Με όραμα μέχρι το 2035 η Κύπρος να καταστεί από τα καλύτερα μέρη του κόσμου για να ζει κάποιος, να εργάζεται και να δραστηριοποιείται, παρουσιάστηκε την Τετάρτη, στην παρουσία του Υπουργού Οικονομικών Κωνσταντίνου Πετρίδη, η Μακροπρόθεσμη Στρατηγική για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη της κυπριακής οικονομίας, «Όραμα 2035», στο επίκεντρο της οποίας είναι η πράσινη και ψηφιακή μετάβαση της οικονομίας.
Μιλώντας σε διαδικτυακή εκδήλωση, που διοργάνωσε το Συμβούλιο Οικονομίας και Ανταγωνιστικότητας Κύπρου για την παρουσίαση και διαβούλευση σχετικά με τη Μακροπρόθεσμη Στρατηγική για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη της κυπριακής οικονομίας, ο κ. Πετρίδης τόνισε ότι το μοντέλο ανάπτυξης της κυπριακής οικονομίας δεν αφορά μόνο το Υπουργείο Οικονομικών και την Κυβέρνηση, αλλά είναι μια συλλογική προσπάθεια, που πρέπει να χαρακτηρίζεται από διαχρονικότητα και συνέπεια.
Ειδικά, συνέχισε, όταν γίνεται με επιστημονικό τρόπο, προσεγμένα, πρέπει να αγκαλιαστεί από όλη την κοινωνία και είναι για αυτό τον λόγο που ονομάζεται και όραμα 2035.
Ανέφερε ότι αυτό που ενδεχομένως να έλειπε τόσα χρόνια είναι ένας κεντρικός σχεδιασμός, ο οποίος υπήρξε μετά την εισβολή του 1974 όταν ετοιμάστηκε σε συνεργασία με την Παγκόσμια Τράπεζα σχέδιο που προέβλεπε τη μετατροπή μιας αγροτικής οικονομίας σε μια πιο σύγχρονη οικονομία με την ανάδειξη του τομέα των υπηρεσιών.
Είναι η πρώτη φορά, σύμφωνα με τον ΥΠΟΙΚ, που βλέπουμε το όραμα και τον κεντρικό σχεδιασμό να αντανακλάται στους κρατικούς προϋπολογισμούς και ήδη εφαρμόζεται.
Πρόσθεσε πως «είναι με βάση αυτή την φιλοσοφία που έχουμε καταρτίσει και σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Συμβούλιο Ανταγωνιστικότητας, το Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας της κυπριακής οικονομίας, το οποίο εγκρίθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή».
«Πρέπει να συνεχίσουμε για να πραγματώσουμε το όραμα 2035, που είναι όραμα της κοινωνίας και της οικονομίας για τα επόμενα χρόνια», σημείωσε.
Επίσης, ο Υπουργός Οικονομικών κάλεσε όλους όσοι έχουν και άλλες ιδέες να τις καταθέσουν μέχρι τις 9 Αυγούστου που λήγει η δημόσια διαβούλευση για τη στρατηγική, ούτως ώστε αυτή η συλλογική προσπάθεια, όπως είπε, που είναι μια προσπάθεια της κοινωνίας της Κύπρου, να μετουσιωθεί σε πράξη.
«Όποτε αποφασίσαμε συλλογικά να προχωρήσουμε ως χώρα πετύχαμε. Αποφασίσαμε συλλογικά το 1974 να ανακάμψει η οικονομία, αποφασίσαμε συλλογικά να κάνουμε μια τολμηρή φορολογική μεταρρύθμιση το 2002, αποφασίσαμε συλλογικά ότι έπρεπε να συνεργαστούμε ως πολιτικά κόμματα και κοινωνία για να ενταχθούμε στην ΕΕ το 2004», πρόσθεσε.
Σύμφωνα με τον κ. Πετρίδη, τώρα είναι η ώρα που συλλογικά πρέπει να πορευθούμε συντεταγμένα προς ένα νέο μοντέλο ανάπτυξης, το οποίο ήδη αρχίσαμε να υλοποιούμε.
