9.8 C
Nicosia
Σάββατο 18 Ιανουαρίου 2025 | 21:29

Παρουσιάστηκε ο Β’ τόμος του Λευκώματος του Ι. Ιωσήφ «Κύπρος: Οικονομία και Επιχειρήσεις 1960-2020»

Παρουσιάστηκε την Τρίτη το βράδυ στη Δημοσιογραφική Εστία ο  Β’ Τόμος του Ιστορικού Λευκώματος «Κύπρος: Οικονομία και Επιχειρήσεις, 60 χρόνια (1960 – 2020)», που συνέγραψε ο δημοσιογράφος, Ιωσήφ Π. Ιωσήφ.

O B` Τόμος αφορά σε μια μοναδική έκδοση, με πολλά στοιχεία και πληροφορίες, που καλύπτουν όλα τα γεγονότα και εξελίξεις, που συνέβησαν στην Κύπρο την δεκαετία 2010 – 2020.

Στο Β` Τόμο του Ιστορικού Λευκώματος περιλαμβάνονται οι αυθεντικές δηλώσεις και τοποθετήσεις όλων των πρωταγωνιστών των μεγάλων γεγονότων, που σημάδεψαν την προηγούμενη δεκαετία, ενώ περιλαμβάνεται κατά μήνα η καταγραφή όλων των εξελίξεων των τελευταίων δέκα χρόνων με αναφορές στα πρόσωπα που πρωταγωνίστησαν.

Επίσης, το Ιστορικό Λεύκωμα καταπιάνεται με πολλές νέες πληροφορίες για τα τέσσερα μεγάλα γεγονότα, που συγκλόνισαν την Κύπρο, κατά τη συγκεκριμένη δεκαετία και αφορούν στην φονική έκρηξη στο Μαρί, στη χρεοκοπία της οικονομίας, στην κατάρρευση του Συνεργατισμού και στο ναυάγιο στον Κραν Μοντανά, για το Κυπριακό.

Εξάλλου, το Λεύκωμα παρουσιάζει σημαντικές επιχειρήσεις που συνέβαλαν και συμβάλουν στην οικονομική ανάπτυξη του τόπου τα τελευταία 60 χρόνια.

Σημειώνεται ότι το Λεύκωμα εκδόθηκε τον περασμένο Ιανουάριο με την ευκαιρία των 60 χρόνων από την ίδρυση της Κυπριακής Δημοκρατίας, ωστόσο, λόγω της πανδημίας δεν κατέστη εφικτό να παρουσιαστεί νωρίτερα.

Σύμφωνα με τον συγγραφέα του Λευκώματος, Ιωσήφ Π. Ιωσήφ, πρόκειται για μια καθαρά δημοσιογραφική εργασία, που αναδεικνύει και παρουσιάζει τις εξελίξεις και τα γεγονότα, χωρίς να επιχειρεί να επηρεάσει την κρίση του αναγνώστη.

Τα λάθη και οι στρεβλώσεις της προηγούμενης 10ετίας

Σε ομιλία του, κατά την παρουσίαση του Λευκώματος,  ο κ. Ιωσήφ ανέφερε πως το Λεύκωμα αυτό δεν φιλοδοξεί να διαδραματίσει το ρόλο, ούτε οικονομολογικού εγχειριδίου, ούτε επιστημονικής μελέτης, για να σημειώσει πως πρόκειται για μια καθαρά δημοσιογραφική εργασία, που αναδεικνύει και παρουσιάζει τις εξελίξεις και τα γεγονότα, χωρίς να επιχειρεί να επηρεάσει την κρίση του αναγνώστη.

«Άλλωστε», σημείωσε, «το κάθε γεγονός και η κάθε απόφαση των πρωταγωνιστών, πρέπει να κρίνεται με τα δεδομένα της εποχής και όχι ύστερα από το πέρασμα σημαντικού χρόνου. Ο σεβασμός προς αυτή την πτυχή είναι από μέρους μου πλήρης. Επίσης, οφείλω να πω ότι μια έκδοση που καλύπτει τόσα πολλά και κυρίως κρίσιμα γεγονότα, όπως αυτά της 10ετίας 2010-2020, ενδέχεται να έχει αδυναμίες, παρερμηνείες και υποκειμενικές εκτιμήσεις. Αν υπάρχουν τέτοια φαινόμενα, απολογούμαι γιατί δεν ήταν εκ προθέσεως».

Εξέφρασε την εκτίμηση ότι «τα τελευταία 10 χρόνια στον οικονομικό τομέα, εκδηλώθηκαν όλα τα λάθη, οι στρεβλώσεις και οι κακοί χειρισμοί όλων των προηγούμενων χρόνων», προσθέτοντας πως «όλοι μας βιώσαμε την οικονομική κρίση και τις επιπτώσεις της το 2013 και γνωρίζουμε τι έγινε και τι δεν έγινε».

