Πολιτικό σύστημα, επιχειρήσεις και εργαζόμενοι πρέπει να συνεργαστούμε όλοι στενά για να μειώσουμε όσο το δυνατό περισσότερο τις επιπτώσεις της πανδημίας.
Αυτό το μήνυμα στέλνει το ΚΕΒΕ, ενόψει της Ετήσιας Γενικής Συνέλευσης του που πραγματοποιείται αύριο Παρασκευή σε διαδικτυακή μορφή.
Όπως τονίζεται στο χαιρετισμό του Προέδρου του ΚΕΒΕ κ. Χρ. Αγκαστινιώτη στην ετήσια έκθεση του Επιμελητηρίου, το δίμηνο lockdown στις αρχές του χρόνου και η συνεχιζόμενη αβεβαιότητα για την εξέλιξη της πανδημίας, κρατούν την οικονομία όμηρο των υγειονομικών πρωτοκόλλων και των άλλων ρυθμίσεων που στόχο έχουν τον έλεγχο του ιού.
Ζωτικοί τομείς, όπως ο τουρισμός, οι αερομεταφορές, οι ξένες επενδύσεις και γενικά η επιχειρηματικότητα, προσθέτει βρέθηκαν στη δίνη μιας νέας αρνητικής πραγματικότητας. Οι ζημιές στην οικονομία αναφέρει ανέρχονται σε πολλά δισ. ευρώ, ενώ τα δημοσιονομικά, λόγω της ορθής στήριξης του κράτους προς τις επιχειρήσεις και τους εργαζόμενους, άρχισαν να προκαλούν ιδιαίτερες ανησυχίες. Ενδεικτικά ανάφερε τη διόγκωση του δημόσιου χρέους που για πρώτη φορά στην ιστορία της Κύπρου, πλησιάζει στο 120% του ΑΕΠ! Εκτροπή, όμως, εμφανίζει και το δημοσιονομικό έλλειμμα, ενώ οι προβλέψεις για το μέγεθος της ύφεσης ανέρχονται στο 5 – 6%. Η ανεργία, αν και ακόμη να δείξει τις τάσεις της επακριβώς, φαίνεται ότι θα διογκωθεί. Προβληματισμός υπάρχει και από το ενδεχόμενο αύξησης των μη εξυπηρετούμενων δανείων.
Συνεχίζοντας ο κ. Αγκαστινιώτης, επισημαίνει ότι τώρα, βρισκόμαστε σ΄ ένα κομβικό σημείο, όπου θα πρέπει να σχεδιάσουμε τις επόμενες κινήσεις μας.
Το ΚΕΒΕ πιστεύει ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να συνεχίσει τη στοχευμένη στήριξη της προς τις επιχειρήσεις και τους εργαζόμενους, ειδικά στους τομείς που πλήττονται καίρια από τις επιπτώσεις της πανδημίας.
Παράλληλα, όμως είπε, επιβάλλεται να προωθηθούν και οι άλλες εκκρεμότητες της οικονομίας, ώστε να βελτιωθεί το επιχειρηματικό περιβάλλον και να τονωθεί το οικονομικό κλίμα.
Στα πλαίσια αυτά, το ΚΕΒΕ ζητά:
Διασφάλιση ικανοποιητικής ρευστότητας για τις επιχειρήσεις ώστε να μπορέσουν να καλύψουν τις χρηματοδοτικές τους ανάγκες που επηρεάστηκαν λόγω πανδημίας.
Στήριξη των παραδοσιακών τομέων της οικονομίας που μπορούν να δώσουν άμεσες ανάσες στην οικονομία, π.χ. τουρισμός, ακίνητα, εξαγωγές κλπ.
Επίσπευση υλοποίησης ώριμων έργων του δημοσίου για τόνωση της αγοράς.
Άμεση προώθηση των μεταρρυθμίσεων στη δημόσια υπηρεσία, τη δικαιοσύνη, την Τοπική Αυτοδιοίκηση, στους ημικρατικούς οργανισμούς κ.α., ώστε να εκσυγχρονιστούν οι δομές τους.
Επιτάχυνση του ψηφιακού μετασχηματισμού του κράτους και της οικονομίας και μεγαλύτερη αξιοποίηση της σύγχρονης τεχνολογίας.
Περαιτέρω ενίσχυση της προσπάθειας για προσέλκυση ξένων επενδύσεων και βελτίωση του Επενδυτικού Προγράμματος, ώστε να καταστεί αξιόπιστο εντός και εκτός Κύπρου.
Μεγαλύτερη αξιοποίηση των νέων τομέων της οικονομίας, όπως είναι η ενέργεια, η έρευνα, η καινοτομία, η ιδιωτική ιατρική και εκπαίδευση.
Μεγαλύτερη έμφαση στη στήριξη των νεοφειών επιχειρήσεων, της νεανικής και γυναικείας επιχειρηματικότητας.
Χορήγηση περισσότερων κινήτρων στις εξαγωγικές επιχειρήσεις για αύξηση των εξαγωγών.
Όσον αφορά τα δημοσιονομικά και ευρύτερα τα θέματα του κράτους, το ΚΕΒΕ ζητά:
Συνέχιση της αυστηρής δημοσιονομικής πολιτικής, ώστε τα έξοδα να μην υπερβαίνουν τα έσοδα, με στόχο να συνεχίσουν οι πλεονασματικοί προϋπολογισμοί.
Απλοποίηση των διαδικασιών των κρατικών υπηρεσιών για να περιοριστεί η γραφειοκρατία και οι δαιδαλώδεις διαδικασίες που επηρεάζουν τις επενδύσεις και τα νέα επιχειρηματικά ανοίγματα.
Σωστή οικονομική διαχείριση του ΓεΣΥ, ώστε να αποφευχθούν αρνητικές αποκλίσεις στα έξοδα του, που θα επηρεάσουν τις επιχειρήσεις και τους εργαζόμενους.