5.8 C
Nicosia
Σάββατο 18 Ιανουαρίου 2025 | 7:15

Πρώτιστης σημασίας ο κοινωνικός διάλογος, είπε ο ΓΔ ΥΠΟΙΚ στο συνέδριο ΟΕΚΔΥ ΣΕΚ

Πρώτιστης σημασίας, αποτελεί για το Υπουργείο Οικονομικών, «ο κοινωνικός διάλογος και η ευρύτερη δυνατή συναίνεση για προώθηση των όποιων αλλαγών και μεταρρυθμίσεων, διαβεβαίωσε ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Γιώργος Παντελή, από το βήμα του 17ου παγκύπριου συνεδρίου της ΟΕΚΔΥ ΣΕΚ, που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή στο οίκημα της ΣΕΚ στη Λευκωσία.

Στον χαιρετισμό του στο συνέδριο, που έγινε στην παρουσία, μεταξύ άλλων, του Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Γιάννη Παναγιώτου, βουλευτών, των Γενικών Διευθυντών των Υπουργείων Άμυνας και Παιδείας και του Γενικού Λογιστή της Δημοκρατίας, ο κ. Παντελή τόνισε ότι «η θωράκιση της οικονομίας και η διαφύλαξη της αναπτυξιακής προοπτικής αποτελούν τον κύριο στόχο του Υπουργείου Οικονομικών» και για τους λόγους αυτούς γίνεται ακόμη πιο επιτακτική, όπως είπε, «η συμπόρευση και συνεργασία με όλους τους κοινωνικούς εταίρους».

«Και η ΟΕΚΔΥ ΣΕΚ αποτελεί έναν μεγάλο εταίρο που εκπροσωπεί ένα σημαντικό αριθμό υπαλλήλων της δημόσιας και ευρύτερης δημόσιας υπηρεσίας», ανέφερε και πρόσθεσε πως το ΥΠΟΙΚ στηρίζεται στη συνεργασία της ΟΕΚΔΥ ΣΕΚ «για την επίτευξη των στόχων μας, που περνούν μέσα από την ανάπτυξη και την κοινωνική συνοχή».

Ανέφερε ότι «παρά την ανάκαμψη της οικονομίας, οι αλλεπάλληλες κρίσεις (πανδημία, πολεμικές συγκρούσεις, ενεργειακή κρίση, πληθωρισμός) προκαλούν τεράστιες πιέσεις στην οικονομία και δημιουργούν την ανάγκη για συνετές κινήσεις και δράσεις», υπογράμμισε.

Ο ΓΔ του ΥΠΟΙΚ αναφέρθηκε στη συνέχεια στην εφαρμογή του νέου πακέτου στήριξης της κοινωνίας για την περίοδο 2023-2026, το οποίο λειτουργεί ανακουφιστικά, όπως είπε, «σε συνδυασμό με τον σχεδιασμό του ΥΠΟΙΚ και της Κυβέρνησης για αντιμετώπιση των προκλήσεων».

Ακολούθως αναφέρθηκε στη συμφωνία που κατέληξε το ΥΠΟΙΚ με τη συντεχνία για σημαντικά θέματα του ωρομίσθιου προσωπικού, όπως είναι, μεταξύ άλλων, η ανανέωση της συλλογικής σύμβασης εργασίας της περιόδου 2019-2021 με την οποία εγκρίθηκε η παραχώρηση αναλογίας ετήσιας προσαύξησης στο εποχικό ωρομίσθιο προσωπικό, η αύξηση στο ωφέλημα του κατοχυρωμένου ταμείου προνοίας του ωρομίσθιου προσωπικού, που αποχωρεί και η εναρμόνιση των κλιμάκων μισθοδοσίας του ωρομίσθιου κυβερνητικού προσωπικού με το «Περί κατώτατων ορίου μισθών διάταγμα του 2022» και η σταδιακή επαναφορά του ύψους των επιδομάτων βάρδιας και υπερωριών του ωρομίσθιου κυβερνητικού προσωπικού στο αρχικό τους επίπεδο μέχρι την 1η Ιανουαρίου του 2025.

