Πρόταση νόμου για την επέκταση του σχεδίου των ληξιπρόθεσμων φορολογικών οφειλών έτσι ώστε να δοθεί η δυνατότητα σε επιχειρήσεις και αυτοεργοδοτούμενους, οι οποίοι είχαν μείωση του κύκλου εργασιών τους κατά 25% να αιτηθούν και να ενταχθούν σε σχέδια αποπληρωμής ληξιπρόθεσμων φορολογικών οφειλών για τα έτη 2016 – 2019, αμφοτέρων συμπεριλαμβανομένων, συζήτησε η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών κατά τη σημερινή τελευταία συνεδρία της πριν από τις βουλευτικές εκλογές.
Αυτό δήλωσε μετά τη συνεδρία, η Πρόεδρος της Επιτροπής Χριστιάνα Ερωτοκρίτου, η οποία κατέθεσε στη σχετική πρόταση νόμου εκ μέρους του ΔΗΚΟ με τίτλο “Ο περί της Διαδικασίας Ρύθμισης Ληξιπρόθεσμων Φορολογικών Οφειλών (Τροποποιητικός) Νόμος του 2021”. Πρόσθεσε ότι «έχει ολοκληρωθεί η συζήτηση και η διαβούλευση με το Υπουργείο Οικονομικών και τον Έφορο Φορολογίας και θα οδηγηθεί η σχετική πρόταση νόμου την Πέμπτη στην Ολομέλεια, έτσι ώστε όλοι οι φορολογούμενοι να έχουν αυτό το δικαίωμα εντός 12 μηνών νοουμένου ότι έχουν πληγεί από την πανδημία, να ενταχθούν σε σχέδια ληξιπρόθεσμων οφειλών».
«Το όφελος αυτών των σχεδίων ήταν και είναι ξεκάθαρο από τα στοιχεία για τη μέχρι σήμερα λειτουργία παρόμοιου σχεδίου που ίσχυε για οφειλές μέχρι το 2015 με την συντριπτική πλειοψηφία των ενταγμένων σε σχέδια να τηρούν τις υποχρεώσεις τους και να έχει αυξηθεί η φοροεισπρακτική ικανότητα της πολιτείας», πρόσθεσε.
Εξάλλου, η κ. Ερωτοκρίτου είπε ότι η Επιτροπή με το τέλος των εργασιών της στην παρούσα βουλευτική περίοδο δεν έχει εκκρεμότητα όσον αφορά νομοσχέδια με τα οποία έπρεπε να εναρμονιστεί με συγκεκριμένη ημερομηνία η Δημοκρατία, έτσι ώστε να μην κινδυνεύει με την επιβολή προστίμου ή άλλων διαδικασιών.
Κατά τη συνεδρία, εκπρόσωπος του Τμήματος Φορολογίας ανέφερε ότι είναι μικρός ο αριθμός των προσώπων που έχουν σχέδιο σε σχέση με ληξιπρόθεσμες οφειλές μέχρι το 2015 και δεν έχουν συμμορφωθεί με την εκπλήρωση των υποχρεώσεων τους.