Τέθηκαν χρονοδιαγράμματα για τα θέματα προς συζήτηση και επιδιώκουμε συμφωνία για την ΑΤΑ πριν από το τέλος του χρόνου, δήλωσε ο Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Κυριάκος Κούσιος, μετά από τη σημερινή πολύωρη συνεδρία του Εργατικού Συμβουλευτικού Σώματος (ΕΣΣ), που έγινε στο Υπουργείο Εργασίας με πέραν των 16 θεμάτων στην ατζέντα.
«Έχουμε ιεραρχήσει κάποια θέματα, τα οποία θα απασχολήσουν το Εργατικό Συμβουλευτικό Σώμα σε επόμενη συνεδρία του το επόμενο δεκαπενθήμερο», ανέφερε ο Υπουργός Εργασίας, προσθέτοντας ότι έχει καθοριστεί ειδική ημερομηνία για να συζητηθεί το θέμα της Αυτόματης Τιμαριθμικής Αναπροσαρμογής (ΑΤΑ). Διευκρίνισε ότι η συζήτηση αυτή δεν αφορά το Εργατικό Συμβουλευτικό Σώμα αλλά αφορά τα μέλη τα οποία έχουν υπογράψει το σχετικό μνημόνιο για τον τρόπο καταβολής της, το οποίο έληξε τον περασμένο Δεκέμβριο.
Οι συνδικαλιστικές οργανώσεις, σημείωσε, προτείνουν και υιοθετούν πλήρη επαναφορά, ενώ οι εργοδοτικές οργανώσεις θεωρούν ότι έχει ολοκληρωθεί ο κύκλος της ΑΤΑ και πρέπει να καταργηθεί πλήρως. «Θα πρέπει να το συζητήσουμε διεξοδικά», τόνισε.
Ερωτηθείς αν θα υπάρξει συμφωνία για την ΑΤΑ μέχρι το τέλος του χρόνου, ο Υπουργός Εργασίας απάντησε ότι η προσπάθεια είναι να έχουμε καταλήξει πριν από το τέλος του χρόνου, προσθέτοντας ότι η συμφωνία προνοεί ότι με θετική προσέγγιση τα μέρη θα συνεχίσουν τη διαβούλευση για το θέμα της ΑΤΑ. «Εξάλλου, έχει λήξει το συγκεκριμένο μνημόνιο από τον περασμένο Δεκέμβριο και για δέκα μήνες δεν έχουμε οποιαδήποτε αλλαγή στην πολιτική για το θέμα της ΑΤΑ», επεσήμανε.
Απαντώντας σε ερώτηση για τις εκ διαμέτρου αντίθετες τοποθετήσεις των εργοδοτικών και των συνδικαλιστικών οργανώσεων, ο κ. Κούσιος είπε ότι υπάρχουν επιχειρήματα και αντεπιχειρήματα. Σημείωσε ότι υπάρχει το επιχείρημα από πλευράς εργοδοτικών οργανώσεων για την αύξηση των τιμών της ενέργειας και του κόστους, καθώς και το θέμα του ανταγωνισμού. Υπάρχουν, συμπλήρωσε, επιχειρήματα από τη συνδικαλιστική πλευρά για την αύξηση του κόστους ζωής, την αδυναμία των νοικοκυριών να ανταποκριθούν. «Αυτά είναι γνωστά και αυτά ακριβώς καλούμαστε να διαχειριστούμε σωστά για να έχουμε τις καλύτερες λύσεις για το κοινό καλό και για το καλό της οικονομίας», σημείωσε.
Ο κ. Κούσιος ευχαρίστησε, σε άλλο σημείο των δηλώσεών του τους κοινωνικούς εταίρους για «τη σοβαρότητα και την υπευθυνότητα που επιδεικνύουν στη συζήτηση σοβαρότατων εργασιακών θεμάτων και για τη συνδρομή τους ώστε να έχουμε κατάληξη και εργασιακή ειρήνη». Σημείωσε ότι η ημερήσια διάταξη του Εργατικού Συμβουλευτικού Σώματος περιλάμβανε μεγάλο αριθμό σοβαρών θεμάτων, τα οποία ξεπερνούν τα 16.
Ακόμη, ο κ. Κούσιος είπε ότι τα θέματα που δεν έχουν ιεραρχηθεί θα αναληφθούν από τεχνικές επιτροπές και οι οδηγίες είναι οι συνεδριάσεις των τεχνικών επιτροπών να λάβουν χώρα από την ερχόμενη εβδομάδα και να επιταχυνθεί η συζήτηση των θεμάτων. Παράλληλα, συμπλήρωσε, έχει ζητηθεί από τους κοινωνικούς εταίρους να αποστείλουν τις θέσεις τους γραπτώς ή να προετοιμαστούν κατάλληλα για τη λεπτομερή συζήτηση που θα επακολουθήσει για τα θέματα που έχουν ιεραρχηθεί.
Μεταξύ των θεμάτων που έχουν ιεραρχηθεί, επεσήμανε ο Υπουργός Εργασίας, είναι ο εκσυγχρονισμός της στρατηγικής για την απασχόληση εργατικού δυναμικού από τρίτες χώρες, καθώς και θέματα που αφορούν το ωράριο, τις αργίες και τους όρους εργασίας. «Αναμένω ότι η ιεράρχηση αυτή θα βοηθήσει ούτως ώστε να μπορέσουμε μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα να έχουμε κάποια κατάληξη», σημείωσε.
Απαντώντας σε ερώτηση αν έχει θέσει χρονοδιαγράμματα για την ολοκλήρωση της συζήτησης και τη λήψη αποφάσεων επί όλων των θεμάτων, ο κ. Κούσιος τόνισε ότι για συγκεκριμένα θέματα έχουν τεθεί χρονοδιαγράμματα, π.χ. για τον εκσυγχρονισμό της στρατηγικής για την απασχόληση εργατικού δυναμικού από τρίτες χώρες. Ακόμη, εξέφρασε την ελπίδα ότι πριν από το τέλος του χρόνου θα υπάρξουν αποτελέσματα και θα μπορεί να εισηγηθεί τη νέα πολιτική στο Υπουργικό Συμβούλιο για υιοθέτηση.
Σε ό,τι αφορά τον ανασχεδιασμό του Συστήματος Κοινωνικών Ασφαλίσεων, ο κ. Κούσιος υπογράμμισε ότι θα έχουμε τις προκαταρκτικές συστάσεις και εισηγήσεις του Διεθνούς Οργανισμού Εργασίας για το θέμα των καλών πρακτικών και πολιτικών που πρέπει να εφαρμόσουμε για τον ανασχεδιασμό του συνταξιοδοτικού.
Το συγκεκριμένο ζήτημα, είπε ο Υπουργός Εργασίας, υπολογίζει ότι θα τεθεί ενώπιον του Εργατικού Συμβουλευτικού Σώματος «για να ακούσουμε εισηγήσεις, ούτως ώστε να προχωρήσουμε στη συνέχεια με τις νέες οδηγίες μας προς τον Διεθνή Οργανισμό Εργασίας για το πού θέλουμε να κατευθυνθεί η πολιτική για το νέο συνταξιοδοτικό». Πρόσθεσε ότι έχουν καθοριστεί συγκεκριμένα χρονικά πλαίσια, τα οποία είναι και θέμα εξέλιξης των συζητήσεων σε πάρα πολλά από τα θέματα.
Πηγή: ΚΥΠΕ