7.8 C
Nicosia
Κυριακή 19 Ιανουαρίου 2025 | 1:54

Θέματα οικονομίας συζήτησαν Κεραυνός και ΔΗΣΥ

Στην χρηματοοικονομική σταθερότητα και στην δημοσιονομική πειθαρχία, βασίζεται η οικονομική πολιτική αυτής της Κυβέρνησης, τόνισε ο Υπουργός Οικονομικών Μάκης Κεραυνός, ύστερα από εθιμοτυπική συνάντηση στα γραφεία του ΔΗΣΥ με αντιπροσωπεία του κόμματος με επικεφαλής την Πρόεδρο της Βουλής και Πρόεδρο του ΔΗΣΥ Αννίτα Δημητρίου.

Ταυτόχρονα ο κ. Κεραυνός είπε ότι η Κυβέρνηση παρακολουθεί το θέμα του πληθωρισμού και είναι έτοιμη αν χρειαστεί να αμβλύνει το κόστος στα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις.

Από την πλευρά της, η Πρόεδρος του ΔΗΣΥ είπε ότι «δημοσιονομική πειθαρχία, χρηματοπιστωτική σταθερότητα και απρόσκοπτη εκπόνηση του Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας είναι οι κεφαλαιώδεις συνισταμένες για μας για να διασφαλίσουμε την οικονομική σταθερότητα και να μην βάλουμε σε πειραματισμούς την οικονομική κατάσταση της χώρας δεδομένων όλων αυτών των προκλήσεων που έχουμε να διαχειριστούμε».

Σε δηλώσεις μετά τη συνάντηση, στην οποία συμμετείχαν επίσης ο Αναπληρωτής Πρόεδρος του ΔΗΣΥ, βουλευτής Χάρης Γεωργιάδης και οι βουλευτές Νίκος Τορναρίτης, Ονούφριος Κουλλά και Σάβια Ορφανίδου, ο ΥΠΟΙΚ είπε ότι προέβη σε μια γενική ενημέρωση για την κατάσταση της οικονομίας και τις γενικότερες οικονομικές εξελίξεις και διαβεβαίωσε την αντιπροσωπεία του ΔΗΣΥ ότι «η οικονομική πολιτική αυτής της Κυβέρνησης βασίζεται στην χρηματοοικονομική σταθερότητα, στην δημοσιονομική πειθαρχία που είναι ένα αναγκαίο πλαίσιο μέσα στο οποίο θα εφαρμόσουμε την οικονομική, αναπτυξιακή πολιτική μας».

Ο κ. Κεραυνός ευχαρίστησε για την πολύ παραγωγική και εποικοδομητική ανταλλαγή απόψεων που είχαν και σημείωσε πως αυτό «είναι μια σύγχρονη προσέγγιση στην πολιτική ζωή του τόπου».

Η κ. Δημητρίου, αφού ευχαρίστησε τον ΥΠΟΙΚ για την επίσκεψη του στον ΔΗΣΥ, είπε ότι συζήτησαν όλα τα θέματα τα οποία απασχολούν την επικαιρότητα και την Βουλή των Αντιπροσώπων.

«Θέσαμε εισηγήσεις, προβληματισμούς και με βάση τις τρεις αρχές ή τα τρία σημαντικά κεφάλαια θα είμαστε εδώ να κρίνουμε και να υποβάλουμε τις αντιπροτάσεις μας», πρόσθεσε.

Η κ. Δημητρίου εξέφρασε ικανοποίηση γιατί ο ΥΠΟΙΚ για ακόμη φορά τόνισε, όπως είπε, «την οικονομική κατάσταση την οποία έχει παραλάβει, ότι η χώρα μας μετά από αρκετές δυσκολίες έκτισε μια σημαντική οικονομική, σταθερή πολιτική την οποία δεν θα επιτρέψουμε σε καμία περίπτωση να εκτροχιαστεί είτε με αστόχευτες πολιτικές είτε με οτιδήποτε άλλο δεν είναι ωφέλιμο και για τα οικονομικά αλλά και για τον κάθε πολίτη ξεχωριστά».

«Αυτή είναι η έγνοια μας και πάνω σε αυτό θα συνεισφέρουμε αλλά και εκεί και όπου πρέπει θα καταθέτουμε τη διαφωνία και τις αντιπροτάσεις μας», πρόσθεσε.

Σε παρατήρηση ότι η τιμή του πετρελαίου καταγράφει σήμερα εκ νέου σημαντική αύξηση μετά την απόφαση του OPEC να μειώσει την παραγωγή και ερωτηθείς αν τον ανησυχεί το ενδεχόμενο να υπάρξει ένα σπιράλ αύξησης πληθωρισμού και επιτοκίων, ο κ. Κεραυνός είπε ότι το θέμα του πληθωρισμού ανησυχεί ολόκληρη την ΕΕ και όχι μόνο, προσθέτοντας ότι αυτό «είναι ένα θέμα που θα το συζητήσουμε και στο επόμενο Γιούρογκρουπ».

«Το παρακολουθούμε και προετοιμαζόμαστε να κάνουμε, αν χρειαστεί, την οποιαδήποτε κοινωνική πολιτική για να αμβλύνουμε το κόστος στα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις μας», υπογράμμισε.

Σε παρατήρηση ότι η Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής θα προχωρήσει σε τροποποίηση του νομοσχεδίου για ΦΠΑ 5% στα ακίνητα εν γνώση ότι αντιδρούν οι θεσμοί της ΕΕ, ο κ. Κεραυνός είπε ότι «όταν προκύψει το θέμα θα το συζητήσουμε και με τα κόμματα και με όποιους θεσμούς χρειαστεί».

