10.8 C
Nicosia
Δευτέρα 20 Ιανουαρίου 2025 | 6:10

Προτάσεις ΚΕΒΕ προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για αντιμετώπιση των συνεπειών του πολέμου

Μέτρα που θα πρέπει να παρθούν για να αντιμετωπιστούν οι συνέπειες του ουκρανικού πολέμου στην Κύπρο, προτείνει το ΚΕΒΕ σε επιστολή του προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Τα κυριότερα προβλήματα που αναμένεται να αντιμετωπίσει η Κύπρος στο επόμενο διάστημα, σύμφωνα με το ΚΕΒΕ, είναι ο ψηλός πληθωρισμός, που θα οδηγεί σε μειωμένες πωλήσεις και προβλήματα ρευστότητας, το ψηλό ενεργειακό κόστος, οι περιορισμένες ποσότητες σιτηρών, οι ελλείψεις σε πρώτες ύλες που αναμένεται να επηρεάσουν την ομαλή λειτουργία αρκετών επιχειρήσεων.

Γι’ αυτό το ΚΕΒΕ προτείνει προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας στοχευμένα μέτρα για να αντιμετωπιστούν τα παραπάνω. Συγκεκριμένα, προτείνει τη μείωση του κόστους ενέργειας και καυσίμων. Για να επιτευχθεί αυτό, το ΚΕΒΕ προτείνει να εξεταστεί η πιθανότητα προσωρινής αναστολής στην υποχρεωτική χρήση βιοκαυσίμων σε διυλισμένα προϊόντα.

Επιπλέον, το ΚΕΒΕ προτρέπει στην εξασφάλιση επαρκών ποσοτήτων σε σιτηρά και επιδότηση μέρους των αυξημένων τιμών για κτηνοτροφικούς σκοπούς.

Ενίσχυση της ανθεκτικότητας και απεξάρτησης της οικονομίας στα θέματα ενεργειακής αυτάρκειας με έμφαση στις επενδύσεις στους τομείς των ΑΠΕ, της εξοικονόμησης ενέργειας και της έλευσης του ΦΑ, προτείνει επίσης το ΚΕΒΕ, με συμπερίληψη στο σχέδιο επιχορήγησης για εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων και των μεγάλων επιχειρήσεων.

Επιπρόσθετα, προτείνεται η ενίσχυση της αυτάρκειας της χώρας σε αριθμό προϊόντων που θεωρούνται στρατηγικά για την επιβίωση των πολιτών και την ομαλή λειτουργία των βιομηχανιών, με έμφαση στη στήριξη του πρωτογενούς τομέα, καθώς και να δοθούν κίνητρα για τη δημιουργία μεγαλύτερων αποθηκευτικών χώρων και σιλό σιτηρών και ψυκτικών θαλάμων που να πληρούν τις απαραίτητες συνθήκες φύλαξης τροφίμων, για αύξηση της αποθηκευτικής ικανότητας της χώρας σε τρόφιμα.

Για την καταβολή αυτών των επιδομάτων το Κράτος πρέπει να ζητήσει μαζί και με τα υπόλοιπα Κράτη μέλη να δημιουργηθεί Ειδικό Ταμείο με χρήματα της ΕΕ τα οποία θα δοθούν στα κράτη για στήριξη των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων. Παράλληλα, λέει το ΚΕΒΕ, το Κράτος θα πρέπει να αξιοποιήσει τη νέα απόφαση της ΕΕ για παράταση της περιόδου εφαρμογής του Συμφώνου Σταθερότητας μετά το 2023 που επιτρέπει δημοσιονομικές χαλαρώσεις προκειμένου να στηρίξει τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά.

“Άποψη του ΚΕΒΕ είναι ότι όπως εξελίσσονται τα πράγματα τα βασικά μέτρα που θα πρέπει να ληφθούν για αντιμετώπιση των επιπτώσεων της νέας αυτής κρίσης, θα είναι, όπως και στην περίπτωση της πανδημίας, κυρίως δημοσιονομικού χαρακτήρα”, αναφέρει.

Επιπλέον, το ΚΕΒΕ προτείνει μέτρα οριζόντιου χαρακτήρα. Συγκεκριμένα, προτείνει να μην τεθεί το θέμα του κατώτατου μισθού και της αύξησης του τιμάριθμου για το 2022, γιατί θα αυξήσει ακόμα περισσότερο τον πληθωρισμό.

