17.8 C
Nicosia
Κυριακή 19 Ιανουαρίου 2025 | 13:31

Πρόεδρος: Παραδίδουμε μια υγιή και εύρωστη οικονομία

«Παραδίδουμε μια υγιή και εύρωστη οικονομία, παρά τις τρεις κρίσεις που βιώσαμε και ακόμη βιώνουμε. Και τα όσα αναφέρω θα θεωρούνταν εύηχα λόγια, εάν δεν επιβεβαιώνονταν από διεθνείς Οίκους Αξιολόγησης, ευρωπαϊκούς θεσμούς και καταγεγραμμένα σχετικά στατιστικά στοιχεία», ανέφερε μεταξύ άλλων ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, κατά τον χαιρετισμό του στην Ετήσια Γενική Συνέλευση του Κυπριακού Εμπορικού Βιομηχανικού Επιμελητηρίου, στη Λευκωσία.

Αυτούσια η ομιλία του Προέδρου

Με πραγματικά ιδιαίτερη χαρά αποδέχθηκα για ακόμη μια χρονιά την πρόσκληση να χαιρετίσω τις εργασίες της ετήσιας Γενικής Συνέλευσης του Κυπριακού Εμπορικού Βιομηχανικού Επιμελητηρίου, η οποία φέτος έχει επετειακό χαρακτήρα, αφού συμπίπτει με τη συμπλήρωση των 95 χρόνων από την ίδρυση του Επιμελητηρίου.

Μία διαδρομή μεστή επιτευγμάτων και προσφοράς, η οποία συνδέθηκε άρρηκτα με την κοινωνική και οικονομική ανάπτυξη του τόπου μας.

Ως αποτέλεσμα των εποικοδομητικών πρωτοβουλιών, της δημιουργικής δραστηριότητας, του δυναμισμού και της διορατικότητας της εκάστοτε Διοίκησης και μελών του Επιμελητηρίου, το ΚΕΒΕ, αναμφίβολα, αποδείχθηκε πολύτιμος και αξιόπιστος συμπαραστάτης της Πολιτείας.

Τα όσα αναφέρω θα θεωρούνταν εύηχα λόγια εάν δεν επιβεβαιώνονταν από διεθνείς Οίκους Αξιολόγησης

Επιβεβαίωση τούτου αποτελεί μεταξύ άλλων, η συμβολή των μελών του στην επαναδραστηριοποίηση της βιομηχανίας και των επιχειρήσεων μετά την Τουρκική Εισβολή του 1974, στην επιτυχή ανάκαμψη από την οικονομική κρίση, καθώς και τη διαχείριση της πανδημίας του κορωνοϊού.

Είναι για αυτό που θέλω προσωπικά να εκφράσω τις ευγνώμονες ευχαριστίες μου, για την αγαστή συνεργασία που αναπτύξαμε στη δεκαετή θητεία μου στην Προεδρία της Δημοκρατίας.

Μια συνεργασία που είχε ως κοινό γνώμονα το καλό των μελών της επιχειρηματικής κοινότητας, των εργαζομένων και της χώρας μας ευρύτερα.

Η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, σε συνδυασμό με την υγειονομική κρίση που προηγήθηκε και τις πληθωριστικές τάσεις και ενεργειακές επιπτώσεις που αναπόφευκτα δημιουργούνται, αναμφίβολα θέτουν την παγκόσμια κοινότητα ενώπιον μιας νέας κρίσης.

Μία κρίση την οποία αντιμετωπίζουμε, ως ακριβώς και τις προηγούμενες, με την ίδια σοβαρότητα και υπευθυνότητα, όπως αντιμετωπίσαμε και την κρίση του 2013 και την κρίση της πανδημίας και συνεπώς θέλω να αισθάνεστε ασφαλής και την ίδια σοβαρότητα και υπευθυνότητα, δεν έχω αμφιβολία θα ακολουθήσει και ο επόμενος Πρόεδρος, η επόμενη Κυβέρνηση.

Και δεν έχω αμφιβολία, ότι η διαφοροποίηση του αναπτυξιακού μοντέλου που υιοθετήσαμε τα προηγούμενα χρόνια, θα είναι καθοριστικής σημασίας ως προς τη διαχείριση και της παρούσας κρίσης.

Διαφοροποίηση η οποία έθεσε στοχευμένα στο επίκεντρό της την αξιοποίηση των σημαινόντων για την ανάπτυξη της οικονομίας τομέων της πανεπιστημιακής εκπαίδευσης, της ναυτιλίας, του τουρισμού, της υψηλής τεχνολογίας, της έρευνας και καινοτομίας και των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Εξίσου στοχευμένη υπήρξε η εφαρμογή μεταρρυθμίσεων και καινοτόμων προσεγγίσεων, όσον αφορά αυτή καθ΄αυτή τη λειτουργία του κράτους και των δομών του, εις τις οποία θα αναφερθώ εκτενώς την προσεχή Πέμπτη κατά τη διάρκεια σχετικής Παρουσίασης στην οποία θα προβώ και, συνεπώς, θα αποφύγω να επαναλάβω εαυτόν.

