Η απάντηση στον πληθωρισμό και στη διαφύλαξη των δημόσιων οικονομικών είναι να επενδύσουμε στην ανάπτυξη και όχι στην επιβολή φορολογιών, δήλωσε ο Υπουργός Οικονομικών, Κωνσταντίνος Πετρίδης, σημειώνοντας ότι η Κύπρος δεν είναι τόσο «υπερ-εκτεθειμένη» στον ρώσικο παράγοντα, όπως κάποιοι θεωρούν στο εξωτερικό.
Σε δηλώσεις του στο περιθώριο συνεδρίου, κλήθηκε να σχολιάσει δημοσίευμα των Financial Times, ότι είναι μεγάλος ο αντίκτυπος του πολέμου στην Ουκρανία για την Κύπρο, υποδεικνύοντας πως «δεν υπάρχει κάποια μελέτη που να δείχνει πόσο έχει πληγεί η κάθε χώρα ξεχωριστά».
«Εγώ αυτό που ξέρω είναι ότι ο τραπεζικός μας τομέας δεν είναι εξαρτημένος όσο ενδεχομένως να νομίζουν κάποιοι στο εξωτερικό, άρα δεν υπάρχουν επιπτώσεις στον τραπεζικό τομέα», ανέφερε και εξέφρασε τη διαφωνία του με την αντίληψη ότι η Κύπρος είναι υπερ-εκτεθειμένη στον ρωσικό παράγοντα, όπως είπε.
Σημείωσε, ωστόσο, ότι «σίγουρα θα επηρεαστούμε κάπως στον τουρισμό και το έχουμε πει πολλές φορές, αλλά γίνονται πάρα πολλές προσπάθειες για να μπουν νέοι προορισμοί», ενώ εξέφρασε την πεποίθηση πως «σε ένα μεγάλο μέρος θα καλύψουμε αυτήν την απώλεια».
Αυτή η κρίση, συνέχισε ο Υπουργός Οικονομικών, είναι μια διεθνής κρίση και ιδιαίτερα ευρωπαϊκή κρίση και ο πληθωρισμός, αυτή τη στιγμή, είναι ένα πανευρωπαϊκό φαινόμενο που θα συνεχιστεί, όπως ο ίδιος εκτιμά.
«Η απάντηση στον πληθωρισμό είναι, πρώτα από όλα, να διαφυλάξουμε τις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού και να στοχεύσουμε σε περισσότερες επενδύσεις, οι οποίες θα δημιουργήσουν και θα αυξήσουν τα εισοδήματα, θα προστατεύσουν την αγοραστική δύναμη του πληθυσμού, σε μεσοπρόθεσμο και μακροπρόθεσμο διάστημα», συμπλήρωσε.
Είναι γι αυτό, συνέχισε, που έχουμε ένα νέο μοντέλο ανάπτυξης, που εμπεριέχει 200 και πλέον δράσεις, είναι γι αυτό που κάναμε πρόγραμμα για να καταστήσουμε την Κύπρο διεθνές επιχειρηματικό κέντρο.
Λέγοντας πως «αυτό το πρόγραμμα όντως δουλεύει και ακόμα και σε αυτήν την πολύ δύσκολη περίοδο έχουν μετακινηθεί αρκετές εταιρείες στην Κύπρο», ο Κωνσταντίνος Πετρίδης σημείωσε ότι «θα προσπαθήσουμε, μέσω της ανάπτυξης να προστατεύσουμε την οικονομία χωρίς να επιβάλουμε, όπως σε άλλες χώρες, επιπλέον φορολογίες, οι οποίες έχουν και αντι-αναπτυξιακή μορφή».
Η κύρια ανησυχία διεθνώς αυτή τη στιγμή, υπέδειξε, είναι ότι με τον πληθωρισμό, ενδεχομένως να υπάρχει αύξηση των επιτοκίων, κάτι που θα δημιουργήσει δυσκολίες στην αποπληρωμή των υψηλών χρεών, είτε των δημόσιων είτε των ιδιωτικών.
«Γι αυτό το λόγο πάρα πολλές χώρες ενδεχομένως να αυξήσουν τις φορολογίες για να θωρακίσουν τα δημόσια τους οικονομικά», ανέφερε και τόνισε πως η Κύπρος δεν είναι μια από αυτές τις χώρες και δεν ασπάζεται αυτή τη φιλοσοφία.
«Όπως κάναμε και το 2013, αντί να αυξήσουμε τους φόρους, θέλουμε να στοχεύσουμε στην ανάπτυξη», κατέληξε στη δήλωση του ο Υπουργός Οικονομικών.