Σε ερώτηση κατά πόσον έχουν συζητήσει αυτό το θέμα, η κ. Δημητρίου απάντησε καταφατικά και πρόσθεσε ότι «υπάρχουν συγκεκριμένες εισηγήσεις και συγκεκριμένη εισήγηση από τον ΔΗΣΥ λαμβάνοντας υπόψη ότι υπάρχουν και συστάσεις όπως χρειάζεται να υπάρχει και εποπτεία».

Κληθείς να αναφέρουν κατά πόσον συζήτησαν την επιτοκιακή πολιτική των τραπεζών και το τι πράττει η νομοθετική και εκτελεστική εξουσία επί του θέματος, ο κ. Κεραυνός είπε ότι αντάλλαξαν απόψεις και συζήτηση πάνω σε πολλά θέματα και πρόσθεσε ότι δεν υπήρχε θέμα να ξεκαθαρίσουν τη σχέση της εκτελεστικής και νομοθετικής εξουσίας.

«Και οι δύο αντιλαμβανόμαστε τους ρόλους μας» και στα πλαίσια αυτών η συνεργασία θα είναι εποικοδομητική και παραγωγικές όλες οι συζητήσεις που θα έχουμε στην πορεία, πρόσθεσε.

Από την πλευρά της, η Πρόεδρος του ΔΗΣΥ είπε ότι «πρέπει να γνωρίζουμε ότι οι ρόλοι μας είναι διακριτοί και συγκεκριμένοι και σαν εκτελεστική εξουσία και σαν νομοθετική, όπως και ο ρόλος του Διοικητή της ΚΤ».

Ανέφερε πως την προηγούμενη εβδομάδα συνάντησε τον Διοικητή της ΚΤ για θέματα όπως πληθωρισμό και επιτόκια τα οποία, όπως είπε, «απασχολούν τον μέσο δανειολήπτη, ειδικότερα τους δανειολήπτες που είναι συνεπέστατα στις υποχρεώσεις τους» και πρόσθεσε πως σήμερα έθεσαν εκ νέου στον ΥΠΟΙΚ «την παρότρυνση μας ότι θα πρέπει ειδικά στους συνεπείς δανειολήπτες οι τράπεζες να λειτουργήσουν προληπτικά για έγκαιρες αναδιαρθρώσεις για να μην φθάσουμε και πάλι σε σημείο να έχουμε μη εξυπηρετούμενα δάνεια».

«Πρέπει και οι τράπεζες να ανταποκριθούν – και είμαι βέβαιη ότι θα το πράξουν – ακριβώς για να μπορέσουμε να συνεργαστούμε προς όφελος των πολιτών, ειδικά αυτών που ήταν και είναι συνεπέστατοι με τις υποχρεώσεις τους», πρόσθεσε.

Κληθείς ο ΥΠΟΙΚ να πει αν έχει νεότερα μετά τη συνάντηση του με τις ηγεσίες των δύο συστημικών τραπεζών, ο κ. Κεραυνός είπε ότι μόλις χθες και προχθές τους συνάντησε, ενώ σήμερα συναντήθηκε και με άλλους επικεφαλής τραπεζών, προσθέτοντας ότι «αντικρίζουν μια θετική στάση» και «αντιλαμβάνονται το θέμα».

«Θα υπάρξει συνέχεια στον διάλογο», κατέληξε.

Να δοθεί ξεκάθαρη απάντηση από την Κυβέρνηση για το θέμα του ΙΜΟ, λέει η Αννίτα Δημητρίου

————————–

Εξάλλου, απαντώντας σε ερώτηση για το αν υπάρχει κάποιο σχόλιο εκ μέρους του ΔΗΣΥ ως προς τα δημοσιεύματα που αφορούν τον Διεθνή Ναυτιλιακό Οργανισμό και την εισήγηση που υπήρχε να προταθεί ο τέως Υφυπουργός Ναυτιλίας ως Γενικός Γραμματέας του ΙΜΟ, η κ. Δημητρίου είπε ότι «χρειάζεται να δοθεί ξεκάθαρη απάντηση από την Κυβέρνηση γι’ αυτό το θέμα, ειδικά με όσα έχουν δει το φως της δημοσιότητας».

«Η Κυβέρνηση θα πρέπει να απαντήσει αν όντως επρόκειτο η επιλογή μας να είναι ο κ. Βασίλης Δημητριάδης, αν όντως μπορούσε η Κύπρος να τύχει στήριξης και ανταπόκρισης γι’ αυτή την επιλογή», ανέφερε και πρόσθεσε πως «πρέπει η Κυβέρνηση να απαντήσει, να λογοδοτήσει για το συγκεκριμένο γιατί είναι θέμα που άπτεται και των διεθνών συμφερόντων της Κυπριακής Δημοκρατίας, ειδικά όταν έχουμε να κάνουμε με μια Τουρκία η οποία όχι μόνο δεν αναγνωρίζει την Κυπριακή Δημοκρατία, αλλά προβαίνει σε παραβιάσεις κάθε δικαίου και κάθε νομιμότητας».

Επίσης, η Πρόεδρος του ΔΗΣΥ είπε ότι «δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να τύχει στήριξης η επιλογή του Τούρκου υποψηφίου, και αυτή είναι η ξεκάθαρη θέση μας».

«Οπότε αναμένουμε από την Κυβέρνηση να δώσει πειστικές απαντήσεις γι’ αυτό το θέμα ειδικά με όσα έχουν δει το φως της δημοσιότητας», κατέληξε.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!