Στς προτεραιότητες και στις διεκδικήσεις της για το 2024, που μεταξύ άλλων, είναι ο αγώνας για βελτίωση του μεριδίου των εργαζομένων από τον παραγόμενο πλούτο μέσα από την διεκδίκηση αυξήσεων στους μισθούς και η λήψη πιο ουσιαστικών μέτρων για αντιμετώπιση της ακρίβειας, αναφέρεται στο Πρωτοχρονιάτικο μήνυμά της η Παγκύπρια Εργατική Ομοσπονδία (ΠΕΟ).
Όπως σημειώνεται, οι προτεραιότητες που τίθενται από την ΠΕΟ για το 2024 αφορούν τον αγώνα για βελτίωση του μεριδίου των εργαζομένων από τον παραγόμενο πλούτο μέσα από την διεκδίκηση αυξήσεων στους μισθούς, τη μάχη για αύξηση των εργαζομένων που καλύπτονται από συλλογικές συμβάσεις, την επαναρρύθμιση της εργασίας, τη λήψη πιο ουσιαστικών μέτρων για αντιμετώπιση της ακρίβειας και την επαναδόμηση του κοινωνικού κράτους.
Επισημαίνεται ότι προς αυτή την κατεύθυνση η ΠΕΟ διεκδικεί, μεταξύ άλλων, αυξήσεις που να βελτιώνουν τους πραγματικούς μισθούς και παράλληλη, ανάλογη αναθεώρηση προς τα πάνω και των κατώτατων μισθών πρόσληψης για όλες τις κατηγορίες εργαζομένων.
Επίσης, διεκδικεί εισαγωγή θεσμικών μέτρων για υποχρεωτική εφαρμογή των βασικών όρων των Συλλογικών Συμβάσεων από όλους τους εργοδότες που δραστηριοποιούνται σε τομείς που καλύπτονται από συμφωνημένες, κλαδικές Συλλογικές Συμβάσεις εργασίας, αλλά και εκπόνηση από την Κυβέρνηση οδικού χάρτη με πρακτικά μέτρα για ενθάρρυνση της συνομολόγησης Συλλογικών Συμβάσεων σε κλάδους όπου σήμερα δεν υπάρχουν Συλλογικές Συμβάσεις.
Παράλληλα, σημειώνεται ότι η ΠΕΟ διεκδικεί συμπερίληψη στις Συλλογικές Συμβάσεις του κώδικα σεξουαλικής παρενόχλησης και της συμπληρωματικής πληρωμής για την περίοδο της γονικής άδειας, ή της άδειας πατρότητας.
Ακόμη, προστίθεται ότι η ΠΕΟ θα συνεχίσει τη προσπάθεια για εισαγωγή θεσμικών ρυθμίσεων που να καταπολεμούν το φαινόμενο της αγοράς υπηρεσιών και άλλων μορφών απασχόλησης, με στόχο τη συγκάλυψη της σχέσης εργοδότη και εργοδοτούμενου.
Επίσης, η ΠΕΟ, αναφέρει ότι θα διεκδικήσει εντός του 2024 βελτιώσεις στο πλαίσιο ρύθμισης του κατώτατου μισθού με ρύθμιση βασικών ελάχιστων δικαιωμάτων για όσους καλύπτει το διάταγμα, όπως είναι π.χ. η ΑΤΑ, η ωριαία απόδοση των κατώτατου μισθού και ο ανώτατος χρόνος εβδομαδιαίας 38ωρης εβδομαδιαίας εργασίας.
«Η θέσπιση ολοκληρωμένης πολιτικής απασχόλησης και εκπόνηση νέας στρατηγικής απασχόλησης εργαζομένων από τρίτες χώρες με βασική αρχή ότι άδειες παραχωρούνται με την προϋπόθεση ότι υπάρχουν διαπιστωμένες ανάγκες και σε εργοδότες που δεν παραβιάζουν και συνομολογούν συλλογική σύμβαση για όλο το προσωπικό», είναι ακόμη μια διεκδίκηση της ΠΕΟ για το 2024.
Η συντεχνία υπογραμμίζει ότι θα συνεχιστεί ο αγώνας για πλήρη απόδοση της ΑΤΑ και διεύρυνση της κάλυψης με ΑΤΑ και σε άλλες κατηγορίες εργαζομένων που δεν καλύπτονται σήμερα από τον θεσμό.
Η ΠΕΟ αναφέρει ακόμη ότι θα συνεχίσει να διεκδικεί σε τομείς που άπτονται των συντάξεων, του ΓΕΣΥ, της φορολογικής μεταρρύθμισης, της στεγαστικής πολιτικής, αλλά και της πολιτικής στήριξης των νέων εργαζομένων γονιών.
Εξάλλου, στο Πρωτοχρονιάτικο μήνυμά της η ΠΕΟ κάνει μια ανασκόπηση των πολιτικών και κοινωνικοοικονομικών γεγονότων σε διεθνές επίπεδο, ενώ εκφράζει την προσδοκία το 2024 να επαναρχίσουν οι συνομιλίες για το Κυπριακό.
«Ως ΠΕΟ επαναβεβαιώνουμε την ετοιμότητά μας συσπειρωμένοι και ενωμένοι να δώσουμε και το 2024 νέους αγώνες για εργασία με δικαιώματα και αξιοπρέπεια για όλους τους εργαζόμενους, για δικαιότερη κατανομή του παραγόμενου πλούτου προς όφελος των πολλών», καταλήγει το Πρωτοχρονιάτικο μήνυμα.