Την ανάγκη επιτάχυνσης της εκδίκασης μιας χρηματοπιστωτικής διαφοράς μεταξύ δανειολήπτη και ενός τραπεζικού ιδρύματος και όχι της αναστολής των εκποιήσεων, επεσήμανε ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας, Κωσταντίνος Ηροδότου, προειδοποιώντας ότι τυχόν αλλαγή του νόμου των εκποιήσεων θα οδηγήσει τη χώρα σε περιπέτειες.
Οι προειδοποιήσεις του κ. Ηροδότου έγιναν στη συνεδρία της κοινοβουλευτικής επιτροπής Νομικών, η οποία ξεκίνησε και ολοκλήρωσε την άρθρον συζήτηση του αναθεωρημένο νομοσχεδίου που κατέθεσε το Υπουργείο Δικαιοσύνης για τροποποίηση του Περί Δικαστηρίου Νόμου, έτσι ώστε να δημιουργηθεί σε επαρχιακό επίπεδο ειδική δικαιοδοσία με έξι πρόσθετους δικαστές που θα εκδικάζουν διαφορές χρηματοπιστωτικής φύσης μεταξύ δανειολήπτη και τράπεζας, που θα περιλαμβάνει και περιπτώσεις καταχρηστικών ρητρών και υπερχρεώσεων, καθώς και διαδικασίες εκποίησης. Στις 17 Φεβρουαρίου το νομοσχέδιο θα τεθεί προς τοποθέτηση προκειμένου να πάρει το δρόμο για την Ολομέλεια προς ψήφιση.
Όπως ανέφερε ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Δικαιοσύνης Λούης Παναγή, το αναθεωρημένο νομοσχέδιο στοχεύει στην κάλυψη σε ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού, ενώ πέραν του πρωτοφειλέτη, περιλαμβάνει τον ενυπόθηκο δανειολήπτη και τους εγγυητές, καθώς και κατόχους αξιογράφων. Επίσης το νομοσχέδιο προνοεί και την εκπαίδευση των δικαστών που θα κληθούν να εκδικάζουν τις διαφορές αυτές. Ωστόσο το νομοσχέδιο δεν προνοεί τον χρόνο εκδίκασης των διαφορών, αλλά κάνει λόγο για εύλογο χρονικό διάστημα.
«Θεωρούμε ότι με την ψήφιση του νομοσχεδίου, θα δοθεί μεγάλη ώθηση στην εκδίκαση των χρηματοπιστωτικών διαφορών, προς όφελος όλων των επηρεαζομένων», είπε ο κ. Παναγή.
Εξάλλου, εκ μέρους του Υπουργείου Οικονομικών ο Διονύσης Διονυσίου εξήγησε πως για την ερμηνεία των ευάλωτων ομάδων επιλέγηκε ο κατάλογος προσώπων που χρησιμοποιεί η Αρχή Ηλεκτρισμού Κύπρου για την ειδική διατίμηση 08, η οποία περιλαμβάνει μεταξύ άλλων πολύτεκνους χαμηλής εισοδηματικής στάθμης, λήπτες δημοσίου βοηθήματος, λήπτες ΕΕΕ, άτομα με παθήσεις όπως κατά πλάκα σκλήρυνση, που συμποσούνται σε περίπου 35.000 άτομα.
«Αν κάποιος έχει κλειστές αρτηρίες κάνεις διάνοιξη, δεν κόβεις το πόδι»
Ωστόσο μέλη της επιτροπής, όπως οι βουλευτές της ΕΔΕΚ, της Αλληλεγγύης και των Οικολόγων, Κωστής Ευσταθίου, Μιχάλης Γιωργάλλας και Γιώργος Περδίκης τάχθηκαν υπέρ της τροποποίησης του Περί Μεταβιβάσεως και Υποθηκεύσεως Νόμου έτσι ώστε να παγώσουν οι εκποιήσεις μέχρι να εκδικάζονται οι υποθέσεις χρηματοπιστωτικής διαφοράς μεταξύ δανειολήπτη και τραπεζικού ιδρύματος. Στη συζήτηση τέθηκε επίσης και θέμα έκδοσης προσωρινού διατάγματος αναστολής της εκποίησης, ενώ επιφυλάξεις εκφράστηκαν όσον αφορά τον περιορισμό του εύρους κάλυψης του νόμου στους ευάλωτους.
Απαντώντας ο Διοικητής της ΚΤΚ τόνισε πως από τη στιγμή που η διάγνωση είναι σωστή, δηλαδή η καθυστέρηση στην απονομή της δικαιοσύνης «δεν θα πρέπει να πάμε σε κάτι που θα μας βάλει σε περιπέτειες» και εξήγησε ότι με την επιτάχυνση της εκδίκασης των υποθέσεων θα μπορεί να δοθεί η προστασία στους ευάλωτους.
«Αν πειράξουμε το θέμα των εκποιήσεων θα έχουμε περιπέτειες, και θέλω να είμαι ξεκάθαρος», είπε και πρόσθεσε χαρακτηριστικά: «Αν ένας ασθενής έχει κλειστή μια αρτηρία κάνεις bypass (διάνοιξη) δεν του κόβεις το πόδι».