Ανέφερε ακόμα ότι τη δεκαετία που πέρασε σημάδεψαν αρνητικά η πολύνεκρη έκρηξη στο Μαρί που χάθηκαν 13 αθώοι άνθρωποι, η οικονομική κρίση του 2013 με το «κούρεμα» και το κλείσιμο τραπεζών, το λουκέτο δύο κρατικών αεροπορικών εταιρειών και του Συνεργατισμού και η αποτυχημένη  προσπάθεια επίλυσης του κυπριακού στο Κραν Μοντανά.

Πρόσθεσε ότι στα θετικά περιλαμβάνονται η γρήγορη ανάκαμψη μετά την κρίση, η διεύρυνση των σχέσεων μας με την Ευρώπη και η προώθηση του ενεργειακού προγράμματος της Κύπρου, υπογραμμίζοντας ότι «τώρα βρισκόμαστε μπροστά σε νέες προκλήσεις, ως απότοκο της πανδημίας που ξέσπασε το 2020».

Ο κ. Ιωσήφ είπε πως «παρά την επανεκκίνηση της οικονομίας, το οικονομικό αύριο του τόπου δεν είναι στρωμένο με ροδοπέταλα, αφού η διεθνής οικονομία ακόμα αναζητά τους βηματισμούς της, τα πολύχρονα άλυτα διαρθρωτικά προβλήματα, οι εγγενείς αδυναμίες και οι διαχρονικές δομικές ανισοσκέλειες, μας υποχρεώνουν να ανασυνταχθούμε και να αναμορφώσουμε το μοντέλο της οικονομίας μας».

Όπως συμπλήρωσε ο κ. Ιωσήφ «απαιτούνται ριζικές αλλαγές και μεταρρυθμίσεις σε όλους τους τομείς και ειδικά στη νοοτροπία μας» και ότι «το στοίχημα είναι ακόμα μεγάλο».

ΠτΔ: Απαιτείται η δημιουργία ενός αποτελεσματικού κράτους μέσα από την εφαρμογή διαρθρωτικών αλλαγών

Σε χαιρετισμό, που ανέγνωσε εκ μέρους του ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Άμυνας, Αντρέας Λουκάς, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, είπε ότι αναμφίβολα η συλλογική προσπάθεια που κατέβαλαν από κοινού η Κυβέρνηση, οι πολιτικές και οι παραγωγικές δυνάμεις, οι συνδικαλιστικές οργανώσεις και κυρίως ο κυπριακός λαός, στη βάση της στοχευμένης πολιτικής και στρατηγικής, που υιοθέτησε σε εκάστη περίπτωση ως Κυβέρνηση, αλλά και της υπευθυνότητας και αλληλεγγύης που επέδειξε τα προηγούμενα χρόνια, επέτρεψαν την ουσιαστική ανταπόκριση στις άμεσες, μεσοπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες επιπτώσεις, αλλά και τον μετριασμό του κοινωνικοοικονομικού αντίκτυπου.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ανέφερε ακόμα ότι «σε ένα από πάσης απόψεως ραγδαία μεταβαλλόμενο και ανταγωνιστικό περιβάλλον μέλημα της κυβέρνησης είναι η δημιουργία ενός σύγχρονου και αποτελεσματικού κράτους μέσα από την εφαρμογή διαρθρωτικών αλλαγών, που στο σύνολό τους θα οδηγήσουν στην ανάδειξη των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της πατρίδας, την αύξηση της ανταγωνιστικότητας της Κύπρου και την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας.

Αναφερόμενος στο επετειακό λεύκωμα «Κύπρος: Οικονομία και Επιχειρήσεις, 60 χρόνια 1960 – 2020», ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε πως το λεύκωμα συμπληρώνοντας την καταγραφή της πορείας 60  χρόνων που κατέγραψαν η οικονομία και οι επιχειρήσεις από την εγκαθίδρυση της Κυπριακής Δημοκρατίας που αποτυπώθηκε στο λεύκωμα και που προηγήθηκε το 2010, εστιάζει στις προκλήσεις που κλήθηκε να αντιμετωπίσει η κυπριακή οικονομία και οι επιχειρήσεις την ιδιαιτέρως κρίσιμη περίοδο της δεκαετίας 2010- 2020.

«Μία περίοδο», σημείωσε, «κατά την οποία ανέκαθεν η επιχειρηματική κοινότητα της πατρίδας μας, μέσα από την πολυποίκιλη δραστηριότητα που ανέπτυξε, τον σαφή οραματισμό, αλλά και την αποτελεσματικότητα που διακρίνει τα μέλη της, πέτυχε να συμβάλει τα μέγιστα στην ανάκαμψη της οικονομίας».

Όπως είπε ο κ. Αναστασιάδης «ανέδειξε, ως εκ τούτου, τη δυναμική, την ποιότητα, την καινοτομία και την εξωστρέφεια που τη χαρακτηρίζει, επιβεβαιώνοντας στο πλαίσιο αυτό, τις δυνατότητες του κυπριακού επιχειρείν σε τοπικό και διεθνές επίπεδο, αλλά και την άρρηκτα συνδεδεμένη συμβολή του με την εν γένει  κοινωνική και οικονομική ανάπτυξη του τόπου μας».

