Θέμα άμεσης προτεραιότητας είναι αξιοποίηση της ευρωπαϊκής οδηγίας για επέκταση κι εδραίωση των συλλογικών συμβάσεων, με στόχο να καλυφθεί το σύνολο των εργαζομένων, τόσο για την αναβάθμιση των μισθολογικών ωφελημάτων, όσο και για τη βελτίωση των παρεμφερών ωφελημάτων, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στο ΤΚΑ, ως δεύτερος πυλώνας συνταξιοδοτικών παροχών και συνδέοντάς το με την προσπάθεια μεταρρύθμισης του συνταξιοδοτικού συστήματος, δήλωσε ο ΓΓ της ΣΕΚ Αντρέας Μάτσας.
Έτσι, είπε, θα διασφαλίσουμε ότι κανένας συνταξιούχος δεν θα λαμβάνει σύνταξη κάτω από το όριο της φτώχειας, είπε σε δηλώσεις του στο περιθώριο του Παγκύπριου Συνεδρίου της ΟΜΕΠΕΓΕ ΣΕΚ, ο κ. Μάτσας.
Βρισκόμαστε σε διαδικασία σύστασης του μηχανισμού αναθεώρησης του κατώτατου μισθού, η ΣΕΚ δήλωσε τον εκπρόσωπό της, είπε και πρόσθεσε ότι με βάση το ότι η αλλαγή στον κατώτατο θα αφορά τον Ιανουάριο του 2024, μετά τις διακοπές του καλοκαιριού πρέπει να τρέξουν οι διαδικασίες «ώστε αξιολογώντας το σύνολο των παραμέτρων που συνθέτουν τις ανάγκες των εργαζομένων σε σχέση με τις πληθωριστικές τάσεις και το κόστος ζωής να μπορέσουμε, αξιοποιώντας και τις παραινέσεις και της ΕΕ, να δημιουργήσουμε συνθήκες ουσιαστικής βελτίωσης του ποσού του κατώτατου». Και να κλείσουν, συνέχισε, το ζήτημα που μένει ανοικτό για την απόδοση του ωριαίου κατώτατου μισθού, «ώστε να είμαστε σίγουροι πως δεν θα υπάρχει κανένα περιθώριο παρέκκλισης από αυτή τη ρύθμιση».
Ερωτηθείς εάν η ΣΕΚ θα ζητήσει πάνω από 1000 ευρώ ως κατώτατο μισθό, ο κ. Μάτσας είπε ότι η ένδειξη από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή καταδεικνύει ότι ο κατώτατος μισθός πρέπει να βρίσκεται πάνω από τα 1000 ευρώ. Οι πληθωριστικές τάσεις που πιέζουν και τους μισθούς επιβάλλουν «να δούμε το θέμα πολύ πιο συγκεκριμένα» για να διασφαλίσουν πως όσοι επωφελούνται από τον κατώτατο θα παίρνουν ένα ποσό που τουλάχιστον ανταποκρίνεται στις βασικές τους ανάγκες, σημείωσε.