Αναφέρθηκε επίσης στην πρόοδο που έχει γίνει προς αλλαγή του μοντέλου της οικονομίας τα τελευταία χρόνια κατά τα οποία υπήρξαν νέοι τομείς της οικονομίας όπως η τριτοβάθμια εκπαίδευση και οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.
Είπε ακόμη ότι ο τουρισμός διαφοροποιήθηκε μέσω ξεχωριστής στρατηγικής που μας βοήθησε και να αντιμετωπίσουμε μέχρι σήμερα με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τις συνέπειες αυτής της κρίσης.
«Η ύφεση μας ήταν πολύ μικρότερη από ό,τι θα ήταν αν δεν προχωρούσαμε συντεταγμένα στην αλλαγή αυτού του μοντέλου τα τελευταία χρόνια και αν δεν δίναμε έμφαση σε νέους τομείς της οικονομίας», υπογράμμισε.
Ο κ. Πετρίδης αναφέρθηκε στην κρίση του 2009, η οποία κατέδειξε ότι τα μοντέλα ανάπτυξης που πρέπει να ακολουθηθούν πρέπει να έχουν και το χαρακτηριστικό της βιωσιμότητας.
Η βιωσιμότητα σημαίνει και περιβαλλοντική, και δημόσια οικονομικά και να μπορείς να αποπληρώσεις τα χρέη σου στον τραπεζικό τομέα, τόνισε.
Υπάρχουν προοπτικές στην κυπριακή οικονομία, υπάρχουν προοπτικές διαφοροποιήσεις και του τομέα των υπηρεσιών, υπάρχουν προοπτικές ακόμη και στον γεωργικό τομέα τον οποίο ξεχάσαμε εδώ και πολύ καιρό, ανέφερε, προσθέτοντας ότι άλλες χώρες, ανεπτυγμένες, δεν αγνοούν τον αγροτικό (Ολλανδία, Δανία, ΗΠΑ, Αυστραλία), ανέφερε χαρακτηριστικά.
Πρόσθεσε ότι «δεν είναι μόνο να κατοχυρώσεις το χαλλούμι, είναι να μπορείς να το παράξεις, να μπορείς να αυξήσεις την παραγωγή και να μπορείς να αυξήσεις το αιγοπρόβειο».
Τέλος, ο κ. Πετρίδης είπε ότι ο πρωτογενής τομέας είναι ένας από τους πιο βασικούς τομείς και θα πρέπει να εξαντλήσουμε, όπως είπε, αυτή την προοπτική υψηλής ποιότητας που προσφέρει ο τομέας.
Σε χαιρετισμό του ο Πρόεδρος του Συμβουλίου Οικονομίας και Ανταγωνιστικότητας Κύπρου Τάκης Κληρίδης τόνισε πως «επιδίωξη είναι η διαμόρφωση μιας ολοκληρωμένης στρατηγικής για μετάβαση σε ένα νέο σύγχρονο οικονομικό μοντέλο, το οποίο θα διασφαλίσει την μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα, ανταγωνιστικότητα και ανθεκτικότητα της οικονομίας με απώτερο στόχο να διασφαλίσει την ευημερία των σημερινών πολιτών, αλλά και των μελλοντικών γενεών».
Ανέφερε ότι το όραμα 2035 έχει διαμορφωθεί μέσα από εντατικό διάλογο με ένα ευρύ φάσμα φορέων του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα σε σχέση με την χάραξη της αναπτυξιακής πορείας της Κύπρου τα επόμενα 15 χρόνια και πρόσθεσε ότι «στη βάση του καθορισμού του οράματος για το μέλλον της χώρας και ανάλυση των προοπτικών ανάπτυξης της οικονομίας εντός του παγκόσμιου περιβάλλοντος, έχουν εντοπιστεί πέραν των 200 οριζόντιων και τομεακών πρακτικών εισηγήσεων για παρεμβάσεις που πρέπει να υλοποιηθούν με στόχο την ανάπτυξη της χώρας μας».
Είπε ακόμη ότι το Συμβούλιο Οικονομίας συνέδραμε στις προσπάθειες του κράτους για καταρτισμό του εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, το οποίο βρίσκεται «σε πλήρη συνέπεια με τους στόχους, μεταρρυθμίσεις και δράσεις της νέας στρατηγικής, όραμα 2035».
