Ο βουλευτής Ονούφριος Κουλλά, μιλώντας στις εργασίες της Διακοινοβουλευτικής Διάσκεψης για τη Σταθερότητα, τον Οικονομικό Συντονισμό και τη Διακυβέρνηση στην ΕΕ στη Μαδρίτη, υπογράμμισε την ανάγκη διατύπωσης σαφών δημοσιονομικών στόχων σχετικά με τα δημοσιονομικά ελλείμματα και το δημόσιο χρέος. Αναφέρθηκε και στην περίπτωση της Κύπρου, λέγοντας ότι η δημοσιονομική προσαρμογή επιφέρει περιορισμένο βραχυπρόθεσμο κόστος και σημαντικά μακροπρόθεσμα οφέλη.
Ανακοίνωση της Βουλής αναφέρει ότι ο κ. Κουλλά, μιλούσε σε παρέμβασή του κατά τη συζήτηση των προκλήσεων σε ό,τι αφορά τη διακυβέρνηση και την οικονομική ανάκαμψη της ΕΕ, σημείωσε ότι στο πλαίσιο της Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης (ΟΝΕ) είναι επιτακτική η εφαρμογή αυστηρότερων δημοσιονομικών κανόνων και διαδικασιών συμμόρφωσης. Συναφώς, συμφώνησε ως προς την ορθότητα της προσωρινής χαλάρωσης των δημοσιονομικών κανόνων προς αντιμετώπιση των οικονομικών επιπτώσεων της πανδημικής κρίσης COVID-19. Υποστήριξε δε ότι χρειάζεται ένα νέο οικονομικό πλαίσιο για τη διασφάλιση της σταδιακής μείωσης του δημοσιονομικού ελλείμματος και του δημοσίου χρέους σε όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ.
Η υπόθεση ότι οι ισορροπημένοι προϋπολογισμοί αντίκεινται στους στόχους της οικονομικής ανάπτυξης και της κοινωνικής συνοχής, είναι λανθασμένη, ανέφερε ο κ. Κουλλά, επικαλούμενος την περίπτωση της Κύπρου, η οποία, όπως επισήμανε, για αρκετά χρόνια, πέρα από ισορροπημένους προϋπολογισμούς, πέτυχε δημοσιονομικό πλεόνασμα.
Όπως έχει αποδειχθεί στην περίπτωση της Κύπρου, σημείωσε ο κ. Κουλλά, η δημοσιονομική προσαρμογή επιφέρει περιορισμένο βραχυπρόθεσμο κόστος και σημαντικά μακροπρόθεσμα οφέλη, ενισχύοντας την ανθεκτικότητα της οικονομίας σε εξωτερικούς κλυδωνισμούς. Ο κ. Κουλλά υπογράμμισε επίσης την ανάγκη διατύπωσης σαφών δημοσιονομικών στόχων σχετικά με τα δημοσιονομικά ελλείμματα και το δημόσιο χρέος, τα οποία πρέπει να ακολουθούν αξιόπιστη καθοδική πορεία εντός καθορισμένου χρονικού πλαισίου.
Τόνισε ότι τα Eθνικά Σχέδια Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας πρέπει να ιδωθούν ως σημαντικές ευκαιρίες για την επίτευξη ισορροπημένων προϋπολογισμών από όλα τα κράτη μέλη και ότι αυτός πρέπει να είναι ο πρώτιστος στόχος για τη βελτίωση της ΟΝΕ.