H Πρόεδρος της Βουλής δήλωσε από τη Βιέννη ότι «η διαμόρφωση Μακροπρόθεσμης Στρατηγικής για τη βιώσιμη ανάπτυξη της κυπριακής οικονομίας βρίσκεται στο τελικό στάδιο» σημειώνοντας ότι η στρατηγική, «σκοπεί στη δημιουργία ενός νέου σύγχρονου οικονομικού μοντέλου, με βασικούς στόχους τη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα της οικονομίας και τη μεγιστοποίηση της ευημερίας των Κυπρίων πολιτών».
Σύμφωνα με ανακοίνωση της Βουλής, η Πρόεδρος της ήταν κύρια ομιλήτρια σε συζήτηση με θέμα «Η ανάκαμψη μετά την πανδημία: Μετασχηματισμός της οικονομίας για καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής και προώθηση της βιώσιμης ανάπτυξης», η οποία διεξήχθη κατά τις εργασίες της 5ης Παγκόσμιας Διάσκεψης Προέδρων Κοινοβουλίων, που συνδιοργανώνoυν η Διακοινοβουλευτική Ένωση και το Αυστριακό Κοινοβούλιο σε συνεργασία με τα Ηνωμένα Εθνη και που ολοκληρώνεται σήμερα.
Η Πρόεδρος της Βουλής σημείωσε ότι βασική επιδίωξη της Μακροπρόθεσμης Στρατηγικής «είναι τόσο η ενίσχυση της παραγωγικότητας όσο και η προώθηση της ανταγωνιστικότητας και της ανθεκτικότητας της οικονομίας, της καινοτομίας, της ψηφιοποίησης, της πράσινης οικονομίας και της ενσωμάτωσης».
Πρόσθεσε ότι «υπό το φως της πανδημίας αλλά και της κλιματικής κρίσης που εντείνεται στην περιοχή της Μεσογείου, καθίσταται πλέον επιτακτική η ανάγκη ενίσχυσης της ανθεκτικότητας».
Όπως είπε η κ. Δημητρίου, «η εκπλήρωση του στόχου της βιώσιμης ανάπτυξης απαιτεί επαναξιολόγηση, επαναπροσανατολισμό και μετασχηματισμό, καθώς και την ουσιαστική συμμετοχή των κυβερνήσεων, των κοινοβουλίων, των επιχειρήσεων, των κοινωνικών εταίρων, μη κυβερνητικών οργανώσεων και των πολιτών».
Ανέφερε, επίσης, ότι «η πρωτοφανής νέα πραγματικότητα που βιώνει η ανθρωπότητα συνεπεία της πανδημίας, καταδεικνύει την ανάγκη εντατικοποίησης των προσπαθειών προς επίτευξη βιώσιμης ανάπτυξης, η οποία, μέσω του ορθού σχεδιασμού πολιτικών και κοινωνικο-οικονομικών συνθηκών, θα οδηγήσει σε σταθερότητα, οικονομική ανάπτυξη και διατήρηση του περιβάλλοντος».
Σε αυτό το πλαίσιο, η Πρόεδρος της Βουλής, υπογράμμισε ότι «οι μεταρρυθμίσεις που απαιτούνται πρέπει να συνάδουν με διεθνείς συμφωνίες και δεσμεύσεις και κάλεσε τους ομολόγους της να ανανεώσουν την πλήρη δέσμευσή τους για την ενίσχυση του έργου των Ηνωμένων Εθνών σε ό,τι αφορά την εκπλήρωση της Ατζέντας 2030 για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη».
«Πρόκειται για ένα φιλόδοξο έργο, που στη βάση των αρχών του πολυμερισμού και της αλληλεγγύης, μπορεί να ανταποκριθεί πλήρως στις προσδοκίες των πολιτών για ένα βιώσιμο πλανήτη και για ανάπτυξη χωρίς αποκλεισμούς» είπε η κ. Δημητρίου.
Πρόσθεσε ότι «οι Στόχοι Βιώσιμης Ανάπτυξης, λόγω του περιεκτικού τους χαρακτήρα, παρέχουν πρόσφορο έδαφος για την ανάπτυξη στρατηγικών ανάκαμψης από την πανδημία, οι οποίες όχι μόνο θα αντιμετωπίσουν την υπάρχουσα παγκόσμια υγειονομική και κλιματική κρίση, αλλά και τις ανισότητες που εξακολουθούν να ταλανίζουν τον κόσμο».
Η Πρόεδρος της Βουλής, σημείωσε ότι «ως Νομοθέτες, έχουμε καθήκον να διασφαλίσουμε ότι οι στόχοι Βιώσιμης Ανάπτυξης θα αποτελούν αναπόσπαστο μέρος των πολιτικών μας για προώθηση της κοινωνικής ενσωμάτωσης, τόνωση της καινοτομίας, επιτάχυνση της πράσινης και ψηφιακής μετάβασης και καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής, ειδικότερα μέσω της έγκρισης σχετικής νομοθεσίας και της παρακολούθησης της εφαρμογής της».
«Προς αυτή την κατεύθυνση εξίσου σημαντική είναι και η προώθηση της κυκλικής οικονομίας», είπε, κλείνοντας την ομιλία της.
ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