Ο κ. Κληρίδης κάλεσε όλους που διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στα οικονομικά δρώμενα του τόπου να στηρίξουν την προσπάθεια του συμβουλίου και να συμβάλουν στην επιτυχή ολοκλήρωση αυτής της προσπάθειας «για τη σημερινή και μελλοντική οικονομία και κοινωνία του τόπου».
Μόνο με πολιτική συναίνεση μπορούν να προωθηθούν και υλοποιηθούν πολιτικές αυτής της εμβέλειας και του χρονικού βάθους, πρόσθεσε.
Σε χαιρετισμό του ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Στρατής Καστρισιανάκης προέβη σε μια ιστορική διαδρομή αρχίζοντας από τον Ιούλιο του 2018 όταν το Συμβούλιο Οικονομίας συζήτησε την ανάγκη μιας μακροπρόθεσμης στρατηγικής ανάπτυξης και έγινε αίτημα στην Κομισιόν και εγκρίθηκε.
Ανέφερε ότι «η μακροπρόθεσμη στρατηγική υποβλήθηκε από την Κύπρο και δεν επιβλήθηκε από κανέναν τρίτο» και τόνισε ότι «είναι στα χέρια της κυπριακής κοινωνίας να εφαρμοστεί σωστά και να επιτύχει αυτή η στρατηγική».
Ο κ. Καστρισιανάκης χαιρέτισε το γεγονός ότι υπήρξε δημόσια διαβούλευση για τη νέα στρατηγική «για να ακουστούν όλες οι φωνές στην Κύπρο» και πρόσθεσε ότι η Κομισιόν είναι «πολύ ευχαριστημένη» γιατί «η στρατηγική είναι σύμφωνη με τους βασικούς άξονες της πράσινης και ψηφιακής μετάβασης».
«Η στρατηγική στηρίζεται πάνω στα πλεονεκτήματα και στα δυνατά σημεία της Κύπρου», υπογράμμισε.
Μιλώντας στην εκδήλωση, ο Πρόεδρος της Καθοδηγητικής Επιτροπής Έργου του Συμβουλίου Οικονομίας Ανδρέας Ασσιώτης προέβη σε μια εισαγωγή στην Μακροπρόθεσμη Στρατηγική Βιώσιμης Ανάπτυξης της Κυπριακής Οικονομίας και τόνισε ότι «για την υλοποίηση της στρατηγικής της Κύπρου χρειάζεται η μέγιστη δυνατή συναίνεση όλων παραγωγικών και κοινωνικών δυνάμεων της χώρας»
Ανέφερε ότι όραμα της στρατηγικής αυτής «είναι η Κύπρος μας να είναι από τα καλύτερα μέρη του κόσμου για να ζει κάποιος, να εργάζεται και να δραστηριοποιείται».
«Για να επιτευχθεί αυτό πρέπει να γίνουμε ένα κράτος πρότυπο, με μία ακμάζουσα ανθεκτική οικονομία και μια δίκαιη χωρίς αποκλεισμούς κοινωνία», τόνισε και σημείωσε πως «όλες οι πτυχές του οράματος θα υποστηρίζονται από προηγμένη τεχνολογία και περιβαλλοντική αειφορία».
Ο κ. Ασσιώτης εξήγησε ότι το όραμα αυτό δεν σημαίνει «να ξηλώσουμε το υφιστάμενο μοντέλο της οικονομίας» αλλά «κτίζει πάνω στα συγκριτικά πλεονεκτήματα της κυπριακής οικονομίας τόσο αυτά που έχουμε αξιοποιήσει όσο και αυτά που μπορούμε να αναπτύξουμε περαιτέρω».
«Λαμβάνει υπόψη και επιλύει αδυναμίες της υφιστάμενης κατάστασης, όπως το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών και την εξάρτηση στις εισαγωγές», πρόσθεσε.
Είπε ακόμη ότι «το νέο αναπτυξιακό μοντέλο στοχεύει σε υψηλό επίπεδο ανταγωνιστικότητας, με ανοικτές, ελεύθερες και δίκαιες συνθήκες στην αγορά, με διαφανή αξιόπιστα ιδρύματα, με αυξημένη παραγωγικότητα και εξαγωγικό προσανατολισμό με έμφαση στην ανάπτυξη και αξιοποίηση τεχνολογίας αιχμής και στην προσέλκυση παραγωγικών επενδύσεων με υψηλή προστιθέμενη αξία».
