24.1 C
Nicosia
Κυριακή 23 Ιούνιος 2024 | 4:30

Νέες καινοτόμες δράσεις από Δήμο Στροβόλου για προώθηση κυκλικής οικονομίας

Τρεις νέες καινοτόμες δράσεις προώθησης της κυκλικής οικονομίας υλοποιεί ο Δήμος Στροβόλου, σε συνεργασία με τον ΜΚΟ Κυκλοικοδρόμιο και με την υποστήριξη του Γραφείου της Επιτρόπου Περιβάλλοντος.

Συγκεκριμένα, ο Δήμος Στροβόλου προχωρεί στη δημιουργία διαδικτυακής πλατφόρμας ανταλλαγής αντικειμένων, στη δημιουργία βιβλιοθήκης αντικειμένων, καθώς και στην προώθηση της κομποστοποίησης στα 14 δημοτικά σχολεία στην περιοχή του.

Οι συγκεκριμένες δράσεις παρουσιάστηκαν τη Δευτέρα σε διάσκεψη Τύπου, με τον Δήμαρχο Στροβόλου, Ανδρέας Β. Παπαχαραλάμπους, να τονίζει ότι με τις νέες αυτές πρωτοβουλίες, παρέχονται εργαλεία και κίνητρα στους πολίτες ώστε να συμμετέχουν στη διαδικασία της κυκλικής οικονομίας.

Επίσης, ο Δήμαρχος είπε πως παρέχονται εργαλεία και κίνητρα στους πολίτες, ώστε να αντιληφθούν τη σημασία της και να υιοθετήσουν την πολιτική της επαναχρησιμοποίησης, ώστε να συμβάλουν όλοι στις προσπάθειες που γίνονται παγκοσμίως, για αποτροπή της περιβαλλοντικής καταστροφής.

Από την πλευρά της η Επίτροπος Περιβάλλοντος, Δρ. Μαρία Παναγιώτου, τόνισε τη σημασία των δράσεων του Δήμου Στροβόλου ως προς την επίτευξη των εθνικών στόχων επαναχρησιμοποίησης αντικειμένων και μείωσης των αποβλήτων, ιδίως διότι σύμφωνα με επίσημα στοιχεία η Κύπρος υστερεί σε σχέση με την υπόλοιπη Ευρώπη στο θέμα.

Αναφέρθηκε, επίσης, στο πρώτο εργαστήρι κυκλικής οικονομίας «Πράσινες Δεξιότητες και αρχές βιώσιμης ανάπτυξης στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις: σχεδιασμός και υλοποίηση» από το Γραφείο Επιτρόπου Περιβάλλοντος και τον οργανισμό CSR Cyprus, που θα διεξαχθεί στις 10 Οκτωβρίου του 2023, στο Πολιτιστικό Κέντρο Στροβόλου.

Η Πρόεδρος του ΔΣ του ΜΚΟ Κυκλοικοδρόμιο, Ανθή Χαραλάμπους, παρουσίασε εκτενώς τις τρεις δράσεις κυκλικής οικονομίας, αναφέροντας ότι άρχισαν να αναπτύσσονται ως ιδέες στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος USOLVE «Urban sustainable development SOLutions Valuing Entrepreneurship», που χρηματοδοτείται από το ευρωπαϊκό πρόγραμμα ENI CBC MED, το οποίο υποστηρίζεται από τον Δήμο Στροβόλου με εταίρους το Πανεπιστήμιο Κύπρου και το Ινστιτούτο Κύπρου.

Για τη δημιουργία διαδικτυακής πλατφόρμας ανταλλαγής αντικειμένων, είπε πως θα δίνει την ευκαιρία στο κοινό να δώσει μια δεύτερη ζωή σε αντικείμενα, είτε μέσω της ανταλλαγής είτε μέσω της επισκευής τους, εφόσον θα έχουν τη δυνατότητα εγγραφής σε αυτήν επιχειρήσεις επισκευής.

Σχετικά με τη δημιουργία βιβλιοθήκης αντικειμένων, η κ. Χαραλάμπους είπε πως θα επιτρέπει στους χρήστες να δανείζονται αντικείμενα, τα οποία χρειάζονται για περιορισμένο χρονικό διάστημα και τα οποία χρειάζονται μεγάλο χώρο αποθήκευσης, όπως π.χ. συσκευές κουζίνας, εξειδικευμένα εργαλεία κ.α.

Αναφορικά με την προώθηση της κομποστοποίησης στα 14 δημοτικά σχολεία στην περιοχή του Δήμου Στροβόλου, ανέφερε ότι μέσω του προγράμματος αυτού θα εκπαιδευθούν στη διαλογή στην πηγή οι μαθητές και οι γονείς τους, με βιωματικά εργαστήρια και άλλες δράσεις ευαισθητοποίησης.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Ισχυροί άνεμοι προκάλεσαν ζημιές στη Λευκωσία (φωτό)

Ζημιές σε οικίες προκάλεσαν το απόγευμα του Σαββάτου οι ισχυροί άνεμοι που έπνεαν στην περιοχή της Λακατάμιας στη Λευκωσία. Από την ένταση των ανέμων,...

Ύδρα: Συνελήφθησαν τα 13 μέλη του πληρώματος της θαλαμηγού για τη φωτιά από τα πυροτεχνήματα

Συνελήφθησαν το απόγευμα του Σαββάτου από αξιωματικούς της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού (Δ.Α.Ε.Ε.), του Πυροσβεστικού Σώματος, δεκατρείς ημεδαποί, ως υπαίτιοι πρόκλησης πυρκαγιάς χθες το...

Σε πύρινο κλοιό η Ελλάδα– Μάχη με τις φωτιές σε Θράκη, Εύβοια, Άνδρο και Πελοπόννησο

Μάχη με δεκάδες φωτιές σε όλη τη χώρα δίνουν και σήμερα οι πυροσβέστες και οι δυνάμεις της Πολιτικής Προστασίας Την τελευταία ώρα καταβάλλονται μεγάλες προσπάθειες...

Η υπουργός Γεωργίας στις πληγείσες από πυρκαγιές κοινότητες Λευκωσίας

Τις κοινότητες της επαρχίας Λευκωσίας που πλήγηκαν στις 15 Ιουνίου από την πυρκαγιά επισκέπτεται η Υπουργός Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος Μαρία Παναγιώτου μαζί...

Η Γεωργία κατάφερε να πάρει βαθμό από την Τσεχία (1-1)

Τον πρώτο της βαθμό σε τελική φάση Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος Ποδοσφαίρου απέσπασε η Εθνική ομάδα της Γεωργίας, απέναντι στην Τσεχία σε αγώνα για τη 2η...

Οι Βρετανικές Βάσεις στην Κύπρο δεν έχουν φιλοξενήσει καθόλου ισραηλινό στρατιωτικό προσωπικό ή αεροσκάφη

Οι Βρετανικές Βάσεις στην Κύπρο δεν έχουν φιλοξενήσει καθόλου ισραηλινό στρατιωτικό προσωπικό ή αεροσκάφη από πριν από την έναρξη του πολέμου Ισραήλ-Χαμάς, δήλωσε στο ΚΥΠΕ...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!