Συνάντηση στις 15:30 στο οίκημα της ΠΕΟ θα έχουν οι συνδικαλιστικές οργανώσεις, με στόχο να επιβεβαιώσουν τη θέση τους για το θέμα της Αυτόματης Τιμαριθμικής Αναπροσαρμογής (ΑΤΑ), ενόψει της συνάντηση που θα έχουν στις 7 Νοεμβρίου με τον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Κυριάκο Κούσιο.
Στη σημερινή συνάντηση θα συμμετέχουν οι οργανώσεις εργαζομένων ΠΑΣΥΔΥ, ΣΕΚ, ΠΕΟ, ΔΕΟΚ καθώς και οι εκπαιδευτικές οργανώσεις ΠΟΕΔ, ΟΕΛΜΕΚ και ΟΛΤΕΚ. Οι συνδικαλιστικές οργανώσεις αναμένεται να αξιολογήσουν τα δεδομένα σε σχέση με την ΑΤΑ και να τονίσουν εκ νέου τη θέση τους σε σχέση με τη διεκδίκησή της, στη βάση της φιλοσοφίας που προβλέπεται στη σχετική συμφωνία που υπογράφηκε με τους κοινωνικούς εταίρους. Ενόψει της συνάντησης της 7ης Νοεμβρίου, δεν αναμένεται να ανακοινωθούν σήμερα οποιαδήποτε απεργιακά μέτρα.
Η πρόσκληση για τη συνάντηση στάλθηκε από κοινού από τις οργανώσεις ΠΑΣΥΔΥ, ΣΕΚ και ΠΕΟ σε μια προσπάθεια να υπάρξει ομοιόμορφη προσέγγιση, αναδεικνύοντας τη χρησιμότητα αλλά και την αναγκαιότητα της επαναφοράς της ΑΤΑ που αφορά τους εργαζόμενους που καλύπτονται κυρίως μέσα από συλλογικές συμβάσεις είτε στο δημόσιο και τον ευρύτερο δημόσιο τομέα είτε στον ιδιωτικό. Μεταξύ αυτών οι δύο μεγάλες συλλογικές συμβάσεις στην οικοδομική και ξενοδοχειακή βιομηχανία, αλλά και μεγάλες συμβάσεις σε βιομηχανίες.
Όπως δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο ΓΓ της ΣΕΚ Ανδρέας Μάτσας η ΑΤΑ καλύπτει περίπου έναν στους δύο εργαζόμενους. Πρόσθεσε ότι η προσπάθεια είναι κάποια στιγμή να δημιουργηθούν οι συνθήκες και οι προοπτικές για να διευρυνθεί η κάλυψη μέσω της ΑΤΑ στο σύνολο της αγοράς εργασίας. Όπως είπε, το υπόβαθρο για κάτι τέτοιο μπορεί να δημιουργηθεί στη βάση τις προωθούμενης πολιτικής από την ΕΕ που διασυνδέεται και με τον ευρωπαϊκό κατώτατο μισθό, αλλά και στη στρατηγική που θα πρέπει να ετοιμαστεί σε εθνικό επίπεδο από το Υπουργείο Εργασίας, διασυνδέοντας τους μισθούς με το κόστος ζωής.
«Αν είναι κάτι που επιβεβαιώνεται αυτή τη στιγμή λόγω και της αυξητικής τάσης του πληθωρισμού είναι ότι ο θεσμός της ΑΤΑ, διασφαλίζει και την αγοραστική αξία των μισθών, που είναι το μόνο εργαλείο που έχουν στα χέρια τους οι εργαζόμενοι σε αντίθεση με τις επιχειρήσεις που μπορούν να αναπροσαρμόζουν του ύψους των χρεώσεών τους στη βάση των πληθωριστικά και των τιμαριθμικών δεδομένων», είπε.
Παράλληλα ανέφερε ότι επιβεβαιώνεται πως η ΑΤΑ είναι ένα εργαλείο το οποίο μπορεί να υποστηρίξει την εργατική ειρήνη, αφού αν δεν υπήρχε ο θεσμός, σε κάθε ανανέωση συλλογικής σύμβασης το ύψος των αιτημάτων σε σχέση με τις μισθολογικές αυξήσεις θα ήταν πολύ πιο μεγάλο για να καλυφθούν οι εργαζόμενοι όσον αφορά την προοπτική του τιμαρίθμου. Πρόσθεσε ότι το επίπεδο εργασιακής ειρήνης είναι και μια βασική παράμετρος που λαμβάνεται υπόψη και από ξένους επενδυτές.
Παρά τα όσα λέγονται από τις εργοδοτικές οργανώσεις περί πλήρους κατάργησης της ΑΤΑ, οι συνδικαλιστικές οργανώσεις, όπως αναφέρουν, αναμένουν να ακούσουν τη θέση της Κυβέρνησης με βάση τη συμφωνία που υπάρχει και προβλέπει ότι οι κοινωνικοί εταίροι θα πρέπει να εμπλακούν σε ένα διάλογο για ανανέωση και επανακαθορισμό της ΑΤΑ στη βάση της φιλοσοφίας της, που δεν είναι άλλη -σύμφωνα με τις συντεχνίες – από τη διατήρηση και την αποκατάσταση της αγοραστικής δύναμης των μισθών, την ώρα που ο πληθωρισμός αγγίζει τα επίπεδα του 10%.
Με βάση τη μεταβατική συμφωνία για την ΑΤΑ που είχε υπογραφεί από το Υπουργείο Εργασίας και τους κοινωνικούς εταίρους τον Ιούλιο του 2017 και επέτρεψε στον θεσμό να επανεκκινήσει- μετά την οικονομική κρίση- από το 2018, η ΑΤΑ θα καταβάλλεται μία φορά τον χρόνο υπό την προϋπόθεση ότι το β΄και γ΄τρίμηνο του προηγούμενου έτους θα υπάρχει θετικός ρυθμός ανάπτυξης και η απόδοσή της θα ανέρχεται στο 50% της ετήσιας αύξησης του Δείκτη Τιμών Καταναλωτή.