18.8 C
Nicosia
Κυριακή 19 Ιανουαρίου 2025 | 16:09

Κατάργηση του Νόμου του 2013 περί κενών θέσεων στο δημόσιο ζητά η ΠΟΑΣΟ

Κατάργηση του περί της Απαγόρευσης Πλήρωσης Κενών Θέσεων στο Δημόσιο και στον Ευρύτερο Δημόσιο Τομέα (ειδικές διατάξεις) Νόμο του 2013, ζητεί η Παγκύπρια Ομοσπονδία Ανεξάρτητων Συνδικαλιστικών Οργανώσεων (ΠΟΑΣΟ), σημειώνοντας ότι ο Νόμος αυτός εισήγαγε αχρείαστα χρονοβόρες και έντονα γραφειοκρατικές διαδικασίες.

Σε ανακοίνωση της Ομοσπονδίας αναφέρεται ότι η απόφαση της Βουλής για εξαίρεση των θέσεων προαγωγής και πρώτου διορισμού και προαγωγής από την διαδικασία αποπαγοποίησης κατόπιν έγκρισης του Κοινοβουλίου αν και σωστή, εξακολουθεί να μην εκπληρώνει τη συμφωνία στην οποία είχε καταλήξει η Kυβέρνηση με τις μεγάλες συντεχνίες του κρατικού τομέα για πλήρη κατάργηση του Νόμου.

«Πάγια θέση της Ομοσπονδίας ήταν πως ο συγκεκριμένος νόμος κακώς είχε ψηφιστεί και άδικα συνεχίζεται να υφίσταται και να ταλαιπωρεί μια σημαντική μερίδα εργαζομένων που απασχολούνται στο δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα» αναφέρεται.

Η με συνοπτικές τότε διαδικασίες κατεπείγουσα ψήφισή του, δεν ήταν παρά ακόμη μια πράξη «ετεροβαρούς και αναιτιολόγητης στοχοποίησης των κρατικών υπαλλήλων, για μια κρίση που όλοι γνωρίζουν πως άλλοι είχαν δημιουργήσει», προστίθεται.

Δυστυχώς, σημειώνεται, η διατήρηση της νομοθεσίας επιτρέπει σε Διευθυντές/ντριες και άλλους Προϊσταμένους/νες να την εκμεταλλεύονται κατά τρόπο αθέμιτο ακόμη και ανήθικο ώστε να κρατούν καθηλωμένους υπαλλήλους παρά τις όποιες υπηρεσιακές ανάγκες που μπορεί να υπάρχουν.

«Στα χρόνια που ο νόμος είχε τύχει εφαρμογής παρεισφρήσαν και διαπιστώθηκαν φαινόμενα μικροπρέπειας, μικροψυχίας και ξεκάθαρης εκδικητικότητας απέναντι σε υπαλλήλους σε διάφορες Διευθύνσεις για λόγους που δεν είχαν τίποτε να κάνουν με το αντικείμενο ή την απόδοση στην εργασία», προστίθεται.

Θέση της ΠΟΑΣΟ, συνεχίζει η ανακοίνωση, είναι όπως ο εν λόγω νόμος καταργηθεί άμεσα και αφεθεί η Δημόσια Υπηρεσία και ο Ευρύτερος Δημόσιος Τομέας να λειτουργήσουν αποτελεσματικά.

«Ιδιαίτερα, νευραλγικοί Οργανισμοί, οι οποίοι εισήλθαν σε ανταγωνιστικό περιβάλλον και κατά την προηγούμενη δεκαετία αποστελεχώθηκαν και αφέθηκαν να λειτουργούν με σημαντικά μειωμένο προσωπικό, κάτι που δημιούργησε πολλά προβλήματα, λειτουργικά, ασφάλειας, απόδοσης, κόστους, κλπ., όπως η Αρχή Ηλεκτρισμού και η ΑΤΗΚ, θα πρέπει να αφεθούν να στελεχωθούν σωστά, καθώς επίσης και οι νεοσυσταθείσες Αρχές Τοπικής Αυτοδιοίκησης, οι οποίες θα πρέπει να στελεχωθούν τάχιστα και σωστά», καταλήγει.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!