«Η στρατηγική περιλαμβάνει δέσμη πρακτικών και εφαρμόσιμων εισηγήσεων στην βάση δύο πυλώνων, τις οριζόντιες ή τις τομεακές δράσεις και τις κάθετες δράσεις», σημείωσε.
Επιπλέον, ο κ. Ασσιώτης τόνισε πως ένας τρόπος για να διασφαλιστεί η ανθεκτικότητα της οικονομίας είναι «η συνεισφορά των πέντε τομέων με υψηλότερους ρυθμούς μεγέθυνσης να μην υπερβαίνει το 50% της συνολικής ανάπτυξης», σημειώνοντας ότι το αντίστοιχο ποσοστό σήμερα είναι γύρω στο 75%.
Παρουσιάζοντας τη Μακροπρόθεσμη Στρατηγική για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη της κυπριακής οικονομίας ο Φίλιππος Σώσειλος, Συνέταιρος της PwC Κύπρου, είπε ότι “το όραμα είναι φιλόδοξο” και «δεν υπάρχει κανένας λόγος να μην το πετύχουμε», ενώ σημείωσε πως όλες οι πτυχές του οράματος πρέπει να υποστηρίζονται από προηγμένη τεχνολογία και περιβαλλοντική βιωσιμότητα.
«Μιλούμε πραγματικά για ένα ολιστικό σχέδιο και οι δράσεις του να καλύπτουν και οικονομικές και κοινωνικές και περιβαλλοντικές πτυχές και να είναι μια ομπρέλα όλων των μετέπειτα στρατηγικών», υπογράμμισε.
Ο κ. Σώσειλος, αφού αναφέρθηκε σε μειονεκτήματα που έχει η Κύπρος, είπε ότι φιλοδοξούμε μια σύγχρονη και ανταγωνιστική, δυναμική, οικονομία», προσθέτοντας, ωστόσο, «ότι αυτή η φιλοδοξία πέραν από τις λέξεις δεν μετουσιώνεται σε στρατηγικό σχεδιασμό και αποτελεσματική εφαρμογή».
«Η ουσία είναι να ξεπεράσουμε το τι θέλουμε και το τι πλέον όλο και περισσότερο συμφωνούμε στις λέξεις για να περιγράψουμε τι θέλουμε, και να δοθεί έμφαση στην υλοποίηση παρά στην ατέρμονη συζήτηση», πρόσθεσε.
Ανέφερε επίσης ότι οι αρκετές από τις 9 χώρες που εντάχθηκαν στην ΕΕ το 2004 μαζί με την Κύπρο «μας έχουν ξεπεράσει ήδη και αν συνεχίσουμε με το σημερινό ρυθμό της οικονομίας αντιμετωπίζουμε το κίνδυνο να μας ξεπεράσουν όλες οι οικονομίες εκείνων των χωρών.
“Πρέπει να πάμε μπροστά με μεγαλύτερη ταχύτητα γιατί θέλουμε να ξεπεράσουμε ανταγωνιστικά τις άλλες χώρες οι οποίες κάνουν μελέτες και δράσεις”, υπογράμμισε, ενώ σημείωσε πως η ανταγωνιστικότητα που είχε η Κύπρος “ήταν κυρίως ευκαιριακή και συγκυριακή”.
Επίσης, ο κ. Σώσειλος αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στη μετατροπή της Κύπρου μέσω της υλοποίησης της στρατηγικής σε αειφόρο, επιχειρηματικό και εμπορικό κέντρο της Ευρώπης αλλά και στην ενίσχυση της δραστηριότητας του πρωτογενή και δευτερογενή τομέα οι οποίοι πρέπει να συνεισφέρουν τουλάχιστον ένα ελάχιστο αποδεκτό ποσοστό στην παραγωγή, καθώς και σε ανοικτές και δίκαιες συνθήκες στην αγορά, σε παραγωγικό και ευέλικτο προσωπικό που να μπορεί να καταρτίζεται και να μαθαίνει συνέχεια και για αξιόπιστα και διάφανοι ιδρύματα, απαλλαγμένα από φαινόμενα διαφθοράς.
ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