Επιπρόσθετα, ο κ. Παντελή είπε ότι το ΥΠΟΙΚ «έχει συμβάλει θετικά στην αντιμετώπιση θεμάτων, που αφορούν το ωρομίσθιο προσωπικό, που απασχολείται στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, καθώς και για άλλες κατηγορίες προσωπικού του δημόσιου τομέα».

Ο ΓΔ του ΥΠΟΙΚ έφερε ως παραδείγματα τη συνομολόγηση της συλλογικής σύμβασης εργασίας του προσωπικού των σχολικών εφορειών της περιόδου 2015-2018, την έγκριση για αλλαγή της μισθολογικής κλίμακας των σχολικών βοηθών των δημοσίων νηπιαγωγείων από την κλίμακα Ε2 στην κλίμακα Ε4, την αύξηση των εβδομαδιαίων ωρών εργασίας του βοηθητικού γραμματειακού προσωπικού των δημοτικών και τη ρύθμιση του θέματος της απασχόλησης των εργοδοτουμένων στα υποστηρικτικά προγράμματα του Υπουργείου Παιδείας.

Ο κ. Παντελή εξήρε τη συμβολή της ΟΕΚΔΥ ΣΕΚ και της ΣΕΚ στο σύνολο της για την εποικοδομητική της στάση και συνεργασία «για την επίλυση των προβλημάτων που συναντούμε και τη συνέχιση της σταθερότητας και της ειρήνης στα εργασιακά ζητήματα».

«Μέσα από τον ρόλο σας, τη δράση σας και τη συνεργασία σας, δημιουργούνται οι αναγκαίες συνθήκες για εργασιακή ειρήνη και κατ΄ επέκταση κοινωνική συνοχή», κατέληξε.

Στον χαιρετισμό του ο ΓΓ της ΣΕΚ Ανδρέας Μάτσας είπε ότι η ΣΕΚ θεωρεί ότι «είναι βασική αρχή, στην προσπάθεια για επίτευξη του στόχου για κοινωνική δικαιοσύνη, να προσεγγίζουμε τους εργαζόμενους ομοιόμορφα ως βασική συντελεστές στην ομαλή εξέλιξη της οικονομίας και της αγοράς εργασίας» και πρόσθεσε ότι οι εργαζόμενοι ζητούν αυτό που δικαιούνται «τη συμμετοχή μας στο παραγωγικό προϊόν».

«Αυτό είναι βασική συνιστώσα και των αυξήσεων των οποίων επιδιώκουμε αλλά και τη βελτίωση των παρεμφερών ωφελημάτων», πρόσθεσε.

Ο κ. Μάτσας είπε ακόμη ότι οι πρόσφατοι αγώνες ιδιαίτερα σε σχέση με τους καθηγητές των απογευματινών προγραμμάτων, έχουν στεφθεί με επιτυχία και πρόσθεσε ότι «με την ίδια επιτυχία αναμένουμε ότι θα μπορέσουμε να ολοκληρώσουμε τον διάλογο, που βρίσκεται σε εξέλιξη σε σχέση με τη συνομολόγηση συλλογικής σύμβασης στον ΟΚΥπΥ».

Μια πορεία, είπε ο ΓΓ της ΣΕΚ, απευθυνόμενος στον Υπουργό Εργασίας, «η οποία διασυνδέεται άμεσα με τον μεγάλο στόχο, που έχουμε θέσει ενώπιον του κοινωνικού διαλόγου για την επέκταση των συλλογικών συμβάσεων με στόχο να καταλήξουμε τουλάχιστον το 80% της αγοράς εργασίας και τη μεγάλη πλειοψηφία εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα, αξιοποιώντας το πλαίσιο που θέτει η ίδια ΕΕ μέσα από την οδηγία για τον ευρωπαϊκό κατώτατο μισθό».

