7.8 C
Nicosia
Κυριακή 19 Ιανουαρίου 2025 | 4:31

Μέτρα στήριξης αγροτών αναμένονται μετά από Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας

Το μήνυμα να μην πανικοβάλλεται έστειλαν στον αγροτικό κόσμο την Πέμπτη ο Υπουργός Γεωργίας Κώστας Καδής και ο Επίτροπος Αγροτικών Πληρωμών, Ανδρέας Κυπριανού, καθώς αναμένονται μέτρα στήριξης σε Ευρωπαϊκό επίπεδο για να μπορέσει ο τομέας να ανταπεξέλθει στις δυσκολίες που αντιμετωπίζει λόγω τη πανδημίας αλλά και στο θέμα σιτηρών λόγω του πολέμου στην Ουκρανία.

Σε δηλώσεις τους πριν την έναρξη συνάντησης τους στα γραφεία του Κυπριακού Οργανισμού Αγροτικών Πληρωμών (ΚΟΑΠ), και ο κ. Κυπριανού και ο κ. Καδής εξέφρασαν την στήριξή τους προς τον αγροτικό κόσμο. Τόνισαν τη σημασία της συνεργασίας του Υπουργείου Γεωργίας και Αγροτικής Ανάπτυξης με τον ΚΟΑΠ ούτως ώστε οι αποφάσεις για στήριξη του αγροτικού κόσμου να υλοποιούνται με τον πιο αποτελεσματικό τρόπο.

Ο κ. Καδής είπε ότι θα μεταβεί τη Δευτέρα στο Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας της ΕΕ για να συζητήσουν τρόπους στήριξης του αγροτικού κόσμου. Τα μέτρα τα οποία θα αποφασιστούν, είπε, θα πρέπει να υλοποιηθούν, και η υλοποίηση τους γίνεται μέσω του ΚΟΑΠ.

«Δεν υπάρχει λόγος πανικού. Θέλω να διαβεβαιώσω τον αγροτικό κόσμο ότι η προσοχή μας είναι καθημερινά στο πως θα τους στηρίξουμε και να αναμένουν και μετά το Συμβούλιο Υπουργών και πιο συγκεκριμένες εξαγγελίες μέτρων,» είπε.

«Να αναμένουμε ότι μέσα στην επόμενη περίοδο θα έρθει στήριξη προς τους αγρότες μας, ιδιαίτερα τους κτηνοτρόφους, που έχουν υποστεί την μεγαλύτερη πίεση λόγω και της αύξησης των τιμών στα σιτηρά, ώστε να μπορέσουν να παραμείνουν βιώσιμοι και ενεργοί,» πρόσθεσε.

Ο κ. Κυπριανού, είπε ότι σε αυτές τις πολύ δύσκολες συνθήκες για τον αγροτικό κόσμο που έχουν προκύψει, μέσα και από την πανδημία του κορωνοϊού αλλά και κυρίως μέσα από τον πόλεμο στην Ουκρανία, θα πρέπει να υπάρξει συντονισμός σε όλα τα επίπεδα, «ούτως ώστε να καταφέρουμε να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα του αγροτικού κόσμου.»

«Μας ενδιαφέρει τα μέγιστα, να υπάρξει επιβίωση των αγροτικών επιχειρήσεων και εκμεταλλεύσεων,» πρόσθεσε.

Είπε ότι κατά τη συνάντηση, πέραν των προβλημάτων για τα οποία έχει ενημερωθεί μέσα από περιφερειακές συγκεντρώσεις τον τελευταίο  μήνα, από τους ίδιους τους αγρότες, τα οποία και θα μετέφερε στον Υπουργό, θα έβλεπαν ακριβώς πως αντιμετωπίζουν αυτά τα προβλήματα, «αλλά και πως οδηγούμαστε με επιτυχία τη Νέα Αγροτική  Πολιτική 2023-2027.»

