Τη θέση ότι η πρότασή του για τη φορολόγηση στη βάση του οικογενειακού εισοδήματος στηρίζει την μεσαία τάξη, η οποία για πρώτη φορά θα έχει θετικό αντίκτυπο, διατύπωσε τη Δευτέρα ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ και υποψήφιος πρόεδρος της Δημοκρατίας Αβέρωφ Νεοφύτου.
Ο κ. Νεοφύτου συναντήθηκε με την Εκτελεστική Γραμματεία της ΠΑΣΥΔΥ, στην οποία παρουσίασε την πρόταση του την φορολογική μεταρρύθμιση στη βάση του οικογενειακού εισοδήματος. «Είχαμε την ευκαιρία να συζητήσουμε μαζί του την ενδιαφέρουσα πρόταση του για τη φορολογική μεταρρύθμιση, καθώς και άλλα θέματα που αφορούν την δημόσια υπηρεσία», ανέφερε σε σύντομη δήλωση του ο ΓΓ της ΠΑΣΥΔΥ Σρατής Ματθαίου.
Στις δικές του δηλώσεις, ο κ. Νεοφύτου αναφέρθηκε στην «ριζοσπαστική», όπως ανέφερε, πρότασή του για το οικογενειακό εισόδημα, η οποία, είπε, καλύπτει 126.000 νοικοκυριά, προσθέτοντας πως η πλειοψηφία των εργαζομένων στον δημόσιο τομέα και των τραπεζικών υπαλλήλων, καθώς και δεκάδες χιλιάδες άλλα νοικοκυριά ανήκουν στην μεσαία τάξη.
«Είναι αυτή τη μεσαία τάξη που θέλαμε και θέλουμε να στηρίξουμε και είναι μέσα απ’ αυτές τις προτάσεις που για πρώτη φορά θα έχουν ένα πραγματικό θετικό αντίκτυπο», είπε ο κ. Νεοφύτου, χαρακτηρίζοντας την πρόταση «ως την πιο ουσιαστική για δικαιοσύνη, για να κτυπήσουμε τις κοινωνικές ανισότητες και να ενισχύσουμε την κοινωνική συνοχή».
Ζήτησε παράλληλα την στήριξη από το σύνολο της κυπριακής κοινωνίας, όπως είπε, «για να προχωρήσει η Κύπρος με τα γερά θεμέλια στο επόμενο της βήμα, να απογειώσουμε τον τόπο μας, να φτιάξουμε την Κύπρο των ΑΑΑ και με την Κύπρο να απογειώνεται δεν θέλω να μείνει κανείς πίσω, ούτε νέοι ούτε μεσήλικες, ούτε η Τρίτη ηλικία, ούτε οι εργαζόμενοι, ούτε ο αυτεργοδοτούμενοι, ούτε οι μικρομεσαίοι επιχειρηματίες». «Μπορούμε να φτιάξουμε την καλύτερη Κύπρο που μας αξίζει», συμπλήρωσε.
Σε ερώτηση αν η πρότασή του για το οικογενειακό εισόδημα μπορεί να καλύψει και το θέμα της ΑΤΑ, ο κ. Νεοφύτου, αφού είπε πως το θέμα αυτό αφορά τους κοινωνικούς εταίρους, σημείωσε ότι συμφωνεί «απόλυτα» με τον στόχο της ΑΤΑ για τη διατήρηση της αγοραστικής δύναμης των εργαζομένων.
Λέγοντας, ωστόσο, πως από την άλλη είναι και η έγνοια της εργοδοτικής πλευράς ότι μπορεί αυτό να πλήξει την ανταγωνιστικότητα και αντί να τον βοηθήσεις τον εργαζόμενο θα τον στείλεις στην ανεργία, ο κ. Νεοφύτου είπε πως βρίσκονται λύσεις ώστε «από την μια κανείς εργαζόμενος να μην έχει μείωση στην αγοραστική του δύναμη, από την άλλη να μην θέσεις σε κίνδυνο τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις».
«Άρα μπορεί να υπάρξει συνδυασμός με την παλιά μέθοδο, που παραμένει και δεν τίθεται θέμα κατάργησής της, αλλά το υπόλοιπο συμπλήρωμα να είναι με το χρήσιμο εργαλείο που μπορεί να βάζεις τον πληθωρισμό στους συντελεστές του ισοδύναμου εισοδήματος», κατέληξε.