Η Κυβέρνηση με την παρουσία των Υπουργών Οικονομικών και Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων εγκαινίασε την Τετάρτη τον διάλογο με τους κοινωνικούς εταίρους για τη θέσπιση του κατώτατου μισθού στην Κύπρο.
Στη σημερινή συνεδρία του Εργατικού Συμβουλευτικού Σώματος (ΕΕΣ), εκπρόσωπος του Διεθνούς Γραφείου Εργασίας παρουσίασε τις βασικές πτυχές και παραμέτρους της μελέτης, που ετοίμασε το Γραφείο αναφορικά με τη θέσπιση του κατώτατου μισθού.
Μιλώντας ενώπιον των κοινωνικών εταίρων, ο Υπουργός Οικονομικών Κωνσταντίνος Πετρίδης είπε πως οι συνθήκες στην αγορά εργασίας επιτρέπουν την θέσπιση του κατώτατου μισθού. Υπέδειξε ότι η ορθή υιοθέτησή του θα έχει πολλά οφέλη, ενώ αν ο κατώτατος μισθός υιοθετηθεί με λανθασμένο τρόπο, τότε ίσως οδηγήσει στρεβλώσεις.
«Από πλευράς οικονομικής πολιτικής θεωρούμε πολύ σημαντική τη θέσπιση ενός κατώτατου μισθού, αλλά πρέπει να είμαστε σίγουροι ότι αυτός ο κατώτατος μισθός θα πρέπει να καθοριστεί πάντα στα πλαίσια του κοινωνικού διαλόγου – και για αυτού βρισκόμαστε σήμερα με τους κοινωνικούς εταίρους – αλλά και με επιστημονικότητα».
Ο ΥΠΟΙΚ τόνισε πως “εάν ο κατώτατος μισθός θεσπιστεί με ένα σωστό μηχανισμό τότε τα οφέλη είναι πολλά, αφού θα οδηγεί στη μείωση των ανισοτήτων στην αύξηση της παραγωγικότητας και σε μια πιο ομαλή λειτουργία της αγοράς εργασίας αλλά και αποτρέπει και την όποια εκμετάλλευση”.
«Αν θεσπιστεί με λάθος τρόπο, τότε ενδεχομένως να δημιουργήσει άλλες στρεβλώσεις, οι οποίες μπορεί οδηγήσουν στην αύξηση της ανεργίας ή στην αύξηση της μαύρης εργασίας κάτι το οποίο όλοι απευχόμαστε», είπε, επισημαίνοντας πως για αυτό τον σκοπό πολύ σωστά το Υπουργείο Εργασίας σε συνεργασία με τον πλέον αρμόδιο θεσμό στη βάση επιστημονικών μελετών έχει κάνει την προετοιμασία ούτως ώστε όταν οι συνθήκες το επιτρέπουν – και βλέπουμε ότι οι συνθήκες το επιτρέπουν αυτή τη στιγμή με βάση τα ποσοστά της ανεργίας τα οποία έχουμε – να είμαστε έτοιμοι να προχωρήσουμε στη θέσπιση του κατώτατου μισθού».
Καταλήγοντας, ο κ. Πετρίδης δήλωσε «σίγουρος ότι αυτή η πολιτική κίνηση της κυβέρνησης σε συνεργασία και με τη βούληση όλων των κοινωνικών εταίρων θα μετουσιώσει αυτή την πολιτική διακήρυξη σε πράξη το επόμενο διάστημα».
Από την πλευρά της, η Υπουργός Εργασίας Ζέτα Αιμιλιανίδου, είπε πως η θέσπιση του κατώτατου μισθού αποτελεί θέση της κυβέρνησης και πρόσθεσε πως στη σημερινή συνεδρία παρίσταται και εκπρόσωπος του Διεθνούς Γραφείου Εργασίας που θα παρουσιάσει τις βασικές πτυχές τις βασικές παραμέτρους για υιοθέτηση εθνικού κατώτατου μισθού θα απαντήσει σε ερωτήσεις από τους κοινωνικούς εταίρους.
Υπενθύμισε ακόμη πως η κυβέρνηση από το 2019 σε συνεργασία και με το Διεθνές Γραφείο Εργασίας και με εννέα ευρωπαϊκές χώρες και ότι με χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή είχε γίνει η μελέτη «έτσι ώστε να υιοθετηθεί και στην Κύπρο εθνικός κατώτατος μισθός».