«Ένας στόχος που θεωρούμε ότι μέσα από τον δομημένο κοινωνικό διάλογο, ο οποίος για την ΣΕΚ αποτελεί προτεραιότητα, θα μπορέσουμε να υλοποιήσουμε», ανέφερε και πρόσθεσε ότι μέσα από αυτόν τον διάλογο θεωρούμε ότι μπορούμε να δημιουργήσουμε τις απαραίτητες προϋποθέσεις έτσι ώστε να μπορέσουμε να αναθεωρήσουμε με επάρκεια και ουσιαστικά τον εθνικό κατώτατο μισθό μέσα από την κορύφωση του διαλόγου τις επόμενες εβδομάδες έτσι ώστε να μπορέσει να στηρίξει με επάρκεια τους εργαζόμενους που καλύπτουν από το διάταγμα για τον κατώτατο μισθό».

Ανέφερε επίσης ότι η ΣΕΚ θεωρεί ότι στο πλαίσιο του κοινωνικού διαλόγου «θα μπορέσουμε να δημιουργήσουμε τις απαιτούμενες προϋποθέσεις έτσι ώστε να μεταρρυθμίσουμε και το συνταξιοδοτικό μας σύστημα, δίδοντας μία σημαντική κοινωνική διάσταση στο ΤΚΑ και διασφαλίζοντας και κατοχυρώνοντας ότι κανένας εργαζόμενος υπό την έννοια του συνταξιούχου, δεν αμείβεται με συντάξεις που βρίσκονται κάτω από το όριο της φτώχειας».

Ο κ. Μάτσας είπε ακόμη ότι «σε αυτή τη μεταρρυθμιστική προσέγγιση εντάσσουμε και το θέμα του θεσμού των ταμείου προνοίας, ως δεύτερο πυλώνα συνταξιοδοτικών παροχών και διασφαλίζουμε ότι η επενδυτική πολιτική και δραστηριότητα του ΤΚΑ θα είναι τέτοια που να κατοχυρώνει και την εύρυθμη λειτουργία του και τη βιώσιμη του ανάπτυξη αλλά την ίδια στιγμή τη δημιουργία συνθηκών ανταποδοτικών οφελών και ωφελημάτων προς τους δικαιούχους».

Ανέφερε επίσης ότι θα πρέπει να συνεχιστεί και να ολοκληρωθεί ο διάλογος που αφορά την αναθεώρηση της στρατηγικής για την απασχόληση εργαζομένων από τρίτες χώρες και πρόσθεσε πως η οικονομία της Κύπρου παρά τους κινδύνους σε σχέση με την επιβράδυνση του ρυθμού ανάπτυξης «καταγράφει μια πορεία που επιτρέπει να βλέπουμε το μέλλον αισιόδοξα, να μπορούμε να επενδύουμε στο ανθρώπινο δυναμικό και να αναδεικνύουμε το ανθρώπινο κεφάλαιο ως τη βασική συνιστώσα ανάπτυξης και της επιχειρηματικότητας και της οικονομίας και της κοινωνίας».

Στον χαιρετισμό του το μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΑΔΕΔΥ Ελλάδας Δημήτρη Μπράτη εξέφρασε τη χαρά του ότι στην Κύπρο υπογράφονται συλλογικές συμβάσεις και «έχετε καταφέρει και την καθιέρωση της ΑΤΑ» και πρόσθεσε πως «για αυτό και αυτή την περίοδο οι οργανώσεις μας σε όλη την Ελλάδα τόσο στον ιδιωτικό όσο και στον δημόσιο τομέα πραγματοποιούν συσκέψεις και Γενικές Συνελεύσεις για να αποφασίσουν τις κινητοποιήσεις που θα γίνουν για την αντιμετώπιση αυτής της κατάστασης».

«Διεκδικούμε ως εργαζόμενοι στο Δημόσιο την καθιέρωση συλλογικών διαπραγματεύσεων και συλλογικών συμβάσεων για τους μισθούς μας, έτσι ώστε το κράτος να μην αποφασίζει μονομερώς για τις οποίες ‘αυξήσεις’ χωρίς  να λαμβάνει υπόψη του την πραγματική κατάσταση που βιώνουν οι εργαζόμενοι», πρόσθεσε.

