9.8 C
Nicosia
Σάββατο 18 Ιανουαρίου 2025 | 21:20

Κομισιόν: Αύξηση της ανάπτυξης του ΑΕΠ στην Κύπρο το 2022 – 2023, αλλά και αύξηση του πληθωρισμου

Εκτίμηση για αύξηση 4,1% του πραγματικού ΑΕΠ της Κύπρου το 2022 και 3,5% το 2023 καταγράφει η Κομισιόν στις Χειμερινές Προβλέψεις της για την ευρωπαϊκή οικονομία οι οποίες δημοσιοποιήθηκαν την Πέμπτη. Όσον αφορά τον πληθωρισμό, η Κομισιόν αναμένει πως θα αυξηθεί περαιτέρω το 2022 στο 2,6%, προτού μετριαστεί στο 1,2% το 2023.

Γενικότερα για την οικονομία της ΕΕ, οι Χειμερινές Προβλέψεις σημειώνουν πως η οικονομία της ΕΕ επεκτάθηκε σημαντικά κατά 5,3% το 2021 και αναμένεται να σημειώσει ανάπτυξη 4,0% το 2022 και 2,8% το 2023. Στην ευρωζώνη η ανάπτυξη αναμένεται επίσης να φτάσει στο 4,0% το 2022 και να μετριαστεί στο 2,7% το 2023.

Μετά την σημαντική ανάκαμψη που ξεκίνησε στην Ευρώπη την περασμένη άνοιξη και συνεχίστηκε μέχρι τις αρχές του φθινοπώρου, η προοπτική ανάπτυξης στην ΕΕ υπολογίζεται πως έχει επιβραδυνθεί στο 0,4% κατά το τελευταίο τρίμηνο του 2021, σε σύγκριση με 2,2% το προηγούμενο τρίμηνο.

Πάντως η ΕΕ στο σύνολό της έχει φτάσει στα προ-πανδημίας επίπεδα ΑΕΠ κατά το τρίτο τρίμηνο του 2021, και όλα τα κράτη μέλη αναμένεται πως θα περάσουν αυτό το ορόσημο πριν το τέλος του 2022.

Η Κομισιόν έχει επίσης αναθεωρήσει προς τα πάνω τις προβλέψεις της για τον πληθωρισμό σε σχέση με τις Φθινοπωρινές Προβλέψεις.

Ειδικότερα όσον αφορά την Κύπρο, όπως αναφέρεται στο σχετικό κεφάλαιο των Χειμερινών Προβλέψεων, το ΑΕΠ της χώρας «σημείωσε σημαντική ανάκαμψη μετά την απότομη συρρίκνωση του 2020», ωστόσο η ανάπτυξη κατά το τρίτο τρίμηνο του 2021 ήταν λίγο χαμηλότερη από τις εκτιμήσεις που καταγράφονταν στις φθινοπωρινές προβλέψεις, φτάνοντας στο 1,5% από το ένα τρίμηνο στο άλλο.

Όσον αφορά την πορεία του πραγματικού ΑΕΠ κατά τα πρώτα τρία τρίμηνα του 2021, η Κομισιόν σημειώνει αυξήθηκε κατά 5,3% σε σύγκριση με την ίδια περίοδο πέρσι.

Κύριος μοχλός της οικονομικής ανάπτυξης σύμφωνα με τα στοιχεία ήταν «η εσωτερική ζήτηση, η οποία στηρίχθηκε από δημοσιονομικά κίνητρα καθώς και εξαγωγές υπηρεσιών μεταξύ άλλων στον τομέα του τουρισμού».

Ειδικότερα, την περίοδο από τον Ιανουάριο μέχρι τον Οκτώβριο του 2021 «τα έσοδα από τον τουρισμό συνέχισαν να ανακτούν το χαμένο έδαφος και έφτασαν στο 53% των επιπέδων του 2019 για την ίδια περίοδο».

Η Κομισιόν επισημαίνει ακόμα πως παρά την μεγάλη αύξηση των κρουσμάτων στα τέλη του 2021 και τις αρχές του 2022, το οικονομικό κλίμα παρέμεινε υψηλό μεταξύ καταναλωτών και επιχειρήσεων, με την ανάπτυξη του πραγματικού ΑΕΠ να αναμένεται να αυξηθεί κατά 5,3% το 2021 σε ετήσια βάση.

Η ανάπτυξη αναμένεται να επιβραδυνθεί κατά το πρώτο τρίμηνο του 2022 λόγω του πρόσφατου κύματος λοιμώξεων και της διάβρωσης της αγοραστικής δύναμης των καταναλωτών που επέφερε ο ψηλός πληθωρισμός.

