Η σύσκεψη αρχηγών ή εκπροσώπων των κοινοβουλευτικών κομμάτων συνέστησε την Πέμπτη όπως η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών προχωρήσει στην κατά προτεραιότητα συζήτηση και εξέταση του νομοσχεδίου για τις κρατικές εγγυήσεις, ώστε να οδηγηθεί στην τελευταία Ολομέλεια του Σώματος, στις 22 Απριλίου, πριν από τη τις βουλευτικές εκλογές. Αυτό αναφέρθηκε σε δηλώσεις μετά το πέρας της σύσκεψης, που συνεδρίασε υπό τον Πρόεδρο της Βουλής, Αδάμο Αδάμου.
«Οριστικά και αμετάκλητα το θέμα θα είναι στην τελευταία ολομέλεια» δήλωσε ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ, Αβέρωφ Νεοφύτου, αμέσως μετά τη σύσκεψη. Ευχήθηκε παράλληλα να υπάρξει «ένα τέλος στα οποιαδήποτε κομματικά παιχνίδια και να δώσουμε αυτό το σημαντικό όπλο στις χιλιάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις, αλλά και έμμεση ενίσχυση των εργαζομένων στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις».
Σε ερώτηση για τις δύο τροπολογίες του ΔΗΚΟ, ο κ. Νεοφύτου είπε ότι «αυτός ο τόπος δεν κινείται στις ράγες, όπου αποφασίζει το ΔΗΚΟ και ο Νικόλας Παπαδόπουλος. Δικαίωμα τους να έχουν οποιεσδήποτε απόψεις, υπάρχει ένα κυρίαρχο Σώμα». Είπε ακόμη ότι αυτοί που αποφάσισαν να στείλουν το νομοσχέδιο στην άλλη Βουλή «την άλλη μέρα βγήκαν με πρωτοβουλία να το κηρύξουν κατεπείγον. Ας μην προκαλούν και την νοημοσύνη μας».
«Εύχομαι να αφήσουμε τα παίγνια στην μπάντα γιατί το χρειάζεται η οικονομία και η κοινωνία και οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις», κατέληξε.
Ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΑΚΕΛ, Γιώργος Λουκαΐδης, δήλωσε από την πλευρά του ότι η Κυβέρνηση αποφάσισε μετά από ένα χρόνο να επαναφέρει το νομοσχέδιο για τις κρατικές εγγυήσεις, κάνοντας λόγο για «δείγμα της αποτυχίας ή της ανεπάρκειας των μέτρων που είχε λάβει το προηγούμενο διάστημα σε ό,τι αφορά την παραχώρηση ρευστότητας προς τις επιχειρήσεις».
«Με αποκλειστική ευθύνη της Κυβέρνησης κατατέθηκε ένα νομοσχέδιο, όχι με τη διαδικασία του κατεπείγοντος γιατί προφανώς η Κυβέρνηση δεν το θεωρούσε κατεπείγον, έχοντας υπόψη ότι η Βουλή κλείνει σε μια εβδομάδα» είπε.
Στην πορεία, συνέχισε «προφανώς στο πλαίσιο προεκλογικών σκοπιμοτήτων, αναδείχθηκε αυτό το ζήτημα ως μείζον και θυμήθηκαν ότι πρέπει να προωθηθεί και να συζητηθεί και να ψηφιστεί προτού ολοκληρώσει τις εργασίες της η Βουλή».
«Ως ΑΚΕΛ, από την αρχή στηρίζαμε την ανάγκη παροχής ρευστότητας μέσω αυτού του νομοσχεδίου, είχαμε όμως και διατηρούμε τις απόψεις μας επί της ουσίας, τις οποίες θα καταθέσουμε εκ νέου και στη συζήτηση των τροπολογιών επί του κειμένου του νομοσχεδίου, όταν αυτό θα συζητηθεί στην Επιτροπή Οικονομικών» είπε ο κ. Λουκαΐδης.
Ανέφερε τέλος πως η σύσκεψη συνέστησε προς την Επιτροπή Οικονομικών να προχωρήσει στην κατά προτεραιότητα συζήτηση και εξέταση του νομοσχέδιου «και αυτό αντιλαμβάνομαι είναι που θα γίνει, αφού αυτή η σύσταση προήλθε και από τη Πρόεδρο της Επιτροπής».