Και νιώθω πραγματικά περήφανος, καθώς σαν αποτέλεσμα των πιο πάνω, παραδίδουμε στον επερχόμενο Πρόεδρο της Δημοκρατίας πολύ διαφορετικά δεδομένα από αυτά που είχαμε ενώπιον όταν παραλάβαμε την εξουσία.

Παραδίδουμε μια υγιή και εύρωστη οικονομία, παρά τις τρεις κρίσεις που βιώσαμε και ακόμη βιώνουμε.

Και τα όσα αναφέρω θα θεωρούνταν εύηχα λόγια, εάν δεν επιβεβαιώνονταν από διεθνείς Οίκους Αξιολόγησης, ευρωπαϊκούς θεσμούς και καταγεγραμμένα σχετικά στατιστικά στοιχεία.

Στατιστικά στοιχεία και εκθέσεις που, μεταξύ άλλων, καταγράφουν:

•     Τη θετική πορεία της οικονομίας το ρυθμό ανάπτυξης να προβλέπεται να κυμανθεί στο 6% για το 2022, κάτι που καταδεικνύει την ανθεκτικότητα, αλλά και τις προοπτικές της οικονομίας.

•     Την επιστροφή στα πλεονάσματα μετά τις ελλειμματικές χρονιές της πανδημίας που προηγήθηκαν. Σημειώνεται μάλιστα ότι για το 2023 προβλέπεται πλεόνασμα ύψους 460 εκατομμυρίων ευρώ, ποσοστό που αντιστοιχεί στο 1.7% του ΑΕΠ.

•         Την υποχώρηση του δημόσιου χρέους στο 89.3% το τρέχον έτος και στο 83,3% το 2023, για να μην προβώ σε περαιτέρω αναφορές για το πόσο θα μειωθεί μέχρι το 2025.

•         Τη μείωση του ποσοστού ανεργίας στο 7% του εργατικού δυναμικού για το 2022, ενώ προβλέπεται περαιτέρω μείωση του ποσοστού το 2023 στο 6,4%, για να φτάσει το 2025 στο 5%, συνθήκες δηλαδή πλήρους απασχόλησης.

•         Τη συνεχή αναβάθμιση της μακροπρόθεσμης και βραχυπρόθεσμης πιστοληπτικής ικανότητας της Κύπρου από τους διεθνείς Οίκους Αξιολόγησης. Μόλις χθες ανακοινώθηκε μια νέα έκθεση. Επιβεβαιώνεται για ακόμη μια φορά, μαζί με τους υπόλοιπους των Οίκων Αξιολόγησης, το αξιόπιστο, το αξιόχρεο (της κυπριακής οικονομίας) και ο ορθός δρόμος που ακολουθούμε όσον αφορά τη δημοσιονομική πολιτική.

Είναι σαν αποτέλεσμα της ορθής οικονομικής διαχείρισης που ακολουθήσαμε που πετύχαμε κατά την περίοδο της πανδημίας να στηρίξουμε τόσο τους εργαζόμενος όσο και τις επιχειρήσεις, αλλά και τις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού.

Και θέλω χάριν και μόνο αναφοράς να σημειώσω ότι η σειρά μέτρων που υλοποιήσαμε προς τούτο, αφορά ποσό ύψους 3,2 δισεκατομμυρίων ευρώ, χωρίς βέβαια να παραγνωρίζεται και το ποσό ύψους πέραν των 400 εκατομμυρίων που αφορά σωρεία άλλων μέτρων στήριξης για την παρούσα κρίση.

Είναι η ίδια συνειδητή δημοσιονομική πολιτική που μας επέτρεψε να υποβάλουμε για το 2023 έναν αυξημένο προϋπολογισμό κατά 520 εκατομμύρια ευρώ σε σύγκριση με το 2022, με αυξημένες αναπτυξιακές δαπάνες κατά 12%.

Επιπλέον τούτων θέλω να υπογραμμίσω ότι εξίσου σημαντικός στόχος είναι η περαιτέρω ενίσχυση των μέχρι στιγμής πολιτικών για μετατροπή της Κύπρου σε αειφόρο επιχειρηματικό, εμπορικό κέντρο της Μεσογείου.

Στο πλαίσιο αυτό το πακέτο ελκυστικών φορολογικών και άλλων κινήτρων ενισχύεται σημαντικό από τη νέα εθνική στρατηγική για προσέλκυση επιχειρήσεων για δραστηριοποίηση ή και επέκταση των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων στην Κύπρο.

Ήδη, ως αποτέλεσμα της εφαρμογής της εν λόγω στρατηγικής, η Κύπρος από την 68η θέση βρίσκεται πλέον στη 18η στον δείκτη Greenfield FDI Performance Index. που καταγράφει τις επιδόσεις των χωρών στην προσέλκυση ξένων επενδύσεων, σημειώνοντας τη μεγαλύτερη άνοδο από όλες τις λοιπές των χωρών.