Η επέκταση της οικονομίας αναμένεται να ξεκινήσει ξανά κατά το δεύτερο τρίμηνο του 2022, »με τη στήριξη της υψηλής εμβολιαστικής κάλυψης στον ενήλικο πληθυσμό και τον αναμενόμενο περιορισμό των απαγορεύσεων που σχετίζονται με την πανδημία» όπως σημειώνεται.

Οι προοπτικές για τον τουριστικό τομέα θεωρούνται επίσης θετικές βάσει των δεδομένων για τις προγραμματισμένες διεθνείς πτήσεις.

Η Κομισιόν προβλέπει αύξηση κατά 4,1% του πραγματικού ΑΕΠ της Κύπρου το 2022, αύξηση που αναμένεται πως θα βασιστεί «κυρίως στην εσωτερική ζήτηση, και ειδικότερα επενδύσεις που θα έχουν ενισχυθεί από το Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, και από μια μικρή συνεισφορά από τις καθαρές εξαγωγές». Το 2023 η ανάπτυξη αναμένεται να μετριαστεί στο 3,5%.

Όσον αφορά την αύξηση του πληθωρισμού λόγω των υψηλών τιμών της ενέργειας, η Κομισιόν επισημαίνει πως ο πληθωρισμός (ΕνΔΤΚ) αυξήθηκε στο 4,6% κατά το τελευταίο τρίμηνο του 2021, αυξάνοντας τον πληθωρισμό για ολόκληρο τον χρόνο στο 2,3% για το 2021, σε σύγκριση με -1,1% το 2020. Ο πληθωρισμός αναμένεται πως θα αυξηθεί περαιτέρω στο 2,6% το 2022 προτού συγκρατηθεί στο 1,2% το 2023, προστίθεται.

Γενικές προβλέψεις

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση της Κομισιόν, αν και βάσει των Φθινοπωρινών Προβλέψεων αναμενόταν επιβράδυνση της οικονομίας της ΕΕ, αυτή ήταν μεγαλύτερη από τις προβλέψεις λόγω της αύξησης εμποδίων όπως το νέο κύμα της πανδημίας, οι υψηλές τιμές ενέργειας και οι συνεχιζόμενες διαταραχές στην προμήθεια.

Αρκετές χώρες συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν δυσκολίες λόγω της αυξανόμενης πίεσης στο σύστημα υγείας και τις επιπτώσεις της πανδημίας στην αγορά εργασίας, ενώ οι τιμές της ενέργειας αναμένεται να παραμείνουν υψηλές για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα από ότι προβλεπόταν στις Φθινοπωρινές Προβλέψεις.

Ωστόσο η Κομισιόν υπογραμμίζει πως πέρα από τις βραχυπρόθεσμες αναταράξεις, οι βάσεις της ανάπτυξης που βρίσκεται σε εξέλιξη παραμένουν ισχυρές, λόγω των βελτιώσεων στην αγορά εργασίας, τις εξοικονομήσεις στα νοικοκυριά, τις θετικές χρηματοοικονομικές συνθήκες και την πλήρη ανάπτυξη του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

Παρουσιάζοντας τις χειμερινές προβλέψεις, ο Επίτροπος Οικονομίας Πάολο Τζεντιλόνι αναφέρθηκε στα τέσσερα κύρια μηνύματα όσον αφορά την συνολική οικονομία της Ευρώπης.

Ειδικότερα, επεσήμανε πως η προοπτική της ανάπτυξης έχει επιβραδυνθεί, ενώ η επέκταση του ΑΕΠ προβλέπεται να ανακτήσει τη δυναμική της.

Επίσης, η Κομισιόν αναθεώρησε προς τα πάνω τις προβλέψεις της σε σχέση με τον πληθωρισμό λόγω των αυξημένων τιμών ενέργειας.

Όσον αφορά τους μελλοντικούς κινδύνους και προοπτικές, ο κ. Τζεντιλόνι αναφέρθηκε στον κίνδυνο ο πληθωρισμός να αυξηθεί περισσότερο από τις προβλέψεις καθώς και στον κίνδυνο της συνέχισης των διαταραχών στις αλυσίδες εφοδιασμού.

Από την άλλη, πρόσθεσε, αυτή τη στιγμή υπάρχει το ενδεχόμενο να καταγραφεί υψηλότερη ζήτηση από τα νοικοκυριά από ότι αναμένεται, αλλά και να δοθεί ώθηση στην οικονομική δραστηριότητα λόγω των επενδύσεων που προωθούνται με τη βοήθεια του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

Σε αυτούς τους παράγοντες έρχεται να προστεθεί και η αβεβαιότητα για την εξέλιξη της πανδημίας, καθώς και σε σχέση με την πολιτική κατάσταση στην ανατολική Ευρώπη.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!