Επίσης, προτείνει τη χρονική επέκταση του Σχεδίου Κρατικών Εγγυήσεων για εξασφάλιση Ρευστότητας με ταυτόχρονη διαγραφή του όρου για «μη απολύσεις προσωπικού» ώστε να στηριχθούν οι πρόσθετες ανάγκες των επιχειρήσεων σε ρευστότητα. Ταυτόχρονα, προτείνεται η αύξηση των Κρατικών εγγυήσεων στο 90% από το 70% όπως έγινε στις πλείστες Ευρωπαϊκές χώρες.

Ακόμα, προτείνει την επιβολή μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ σε αρκετές κατηγορίες προϊόντων για μείωση του κόστους στις επιχειρήσεις και τους πολίτες και μείωση των πρόσθετων φόρων στην ενέργεια, όσο διαρκεί η κρίση τιμών.

Επίσης, προτείνεται η αναστολή δόσεων, όπως έγινε κατά την έναρξη της πανδημίας.

Επιπλέον, το ΚΕΒΕ προτείνει εργοδότηση Ουκρανών προσφύγων και αξιοποίηση της νομοθετικής πρότασης που ενέκρινε η ΕΕ για τη «Δράση συνοχής για τους πρόσφυγες στην Ευρώπη», ενώ εισηγείται απόφαση σε ευρωπαϊκό επίπεδο για μείωση των εισαγωγικών δασμών από τρίτες χώρες και γενική κατάργηση της επιβολής εισαγωγικών δασμών επί του μεταφορικού κόστους.

Όσον αφορά συγκεκριμένα τον γεωργοκτηνοτροφικό τομέα προτείνεται η ενίσχυση των κτηνοτρόφων για αγορά ζωοτροφών. Το ίδιο προτείνεται να ισχύσει και για τους ιχθυοκαλλιεργητές, ενώ γίνεται πρόταση να καλυφθεί το κόστος των λιπασμάτων και φυτοφαρμάκων στους γεωργούς. Ταυτόχρονα, προτείνεται να δοθούν φορολογικά κίνητρα για ανάπτυξη νέων γεωργοκτηνοτροφικών επενδύσεων που θα αυξάνουν την εγχώρια παραγωγή τροφίμων αλλά και τη δυνατότητα εξαγωγών.

Για το χονδρικό και λιανικό εμπόριο, το ΚΕΒΕ αναφέρει ότι θεωρούνται κλάδοι υψηλής κατανάλωσης ενέργειας και προτείνει να ενταχθούν στο προσωρινό πλαίσιο κρατικών ενισχύσεων για ψηλό ενεργειακό κόστος, προκειμένου το όφελος να μεταφερθεί στις λιανικές τιμές πώλησης των προϊόντων. Επιπλέον, προτείνεται η παραχώρηση συγκεκριμένου ποσού ανά μεταφορικό μέσο για κάλυψη μέρους του αυξημένου κόστους των καυσίμων.

Ειδικότερα στον τομέα των τροφίμων προτείνεται όπως επιδεικνύεται η απαραίτητη ευελιξία όσον αφορά τις απαιτήσεις σήμανσης, χωρίς να διακυβεύεται η ασφάλεια των τροφίμων και η ορθή ενημέρωση των καταναλωτών.

Το ΚΕΒΕ αναφέρει ότι το θέμα έλλειψης προσωπικού συνεχίζει να υφίσταται στις επιχειρήσεις λιανικού εμπορίου και Horeca, γι’ αυτό προτείνει να εξεταστούν αιτήσεις για πρόσληψη προσωπικού από τρίτες χώρες.

Η επιβολή «πλαφόν τιμής» σε προϊόντα πρέπει να γίνεται με ιδιαίτερη προσοχή και φειδώ, μόνο σε εξαιρετικές περιπτώσεις όπου διαπιστώνεται πραγματική τάση για αισχροκέρδεια, σημειώνει το ΚΕΒΕ, προσθέτοντας ότι το «πλαφόν» πρέπει να επιβάλλεται επί του ποσοστού κέρδους και όχι επί των λιανικών τιμής πώλησης.

Όσον αφορά τη βιομηχανία και τις εξαγωγές, το ΚΕΒΕ ζητά τη στήριξη σε όσες εξαγωγικές επιχειρήσεις έχουν συναλλαγές με τις χώρες που επηρεάζονται από τον πόλεμο.

Επιπλέον, ζητά τη δημιουργία Σχεδίου Επιδότησης για εγκατάσταση συστημάτων αποθήκευσης ενέργειας από ΑΠΕ σε προμηθευτές που θα ενταχθούν στην ανταγωνιστική αγορά, ώστε να μπορούν να προσφέρουν φθηνότερη ηλεκτρική ενέργεια σε 24ωρη βάση.