Επιπλέον, πρόσθεσε πως «οι συνέργειες αυτές, τόσο στη μεστή εξελίξεων δεκαετία, που πραγματεύεται διεξοδικά το ανά χείρας πόνημα, η οποία χαρακτηρίστηκε κυρίως από την οικονομική κρίση που ταλάνισε τον τόπο μας, αλλά και κατά την πρόσφατη πανδημία του κορωνοϊού, αποδείχθηκαν καθοριστικές για τη δημιουργία προοπτικών ευημερίας και προόδου στην πατρίδα μας».

«Υπογραφή που έχει κύρος για τους αναγνώστες», είπε ο Δ. Τσαλαπάτης

Σε διαδικτυακή παρέμβασή του, ο πρώην Πρόεδρος της ΠΟΕΣΥ και πρώην Πρόεδρος της ΕΣΗΕΑ, δημοσιογράφος, Δημήτρης Τσαλαπάτης, εξήρε το έργο του Ιωσήφ Ιωσήφ, λέγοντας ότι «είναι ένας δημοσιογράφος με ‘Δ’ κεφαλαίο, με αρθρογραφία προσεκτική, με αναλύσεις, αλλά και με υπογραφή που έχει κύρος για τους αναγνώστες, τους ακροατές και θεατές και  τώρα με τις ιστορικές προσεγγίσεις, τις οποίες πραγματεύεται και στους δύο τόμους του λευκώματος».

Όπως ανέφερε ο κ. Τσαλαπάτης «η πλούσια καταγραφή των γεγονότων έρχεται σε μια περίοδο, που οι εξελίξεις την περιοχή είναι ραγδαίες και η κοινή γνώμη στην Ελλάδα και στην Κύπρο, χρειάζεται να γνωρίζει ποιοι είμαστε, που πάμε και με ποιους».

Ανέφερε ακόμα ότι «ο Β’ τόμος λέει πολλά», για να σημειώσει πως «αν το διαβάσει κανείς θα βρει πολύ περισσότερα από αυτά, που επισυνάπτονται στα περιεχόμενα και τα εξώφυλλα του».

«Η ιστορία μπορεί να μην επαναλαμβάνεται, τα γεγονότα, όμως, σημαίνουν πολλά και ο κόσμος οφείλει να γνωρίζει, να μαθαίνει και να ξέρει και να μην ξεχνάει. Και αυτή είναι η μεγάλη συνεισφορά του Ιωσήφ Ιωσήφ στην υπόθεση της ενημέρωσης, αλλά και του εθνικού ζητήματος της Κύπρου».

«Ο Ιωσήφ ανήκει σε μια μοναδική και ίσως ελλείπουσα κατηγορία δημοσιογράφων», είπε ο Κ. Υφαντής

Ο Καθηγητής Διεθνών, Ευρωπαϊκών και Περιφερειακών Σχέσεων στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, Κώστας Υφαντής είπε πως ο Ιωσήφ Ιωσήφ «είναι ένας από τους μεγάλους δημοσιογράφους της γενιάς του», σημειώνοντας ότι «όσοι και όσες τον παρακολουθούν μέσα από τα γραπτά του ξέρουμε ότι ανήκει σε αυτή την μοναδική και ίσως ελλείπουσα κατηγορία δημοσιογράφων αναλυτών, που μπορούν να αναγνωρίζουν τάσεις, που έχουν εκείνη τη σπάνια ικανότητα να ιχνηλατούν δυναμικές πολιτικές, κοινωνικές, οικονομικές που έχουν το θάρρος να διατυπώνουν προβλέψεις και έχουν και το θάρρος να διατυπώνουν άξονες πρακτικής δράσης όπως πρέπει να κάνει ένας κοινωνικά ενταγμένος επαγγελματίας».

«Εκλεκτός και σπάνιος συνδυασμός σχολιαστής, που γνωρίζει μακροοικονομικά, μικροοικονομικά, αλλά κυρίως έχει την πολύ μεγάλη εξοικείωση με αυτή τη δυναμική σχέση πολιτικής και οικονομίας σε περιφερειακό και παγκόσμιο επίπεδο να συνθέτει και να κατανοεί τις πηγές των προβλημάτων και να χαρτογραφεί τη συγκυρία», είπε.

Αναφερόμενος στο  Β’ τόμο, ο κ. Υφαντής είπε πως «αντανακλά αυτή σπάνια ποιότητα του συγγραφέα, του ερευνητή, του αναλυτή», υπογραμμίζοντας ότι «δεν είναι απλώς μια λεπτομερής καταγραφή, όπως αναφέρεται στο εξώφυλλο, αλλά κατά την πεποίθηση μου είναι το καρδιογράφημα μιας κρίσιμη και οδυνηρής δεκαετίας».

«Σε κάθε περίπτωση αυτός ο τόμος δεν πρέπει να λείπει από καμιά βιβλιοθήκη», κατέληξε.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!