Ανέφερε ότι «δεκατρία χρόνια μετά την είσοδο της χώρας μας στα μνημόνια και πέντε χρόνια μετά την έξοδο του 2018, δυστυχώς η κατάσταση των δημοσίων υπηρεσιών στη χώρα μας, αλλά και των εργαζομένων είναι πολύ κακή» και πρόσθεσε ότι οι τεράστιες περικοπές στους μισθούς, που έγιναν από όλες τις κυβερνήσεις τα τελευταία 13 χρόνια, έχουν φέρει τους εργαζόμενους στα όρια της φτώχειας και της εξαθλίωσης.

Ανέφερε επίσης ότι λόγω της αποχώρησης στα χρόνια των μνημονίων 400.000 δημοσίων υπαλλήλων, οι οποίοι δεν έχουν αντικατασταθεί «υπάρχουν τεράστιες ελλείψεις στα νοσοκομεία, στα σχολεία, στην κοινωνική ασφάλιση, και γενικότερα σε αυτό που ονομάζουμε κοινωνικό κράτος».

Το μέλος της ΑΔΕΔΥ είπε ακόμη ότι στην Ελλάδα έχουν ψηφιστεί τα τελευταία χρόνια αντεργατικοί νόμοι που, όχι μόνο περιορίζουν το δικαίωμά μας στην απεργία, αλλά επί της ουσίας το καταργούν, παρά το γεγονός ότι η απεργία είναι συνταγματικά κατοχυρωμένη.

Ο ΓΓ της ΟΕΚΔΥ ΣΕΚ Γιώργος Κωνσταντίνου αναφέρθηκε σε «δυναμική διεκδίκηση μισθολογικών αυξήσεων για όλους τους εργαζόμενους που εκπροσωπεί» και πρόσθεσε ότι «τα τελευταία χρόνια οι εργαζόμενοι και κυρίως οι χαμηλά αμειβόμενοι δέχονται τα πιο σοβαρά πλήγματα μόλις προκύψει οποιονδήποτε γεγονός που ταράζει την καθημερινότητα».

«Μόλις προκύψει ένα γεγονός αρχίζει η αύξηση στις τιμές των αγαθών και η μείωση των μισθών και ωφελημάτων των εργαζομένων», ενώ «όταν είναι παρελθόν το όποιο γεγονός,  κυβέρνηση και εργοδότες αρνούνται την επαναφορά των μισθών και ωφελημάτων, μειώνοντας με αυτό τον τρόπο το βιοτικό επίπεδο των εργαζομένων, παρόλο που τα εισοδήματα κυβέρνησης και εργοδοτών αυξάνονται», πρόσθεσε.

«Στη συχνή επαφή μου με τα μέλη μας διαπιστώνω την αγανάκτηση τους για την άδικη μεταχείριση που έχουν από τους εργοδότες τους και την αποφασιστικότητα τους να διεκδικούν δίκαιη μεταχείριση και καλύτερη ποιότητα ζωής», πρόσθεσε.

Ο κ. Κωνσταντίνου είπε ότι η απόδοση της ΑΤΑ στο 50% μείωσε την αξία των μισθών σε σχέση με τη συνεχή άνοδο των τιμών σε όλα τα προϊόντα πρώτης ανάγκης και τις υπηρεσίες και πρόσθεσε ότι «το συνολικό κόστος της κυβέρνησης για το μισθολόγιο του ΩΚΠ έχει μειωθεί δραματικά παρόλο που αυξήθηκε το μισθολόγιο του κράτους γενικά» και «αυτό το στοιχείο δείχνει την άνιση αντιμετώπιση των χαμηλόμισθων εργαζομένων του κράτους σε σχέση με τους υψηλόμισθους εργαζόμενους».

Ανέφερε επίσης μεταξύ άλλων ότι το διάταγμα για τον κατώτατο μισθό έχει βελτιώσει τα αρχικά των κλιμάκων Ε1 και Ε2 από την 1η Ιανουαρίου 2023 και ότι «η κατάργηση της αγοράς υπηρεσιών υπήρξε ίσως το πιο σημαντικό επίτευγμα μας την περασμένη περίοδο».