Ο Επίτροπος προέτρεψε τον αγροτικό κόσμο «να μην πανικοβάλλεται», καθώς θα υπάρξουν αποφάσεις που θα βοηθήσουν, στην σωστή κατεύθυνση. «Είμαι βέβαιος ότι τόσο σε επίπεδο αυτής της πολιτείας αλλά όσον και ευρύτερα της ΕΕ, θα υπάρξουν αποφάσεις, που θα στηρίξουν και θα βοηθήσουν στα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο αγροτικός κόσμος σε όλο το Ευρωπαϊκό επίπεδο», είπε.

Ο κ. Καδής, είπε ότι η συνεργασία του Υπουργείου Γεωργίας και Αγροτικής Ανάπτυξης με τον ΚΟΑΠ είναι εξαιρετική, «και θέλουμε να είναι τέτοια ούτως ώστε οι αποφάσεις για στήριξη του αγροτικού μας κόσμου να μεταφέρονται από το επίπεδο της απόφασης στο επίπεδο της υλοποίησης και στήριξης στον αγροτικό κόσμο το ταχύτερο δυνατό και με τον πιο έγκυρο και αποτελεσματικό τρόπο».

Απαντώντας σε ερώτηση για το θέμα ελλείψεων στα σιτηρά και για το πόσο διαρκούν αυτά που έχουν εισαχθεί, ο κ. Καδής είπε ότι η νομοθεσία που διαμορφώθηκε πρόσφατα, παρέχει στην Κυβέρνηση τη δυνατότητα σε περιόδους κρίσης όπως η τωρινή, να προβαίνει η ίδια σε παραγγελίες ζωοτροφών.

Μετά από την διεξαγωγή προσφορών,  είπε, έχει εξασφαλιστεί ήδη μέσα σε 48 ώρες μια ποσότητα 20.000 τόνων καλαμποκιού η οποία θα φτάσει σύντομα στην Κύπρο με την κατακύρωση της προσφοράς και αναμένεται μέσα στις επόμενες μέρες και η εξασφάλιση άλλων 16.000 τόνων κριθαριού.

Σημείωσε ότι αυτές οι ποσότητες που θα έρθουν θα είναι απόθεμα και θα τις παραχωρήσει η κυβέρνηση στην αγορά μόνο όταν υπάρξει ειδικός λόγος. «Αν μη γένοιτο υπάρχει παρατεταμένη κρίση, δεν υπάρχει η δυνατότητα άντλησης από τους εισαγωγείς των σιτηρών που θα θέλαμε να φτάσουν στις αγρο-κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις τότε θα παραχωρηθούν και αυτές οι ποσότητες,» είπε.

Σε ερώτηση για τις αυξήσεις στις τιμές ο Υπουργός είπε ότι η αγορά πρέπει να λειτουργήσει. Από πέρσι την αντίστοιχη περίοδο, πρόσθεσε, έχουν παρατηρηθεί αυξήσεις στα σιτηρά της τάξεως του 70% η οποία ήταν λογικό ότι θα περάσει και σε ολόκληρη την αγρο-διατροφική αλυσίδα. «Μάλιστα, ως Υπουργείο θα την θέλαμε να περάσει σε ολόκληρη την αγρο-διατροφική αλυσίδα και να μην την επωμιστεί μόνο ο πρώτος κρίκος της αλυσίδας που είναι οι κτηνοτρόφοι. Αυτό θα τους έφερνε σε πολύ δυσμενή θέση, άρα θέλουμε να μετακυλιστεί το κόστος σε όλους,» είπε.

Αυτό που έχει κάνει η κυβέρνηση, είπε, ήταν να ετοιμάσει ένα εργαλείο, που είναι το πλαφόν για τα σιτηρά με απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου και την έκδοση Διατάγματος από την Υπουργό Εμπορίου, ώστε, εάν παρατηρηθούν φαινόμενα αισχροκέρδειας η υπέρμετρου κέρδους «να μπορέσουμε να το αξιοποιήσουμε αυτό το εργαλείο για να περιορίσουμε ακριβώς αυτά τα φαινόμενα.»

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!