Η ίδια η Πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικών, Βουλευτής του ΔΗΚΟ, Χριστιάνα Ερωτοκρίτου, ανέφερε στις δηλώσεις της ότι το κυβερνητικό νομοσχέδιο για τις κρατικές εγγυήσεις «οριστικά και αμετάκλητα θα βρίσκεται στην τελευταία Ολομέλεια, στις 22 Απριλίου, όχι χάρη στην Κυβέρνηση, τον ΔΗΣΥ και τον κ. Νεοφύτου, αλλά χάρη στο ΔΗΚΟ, στον Νικόλα Παπαδόπουλο και στην Επιτροπή Οικονομικών», οι οποίοι «έδωσαν λύση στο αδιέξοδο που δημιούργησε η Κυβέρνηση, φέρνοντας το κυβερνητικό νομοσχέδιο για τις κρατικές εγγυήσεις εκτός από καθυστερημένα και με τη λανθασμένη διαδικασία».
«Αυτά τα διορθώσαμε με τον σωστό και τον νόμιμο τρόπο και δώσαμε διέξοδο στα αδιέξοδα που δημιούργησαν οι κυβερνητικοί χειρισμοί» συμπλήρωσε.
Ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος της Αλληλεγγύης, Μιχάλης Γιωργάλλας ανέφερε από την πλευρά του ότι το Κίνημα συμφώνησε να προχωρήσει η διαδικασία της κατά προτεραιότητα συζήτησης του νομοσχεδίου για τις κρατικές εγγυήσεις.
«Η θέση μας είναι ότι δεν υπάρχουν πολλές επιλογές. Πρέπει να αναστρέψουμε τους κινδύνους και να περιορίσουμε την κολοσσιαία ζημιά που έχει γίνει στην επιχειρηματικότητα και στις επιχειρήσεις λόγω του κορωνοϊού» δήλωσε. Για αυτό, συνέχισε, στηρίζουμε το μοντέλου του χαμηλότοκου δανεισμού με εγγυήσεις του κράτους.
Εξήγησε ακολούθως τοις δύο «βασικές προϋποθέσεις» που θέτει η Αλληλεγγύη. «Θεωρούμε ότι οι κρατικές εγγυήσεις πρέπει να καλύψουν με ένα μεγάλο, ξεχωριστό ποσό, ιδιαίτερα τους αυτοεργοδοτούμενους και τις πολύ μικρές επιχειρήσεις. Δεύτερον, θεωρούμε απαραίτητο να υπάρξει αυστηρότατος έλεγχος στη διαδικασία διάθεσης των δανείων με τη συνδρομή του Υπουργείου Οικονομικών και άλλων θεσμών του κράτους, προκειμένου να διασφαλιστεί ότι οι τράπεζες δεν θα λειτουργήσουν κερδοσκοπικά, δεν θα ψαρεύουν πελάτες μέσα από αυτό το πρόγραμμα και ιδιαίτερα, επιτέλους, για μια φορά, να βοηθήσουν την οικονομία και όχι τη δική τους κερδοφορία» κατέληξε.
Ο Βουλευτής του Κινήματος Οικολόγων, Γιώργος Περδίκης, εξέφρασε την χαρά του για το γεγονός ότι η σύσκεψη των αρχηγών πήρε απόφαση να οδηγήσει την ερχόμενη Πέμπτη στην ολομέλεια το νομοσχέδιο για τις κρατικές εγγυήσεις. «Εμείς έχουμε έτοιμες τις τροπολογίες μας, που θα εξασφαλίσουν τον έλεγχο από τον Γενικό Ελεγκτή, που θα δώσουν το βάρος στις μικρές επιχειρήσεις, που θα δώσουν διαφάνεια στο σύστημα, θα αφαιρέσουν τα προνομία που έχει μέσα από το νομοσχέδιο ο Υπουργός και θα εξασφαλίσουν την εργασία στους εργαζόμενους των επιχειρήσεων που θα ευνοηθούν από αυτό το νομοσχέδιο» είπε.
Ο κ. Περδίκης εξέφρασε τέλος την ελπίδα, οι τροπολογίες να εγκριθούν, για να έχουμε ένα «σωστό και βιώσιμο» νόμο. Εκεί θα κριθεί η αξιοπιστία των κομμάτων και της Κυβέρνησης, κατέληξε.