14.8 C
Nicosia
Σάββατο 18 Ιανουαρίου 2025 | 20:20

ΠΕΟ: Εισηγήσεις για Εθνική Στρατηγική Απασχόληση

Τις εισηγήσεις της για Εθνική Στρατηγική Απασχόληση, τις οποίες είχε υποβάλει πρόσφατα με επιστολή της προς τον Υπουργό Εργασίας, υπενθυμίζει η ΠΕΟ.

Η ΠΕΟ σε ανακοίνωσή της κάνει λόγο για «συντονισμένη εκστρατεία άσκησης πίεσης από εργοδοτικούς συνδέσμους για περαιτέρω χαλαρώσεις στην απασχόληση εργαζομένων από τρίτες χώρες».

Ακόμη, εκφράζει την ελπίδα ότι «η παρούσα κυβέρνηση δεν θα υποκύψει και δεν θα προχωρήσει σε πρόσθετες χαλαρώσεις που θα εργαλειοποιήσουν ακόμα περισσότερο τους εργαζόμενους από τρίτες χώρες ως μέσο περαιτέρω απορρύθμισης της εργασίας».

Εν συνεχεία, υπογραμμίζει ότι «δεν εναντιώνεται στην απασχόληση εργαζομένων από τρίτες χώρες σε τομείς της οικονομίας όπου αποδεδειγμένα υπάρχει ανάγκη, υπό την προϋπόθεση ότι εφαρμόζονται οι Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας για όλο το προσωπικό, ντόπιους και αλλοδαπούς». Παράλληλα, υποδεικνύει ότι «η κυβέρνηση πρέπει να μπει σε διάλογο για συνολική συζήτηση της στρατηγικής απασχόλησης».

Σε αυτό το πλαίσιο, η ΠΕΟ υπενθυμίζει τις εισηγήσεις που απέστειλε στον Υπουργό Εργασίας στις 30 Νοεμβρίου 2023 αναφορικά με την Εθνική Πολιτική Απασχόλησης.

Η ΠΕΟ σημειώνει ότι η Εθνική Πολιτική Απασχόλησης θα πρέπει να βασίζεται σε 3 βασικούς πυλώνες. Ο πρώτος πυλώνας, όπως λέει, «πρέπει να στοχεύει στην ενίσχυση της απασχόλησης, με την παράλληλη βελτίωση των δεξιοτήτων των εργαζομένων, με απώτερο σκοπό την όσο το δυνατόν μεγαλύτερη αξιοποίηση του ντόπιου εργατικού δυναμικού, ιδιαίτερα σε κλάδους με σοβαρή έλλειψη ντόπιου ανθρώπινου δυναμικού».

Ο δεύτερος πυλώνας, προσθέτει, «πρέπει να είναι η βελτίωση του βιοτικού επιπέδου των εργαζομένων και η υιοθέτηση μέτρων που να θέτουν τροχοπέδη στην φτηνή, αρρύθμιστη εργασία, μέσω της στήριξης του θεσμού των Συλλογικών Συμβάσεων και της εφαρμογής των εργατικών νομοθεσιών, στοιχεία σημαντικά που θα ενθαρρύνουν περαιτέρω την ένταξη στην αγορά εργασίας καθώς και στην καταπολέμηση της ανεργίας».

Ο τρίτος πυλώνας, επισημαίνει η ΠΕΟ, «θα πρέπει να αποτρέπει εύκολες, πρόχειρες και προσωρινές λύσεις οι οποίες, μπορεί αριθμητικά να βελτιώνουν την αγορά εργασίας και να ικανοποιούν πρόσκαιρα κάποιες ανάγκες, αλλά μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα, δημιουργούν πολλά προβλήματα που απορρυθμίζουν περαιτέρω την αγορά εργασίας, οδηγούν σε εντατικοποίηση της εργασίας, υποβαθμίζοντας την επένδυση σε νέους τρόπους τεχνολογίας και τρόπους εργασίας, χειροτερεύουν την ποιότητα των προσφερόμενων υπηρεσιών, ενώ παράλληλα χρησιμοποιούνται για την καλλιέργεια απαράδεκτων φαινομένων όπως ο ρατσισμός και η ξενοφοβία».

Όσον αφορά τον πρώτο πυλώνα, και δεδομένου ότι οι μεγαλύτερες ελλείψεις παρουσιάζονται στα τεχνικά επαγγέλματα (πχ κατασκευαστικός τομέας) και στους τομείς των υπηρεσιών (ξενοδοχεία και κέντρα αναψυχής), η ΠΕΟ προτείνει τη θεσμοθέτηση της υποχρεωτικής κατοχής των πρότυπων επαγγελματικών προσόντων και διασύνδεση τους με τις μισθολογικές επαγγελματικές κατατάξεις όπως αυτές προνοούνται στις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας. «Για την επίτευξη του πιο πάνω στόχου επιβάλλεται εμβάθυνση και στήριξη της συνεργασίας όλων των εμπλεκόμενων μερών», υπογραμμίζει.

Ακόμη, εισηγείται την ενίσχυση της εικόνας των κλάδων με βελτίωση των συνθηκών εργασίας, την εισαγωγή τεχνολογικών καινοτομιών και αυτοματοποιήσεων, την εφαρμογή πρωτοκόλλων ασφάλειας και υγείας στους χώρους εργασίας, την παροχή επιδοτήσεων, την εφαρμογή προγραμμάτων ενημέρωσης γονέων και μαθητών στα σχολεία, τη συνεργασία με οργανώσεις που εκπροσωπούν τη νεολαία για καλύτερη γνωριμία με τα εν λόγω επαγγέλματα, την αξιοποίηση μέσων κοινωνικής δικτύωσης και άλλα.