Το ΚΕΒΕ προτείνει την εφαρμογή σχεδίων στήριξης για ενίσχυση της εξαγωγικής δραστηριότητας (συμμετοχή σε εκθέσεις), κάλυψη εξόδων ταξιδιών για εξεύρεση πελατών και κάλυψη του αυξημένου κόστους για ψηφιακή διαφήμιση – digital marketing.

Εφαρμογή έκτακτου σχεδίου μερικής επιδότησης του κόστους των μεταφορικών για περίοδο τουλάχιστον 3 μηνών και στήριξη της εργοδότησης στη βιομηχανία με προγράμματα παρόμοια με τη στήριξη της εργοδότησης επί της περιόδου του κορωνοϊού, είναι άλλα μέτρα που προτείνει το επιμελητήριο.

Τέλος, προτείνει να υιοθετηθεί πολιτική όπως οι τεκμηριωμένες επιπτώσεις από τον πόλεμο στην εκπλήρωση συμβατικών υποχρεώσεων προς το κράτος να λαμβάνονται άμεσα υπόψιν για μεταβολή των όρων στις συμβάσεις. Παρόμοια πολιτική έχει υιοθετηθεί λόγω των επιπτώσεων της πανδημίας.

Στον κατασκευαστικό τομέα, το ΚΕΒΕ προτείνει συχνή αναθεώρηση των τιμών σε διάφορα υλικά ώστε να αντικατοπτρίζουν τις τρέχουσες τιμές και να μην προκαλούν ζημίες στους εργολήπτες και να δοθεί η δυνατότητα παράτασης των προθεσμιών εκτέλεσης των έργων μέχρι και 8 μήνες. Προτείνεται επίσης ο εκσυγχρονισμός των δημοσίων συμβάσεων.

Επιπλέον, το ΚΕΒΕ θέλει να καταργηθεί η φορολογία κεφαλαιουχικών κερδών για κάποια χρονική περίοδο, για όσους προχωρήσουν σε αγορά ακινήτων μέχρι το τέλος του 2022, απαλλαγή ολόκληρου ή αναλογούντος Φόρου που προκύπτει από πώληση ακινήτου, νοουμένου ότι όλο ή μέρος αντίστοιχα του τιμήματος πώλησης επαναπενδύεται σε αγορά άλλου ακινήτου, επέκταση χρόνου μεταφοράς υφισταμένων φορολογικών ζημιών από 5 σε 10 έτη και δυνατότητα επιστροφής ΦΠΑ σε ακίνητα που χρησιμοποιούνται για ενοικίαση.

Με στόχο τη συγκράτηση των ενοικίων σε προσιτά επίπεδα, το ΚΕΒΕ προτείνει την παραχώρηση κινήτρων σε νεαρά ζευγάρια και νέους επαγγελματίες να αγοράζουν διαμερίσματα αντί να επιλέγουν τη λύση του ενοικίου και να δοθούν κίνητρα και σε θεσμικούς/ιδιώτες επενδυτές για αγορά ακίνητης ιδιοκτησίας με τη δέσμευση ότι θα τα ενοικιάζουν πχ για μια περίοδο τουλάχιστον 10 χρόνων, προκειμένου να αυξηθεί η προσφορά ακινήτων.

Στον τουρισμό, το ΚΕΒΕ προτείνει το ηλεκτρικό ρεύμα των ξενοδοχείων να τεθεί στη βιομηχανική ταρίφα.

Επιπλέον, επαναλαμβάνει το αίτημα για εργοδότηση ξένου προσωπικού από τρίτες χώρες, ενώ ζητά τη μείωση ΦΠΑ για τις τουριστικές επιχειρήσεις από 9% σε 5% και τη μείωση των τελών αεροδρομίων.

Προτείνει επίσης τη διαφοροποίηση του προϊόντος μέσω στοχευμένων ενεργειών ανάλογα με την αγορά και ζητά την προσέγγιση νέων αγορών ή/και αύξηση του τουριστικού ρεύματος από υφιστάμενες που παρουσιάζουν προοπτικές, με ενίσχυση της προβολής.

Ακόμα, ζητά εξαίρεση των εταιρειών εκμίσθωσης οχημάτων από την επιβάρυνση των αδειών κυκλοφορίας για το 2023.

Τέλος, το ΚΕΒΕ προτείνει την επιστροφή ή απαλλαγή καταβολής ΦΠΑ για κεφαλαιουχικές δαπάνες σε τομείς όπου υπάρχει προοπτική περαιτέρω ανάπτυξης, όπως Εκπαίδευση, Ιατρικές δραστηριότητες, Έρευνα κ.α.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!