μπορεί να περάσει σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα, πώς είναι δυνατόν να ανεχτούμε να έρθει νομοσχέδιο που θα περάσει από νομοτεχνικό έλεγχο από τη Νομική Υπηρεσία και θα καθυστερήσουμε στην εφαρμογή του;».
«Ελπίζω ότι είναι η τελευταία φορά που θα το δούμε, αλλιώς αν ο απώτερος σκοπός του Υπουργικού είναι να βλέπει τις προτάσεις νόμου που θα φέρει το Κοινοβούλιο και τα κόμματα και απλά να τις αντιγράφει και να τις φέρνει ως προτάσεις της ίδιας της Κυβέρνησης νομίζω χάνουμε ένα στοίχημα», κατέληξε.