Παράλληλα, η ΠΕΟ προτείνει τη συνεχή αναβάθμιση και εμπλουτισμό των προγραμμάτων Σπουδών, του Συστήματος Μαθητείας, των Τεχνικών Σχολών και ΜΙΕΚ.

Όσον αφορά τον δεύτερο πυλώνα, η ΠΕΟ προτείνει την εισαγωγή θεσμικών μέτρων για την υποχρεωτική εφαρμογή των βασικών όρων των Συλλογικών Συμβάσεων από όλους τους εργοδότες που δραστηριοποιούνται σε τομείς που καλύπτονται από συμφωνημένες, κλαδικές Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας.

Επιπλέον, σε τομείς που δεν υπάρχουν συμφωνημένες κλαδικές συμβάσεις και στο πνεύμα της οδηγίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης για ποσοστό κάλυψης από Συλλογικές Συμβάσεις εργασίας στο 80%, η ΠΕΟ εισηγείται να ξεκινήσει διάλογος για συνομολόγηση κλαδικών Συλλογικών Συμβάσεων με πρωτοβουλία του Υπουργείου.

Επιπρόσθετα, προτείνεται η επέκταση της εφαρμογής των όρων του πρότυπου συμβολαίου για δημόσιες συμβάσεις, έτσι ώστε σε όλους τους τομείς για τους οποίους συνάπτονται οι δημόσιες συμβάσεις, το αναγκαίο προσωπικό να προσλαμβάνεται από τους καταλόγους ανέργων. Υπάρχει επίσης η εισήγηση όπως το Γενικό Λογιστήριο ως η Αρχή Δημοσίων Συμβάσεων υιοθετήσει επιπρόσθετα μέτρα που να ενθαρρύνουν την υιοθέτηση και εφαρμογή Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας από φορείς που διεκδικούν δημόσιες συμβάσεις.

Η ΠΕΟ προτείνει την ενίσχυση του ελέγχου της εφαρμογής των Συλλογικών Συμβάσεων από επιδοτούμενες επιχειρήσεις από το κράτος, με άμεση αποκοπή της επιδότησης εάν παρατηρηθεί παραβίαση της Συλλογικής Σύμβασης

Για τον τρίτο πυλώνα, η ΠΕΟ προτείνει την επαναφορά της λειτουργίας των τεχνικών επιτροπών για συζήτηση και έγκριση αδειών για απασχόληση εργαζομένων από τρίτες χώρες.

Επιπλέον, υποδεικνύει ότι απαραίτητη προϋπόθεση για την παραχώρηση άδειας απασχόλησης για ξένο εργατικό προσωπικό πρέπει να είναι η εφαρμογή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας για όλο το προσωπικό. «Οι όροι απασχόλησης όλων των κατηγοριών υπηκόων τρίτων χωρών, να ρυθμίζονται με Συλλογικές Συμβάσεις εργασίας, που θα συμφωνηθούν με τους κοινωνικούς εταίρους, ή να ισχύουν ανάλογα οι κλαδικές/επιχειρησιακές συμβάσεις εργασίας», επισημαίνει.

«Όλες οι άδειες εργοδότησης για όλες τις κατηγορίες υπηκόων τρίτων χωρών, να είναι υπό την ευθύνη του Υπουργείου Εργασίας, το οποίο να έχει και την ευθύνη του ελέγχου για όλα τα ζητήματα που προκύπτουν, σε σχέση με τους όρους, τις συνθήκες απασχόλησης και διαμονής τους», τονίζει η ΠΕΟ.

Ακόμη, ζητά να υπάρξει συμφωνημένη διαδικασία όσον αφορά την εργοδότηση αιτητών πολιτικού ασύλου και φοιτητών, έτσι ώστε να αποφεύγονται φαινόμενα εκμετάλλευσής τους και χρησιμοποίησής τους ως φτηνού εργατικού δυναμικού.

Η ΠΕΟ προτείνει τη διασύνδεση των στοιχείων του Τμήματος Αρχείου Πληθυσμού και Μετανάστευσης με τα στοιχεία του Τμήματος Εργασίας/Ταμείου Κοινωνικών Ασφαλίσεων, μέσω του προγράμματος Εργάνη.

Ακόμη, εισηγείται την επικύρωση της Διεθνούς Σύμβασης Εργασίας υπ’ αριθμόν 181 για τις ιδιωτικές υπηρεσίες απασχόλησης, την εναρμόνιση της εθνικής νομοθεσίας με τη σύμβαση, καθώς και την επικύρωση της σύμβασης 189 για την αξιοπρεπή εργασία των οικιακών εργαζομένων.

Επιπρόσθετα, ζητά διαφάνεια για τις διαδικασίες και τις άδειες που παραχωρούνται για εργοδότηση υπηκόων τρίτων χωρών.

Τέλος, η ΠΕΟ εισηγείται τη λειτουργία σε μόνιμη βάση ενός τριμερούς σώματος το οποίο να ασχολείται συστηματικά και σφαιρικά με τις πολιτικές απασχόλησης. Σημειώνει ότι στο παρελθόν είχε δημιουργηθεί η Εθνική Επιτροπή Απασχόλησης, η οποία έχει αδρανοποιηθεί από το 2013 και μετά.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!