Λέγοντας πως οποιαδήποτε αλλαγή στο πλαίσιο εκποιήσεων θέτει σε κίνδυνο τις καταθέσεις του κόσμου, ο κ. Ηροδότου σημείωσε πως για οποιαδήποτε αλλαγή σε τέτοια ζητήματα θα πρέπει να ενημερωθεί η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και ότι οι τράπεζες θα χρειαστούν κεφάλαια ενδεχομένως λόγω νέων απαιτήσεων.
«Το πρόβλημα είναι η ταχύτητα (στην εκδίκαση των υποθέσεων), να μην γίνουν άλλες αλλαγές σε άλλους νόμους που θα φέρουν την Ευρώπη πάνω μας», είπε.
Αναφορικά με το θέμα της στόχευσης στους ευάλωτους, ο κ. Ηροδότου εξέφρασε επιφύλαξη για περαιτέρω καθυστερήσεις στη διαδικασία εφόσον διευρυνθεί η κάλυψη και εξέφρασε την άποψη ότι να γίνει αρχή με τους ευάλωτους και να εξεταστεί διεύρυνση στην πορεία.
Και ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ προειδοποίησε ότι δεν πρέπει να «ξανατουμπάρουμε τη χώρα»
«Ο στόχος είναι να πετύχουμε να βγαίνει απόφαση δικαστηρίου πριν τελειώσει η εκποίηση. Αλλά αν σταματήσει η εκποίηση θα βουρούμε, θα μας τραβήξουν την πρίζα από τη Φρανκφούρτη και θα τρέχουμε», είπε.
Σε δηλώσεις μετά το πέρας της συνεδρίας, ο Πρόεδρος της επιτροπής Γιώργος Γεωργίου εξήγησε ότι το νομοσχέδιο στοχεύει στις ευάλωτες ομάδες ούτως ώστε να τους δοθεί άμεση πρόσβαση στη δικαιοσύνη και να προστατευθούν από διαδικασίες εκποίησης. «Ο στόχος είναι να δοθεί νομική και δικαστική βοήθεια σε αυτό τον τομέα του πληθυσμού που είναι και οι πιο ευλάωτοι», είπε.
Αναφορικά με το ενδεχόμενο επιβολής χρονοδιαγράμματος στην εκδίκαση, ο κ. Γεωργίου είπε πως αν και εφόσον η πρόταση αυτή συγκεκριμενοποιηθεί και κατατεθεί θα εξεταστεί μέχρι τις 17 Φεβρουαρίου η επιτροπή θα το συζητήσει πάντοτε σε συνεργασία με τους αρμόδιους φορείς, την εκτελεστική εξουσία και όλους τους εμπλεκόμενους.
«Στόχος να βρούμε την κοινή συνισταμένη που να υλοποιεί την στόχευση αυτής της νομοθεσίας, στόχευση που θα πρέπει να είναι κοινή και από εκτελεστική εξουσία και από το νομοθετικό σώμα» είπε.
Εκ μέρους του ΑΚΕΛ, ο Ανδρέας Πασιουρτίδης είπε πως το νομοσχέδιο δεν προστατεύει μερικές χιλιάδες συμπολιτών μας που χρήζουν προστασίας και έχουν ως εξασφάλιση των δανείων τους την κύρια κατοικία και την μικρή επαγγελματική στέγη.
Και ο Κωστής Ευσταθίου είπε πως η προστασία δεν πρέπει να περιορίζεται στις ευάλωτες ομάδες, αλλά και στον δανειολήπτη που πρέπει να προστατευθεί η κύρια του κατοικία ή μικρή επαγγελματική στέγη και πρόσθεσε ότι Δικαστήριο θα πρέπει να αποκτήσει ουσιαστικές αρμοδιότητες και να έχει την εξουσία να αναστέλλει την εκποίηση. Όπως είπε, θα κατατεθεί τροπολογία ώστε το Δικαστήριο να εκδίδει προσωρινό διάταγμα αναστολής εκποίησης.
Ο Μιχάλης Γιωργάλλας ανέφερε μεν ότι το αναθεωρημένο νομοσχέδιο είναι αισθητά βελτιωμένο, προσθέτοντας ότι στόχος της Αλληλεγγύης είναι «να προστατευθούν οι δανειολήπτες από τις αυθαιρεσίες και την αχαλίνωτη όρεξη για κερδοσκοπία τόσο των τραπεζών όσο και των εταιρειών εξαγοράς πιστώσεων». Σημείωσε επίσης ότι θα πρέπει να διασφαλιστεί πως δεν προχωρά η εκποίηση όσον διαρκεί η εκδίκασης της υπόθεσης.
Εκ μέρους των Οικολόγων, ο Γιώργος Περδίκη είπε πως χωρίς την αναστολή των εκποιήσεων η όλη ρύθμιση «θα είναι δώρον άδωρον». «Πόσο μάλλον που απ’ ότι αποκαλύφθηκε σήμερα αφορά μια πολύ μικρή ομάδα δανειοληπτών», είπε, προσθέτοντας ότι ο Διοικητής της ΚΤΚ και Πρόεδρος του ΔΗΣΥ «επανέφεραν τις απειλές για μικρασιατική καταστροφή» σε περίπτωση παγώματος των εκποιήσεων.