9.8 C
Nicosia
Σάββατο 18 Ιανουαρίου 2025 | 21:43

Κύπρος: Πληθωρισμός 5,2% και ανάπτυξη 2,3% το 2022

Στο 5,2% θα κυμανθεί ο πληθωρισμός στην Κύπρο για το 2022, με το ρυθμό ανάπτυξης ως προς το ΑΕΠ να ανέρχεται στο 2,3%.

Σύμφωνα με τις ανοιξιάτικο δελτίο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Κύπρο, παρουσιάζεται ανεργία για το 2022 πως θα κυμανθεί στο 7,8%, με το ισοζύγιο της γενικής κυβέρνησης ως προς το ποσοστό του ΑΕΠ να ανέρχεται στο -0,3%. Το Ακαθάριστο δημόσιο χρέος ως % του ΑΕΠ θα ανέλθει το 2022 στο 93,9% και το Ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών (% του ΑΕΠ) στο -8,8%.

Σύμφωνα με το δελτίο για την Κύπρο, παρουσιάζεται πως ο πληθωρισμός για το 2023 θα φτάσει στο 3,5%, ο ρυθμός ανάπτυξης ως προς το ΑΕΠ στο 3,5%, η ανεργία για το 2023 θα κυμανθεί στο 7,3%. Το ισοζύγιο της γενικής κυβέρνησης ως προς το ποσοστό του ΑΕΠ στο -0,2%. Το Ακαθάριστο δημόσιο χρέος ως % του ΑΕΠ θα ανέλθει το 2023 στο 88,8% και το Ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών (% του ΑΕΠ) στο -7,2%.

Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, υπάρχει μια γενικότερη επιβράδυνση της ανάπτυξης καθώς ο πόλεμος επιδεινώνει τα δεδομένα.

Η Κομισιόν αναφέρει ότι, το ΑΕΠ της ΕΕ προβλέπεται να παραμείνει σε θετικό έδαφος στον προβλεπόμενο ορίζοντα, χάρη στο συνδυασμένο αποτέλεσμα των επαναλειτουργιών μετά το lockdown και της ισχυρής πολιτικής δράσης που ελήφθη για τη στήριξη της ανάπτυξης κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Συγκεκριμένα, η μετά την πανδημία επαναλειτουργία των υπηρεσιών έ, η ισχυρή και βελτιούμενη ακόμη αγορά εργασίας, η συσσώρευση αποταμιεύσεων και τα φορολογικά μέτρα για την αντιστάθμιση των αυξανόμενων τιμών της ενέργειας πρόκειται να στηρίξουν την ιδιωτική κατανάλωση. “Οι επενδύσεις πρόκειται να ωφεληθούν από την πλήρη ανάπτυξη του Μηχανισμού Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και την εφαρμογή του συνοδευτικού προγράμματος μεταρρυθμίσεων”, σημειώνει χαρακτηριστικά.

Η αύξηση του πραγματικού ΑΕΠ τόσο στην ΕΕ όσο και στη ζώνη του ευρώ αναμένεται τώρα σε 2,7% το 2022 και 2,3% το 2023, από 4,0% και 2,8% (2,7% στη ζώνη του ευρώ), αντίστοιχα, στις χειμερινές ενδιάμεσες προβλέψεις του 2022. “Η υποβάθμιση για το 2022 πρέπει να διαβαστεί με φόντο την αναπτυξιακή δυναμική που συγκέντρωσε η οικονομία την άνοιξη και το καλοκαίρι πέρυσι, η οποία προσθέτει περίπου 2 ποσοστιαίες μονάδες στον ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης για φέτος”, αναφέρει. Η αύξηση της παραγωγής εντός του έτους μειώθηκε από 2,1% σε 0,8%.

Το κύριο πλήγμα για την παγκόσμια οικονομία και την οικονομία της ΕΕ έρχεται από τις τιμές των βασικών εμπορευμάτων της ενέργειας. Αν και είχαν ήδη αυξηθεί σημαντικά πριν από τον πόλεμο, από τα χαμηλά επίπεδα που καταγράφηκαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας, η αβεβαιότητα σχετικά με τις αλυσίδες εφοδιασμού έχει πιέσει τις τιμές προς τα πάνω, αυξάνοντας παράλληλα τη μεταβλητότητά τους. Αυτό ισχύει για τα τρόφιμα και άλλα βασικά αγαθά και υπηρεσίες, με την αγοραστική δύναμη των νοικοκυριών να μειώνεται.

Οι διακοπές εφοδιαστικής και εφοδιαστικής αλυσίδας που προκαλούνται από τον πόλεμο, καθώς και το αυξανόμενο κόστος εισροών για ένα ευρύ φάσμα πρώτων υλών, προσθέτουν στις διαταραχές στο παγκόσμιο εμπόριο που προκαλούνται από τα δραστικά μέτρα περιορισμού του COVID-19 που εξακολουθούν να εφαρμόζονται σε μέρη της Κίνας, επιβαρύνοντας την παραγωγή.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!