Αξίζει να αναφέρω, επίσης, ότι το 1ο εξάμηνο του 2022:

– Οι ξένες άμεσες επενδύσεις αυξήθηκαν στην Κύπρο κατά 60% σε σχέση με τα επίπεδα προ πανδημίας.

– Οι επενδύσεις σε λογισμικό (Software) και πληροφορική (IT) αυξήθηκαν με το εντυπωσιακό 600% σε σύγκριση με το 2019 γεγονός που επιβεβαιώνει την επιτυχία του «Προγράμματος Προσέλκυσης Επιχειρήσεων» και για προώθηση της χώρας ως ενός ανερχόμενου τεχνολογικού κόμβου.

Μέσα από τους σχεδιασμούς και τα αποτελέσματα, ως τα έχω αναφέρει, έχουμε θέσει τα θεμέλια για επίτευξη μιας βιώσιμης οικονομικής και κοινωνικής ανάπτυξης.

Υπήρξε στόχος μας εξαρχής από την ανάληψη της διακυβέρνησης να οικοδομήσουμε ένα κράτος που να ανταποκρίνεται και να εξυπηρετεί τις ανάγκες των πολιτών.

Αυτή ακριβώς η δυναμική που έχουμε δημιουργήσει, ενισχύεται από τις προοπτικές και τους σχεδιασμούς που συμπεριλάβαμε στο Σχέδιο «Κύπρος-το Αύριο».

Ένα σχέδιο το οποίο αποτελεί τη μεγαλύτερη μεταρρυθμιστική και αναπτυξιακή παρέμβαση από εγκαθιδρύσεως της Κυπριακής Δημοκρατίας, ως το κληροδότημα της Κυβέρνησης για ένα σύγχρονο ευρωπαϊκό κράτος, στο σύνολο των πολιτών, την κάθε Κύπρια και τον κάθε Κύπριο.

Συγκεκριμένα, το Σχέδιο περιλαμβάνει 58 μεταρρυθμιστικές και 75 επενδυτικές δράσεις που αποτελούν τη μεγαλύτερη μεταρρυθμιστική και αναπτυξιακή παρέμβαση από εγκαθιδρύσεως της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Είναι αρκούντως ενδεικτικό να σημειώσω ότι το Σχέδιο προβλέπει την άντληση ενός ποσού ύψους 4.4. δισεκατομμυρίων ευρώ για την περίοδο 2021 – 2026, και αναμένεται να προσθέσει ένα επιπλέον ποσοστό ύψους 7% στο Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν, με την παράλληλη δημιουργία 11 χιλιάδων καλά αμειβομένων θέσεων εργασίας.

Δεν θα επεκταθώ σε ανάλυση του τι περιλαμβάνει ο καθένας των πυλώνων που αποτελούν το Σχέδιο.

Θα αρκεστώ σε μία αναφορά στις επενδύσεις και τις μεταρρυθμίσεις που αποσκοπούν στην ενίσχυση της ανθεκτικότητας και ανταγωνιστικότητας της οικονομίας, ενδεικτικών, ωστόσο, της σημασίας του Σχεδίου για την εδραίωση των όσων έχουμε πετύχει.

Οι εν λόγω επενδύσεις και μεταρρυθμίσεις, μεταξύ άλλων, προβλέπουν:

•         Την ενδυνάμωση του πρωτογενούς και δευτερογενούς τομέα της οικονομίας και ως εκ τούτων τη διεύρυνση της παραγωγικής βάσης.

•         Τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας και του επιχειρηματικού περιβάλλοντος, μέσω του ψηφιακού μετασχηματισμού, της επίσπευσης των αδειοδοτικών διαδικασιών και της παροχής κινήτρων, στοχεύοντας:

•         Τη στήριξη νεοφυών και καινοτόμων μονάδων.

•   Τη διαφοροποίηση και περαιτέρω προώθηση του τουριστικού προϊόντος.

Είμαι πραγματικά περήφανος, γιατί παρά τις πολλαπλές προκλήσεις που αντιμετωπίσαμε, σε δύο μήνες θα παραδώσουμε μία οικονομία δομημένη σε γερές βάσεις και έναν κρατικό μηχανισμό έτοιμο να ανταποκριθεί στις όποιες απρόβλεπτες κρίσεις.

Καταλήγοντας θα ήθελα για ακόμη μία φορά να εκφράσω ευγνώμονες ευχαριστίες και συγχαρητήρια και να εξάρω το έργο του Κυπριακού Εμπορικού Βιομηχανικού Επιμελητηρίου.

Δεν έχω αμφιβολία, ότι μέσα από την προσήλωση στην επιτέλεση της αποστολής σας, έπονται ακόμη πιο δυναμικές πολιτικές, ακόμη πιο δυναμική συνέχεια.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!