«Η επιμονή και η ορθότητα των θέσεων μας έφεραν αποτέλεσμα και η κυβέρνηση με απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου στις 15/6/2023 καταργεί την αγορά υπηρεσιών μετά από συμφωνία που είχαμε με την Υπουργό Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας. Από τη σχολική χρονιά 2023-2024 οι εκπαιδευτικοί έχουν μισθωτή απασχόληση και ίση μεταχείριση με αξιοπρεπείς όρους εργασίας», πρόσθεσε.

Επίσης, ο ΓΓ της ΟΕΚΔΥ ΣΕΚ αναφέρθηκε στην επίλυση θεμάτων όπως είναι αυτά της ρύθμισης της απασχόλησης, στελέχωσης και σοβαρών προβλημάτων ασφάλειας και υγείας στους χώρους εργασίας και στη συνεργασία με το Τμήμα Δημόσιας Διοίκησης και Προσωπικού για τον εκσυγχρονισμό και επικαιροποίηση των κανονισμών απασχόλησης του Ωρομίσθιου Κυβερνητικού Προσωπικού (ΩΚΠ), το οποίο βρίσκεται στο τελικό στάδιο και πριν τα Χριστούγεννα αναμένεται να ολοκληρωθεί η όλη προσπάθεια.

Επιπλέον, αναφέρθηκε στο πρόβλημα της πλήρωσης των κενών θέσεων που ταλανίζει τη Δημόσια Υπηρεσία και στο «σοβαρό θέμα» που απασχολεί το ΩΚΠ που είναι η παραχώρηση δανείων από το Ταμείο Προνοίας τους.

Ο κ. Κωνσταντίνου είπε ακόμη ότι σε συνεργασία με τις άλλες συνδικαλιστικές οργανώσεις που δραστηριοποιούνται στα δημόσια νοσηλευτήρια ζήτησαν τη συνομολόγηση συλλογικής σύμβασης εργασίας και ο διάλογος με τον ΟΚΥπΥ άρχισε το έτος 2021 και πρόσθεσε ότι μετά από την τελευταία απεργιακή κινητοποίηση ανέλαβε η Υπουργός Υγείας να μεσολαβήσει, ενώ αναφέρθηκε στη υπογραφή συλλογικής σύμβασης για το Προσωπικό των Σχολικών Εφορειών για τα έτη 2015-2018.

Νέα Γενική Γραμματεία ΟΕΚΔΥ ΣΕΚ

Το 17ον Παγκύπριο Συνέδριο της ΟΕΚΔΥ ΣΕΚ εξέλεξε τη Γενική Γραμματεία της Ομοσπονδίας:

Γενικός Γραμματέας Γιώργος Κωνσταντίνου, Αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας Τάσος Κακουλλής, Γενικός Ταμίας Ανδρέας Νεοφύτου, Μέλος Γραμματείας Γιαννάκης Λεοντίου και Μέλος Κώστας Χριστοδούλου.

Οι σύνεδροι καθόρισαν την πολιτική της Ομοσπονδίας για τα επόμενα χρόνια η οποία είναι: Η δυναμική διεκδίκηση μισθολογικών αυξήσεων και βελτίωση των κλιμάκων μισθοδοσίας για τους εργαζομένους που εκπροσωπεί η ΟΕΚΔΥ ΣΕΚ στο δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα, η ενδυνάμωση της αλληλεγγύης μεταξύ των στις διεκδικήσεις και ενέργειες για βελτίωση των όρων και συνθηκών απασχόλησης και η ενίσχυση της οργανωτικής δύναμης της ΟΕΚΔΥ ΣΕΚ ώστε να έχει μεγαλύτερη διαπραγματευτική δύναμη κατά την διεκδίκηση και διαπραγμάτευση για όλα τα θέματα που αφορούν τα μέλη της.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!