14.8 C
Nicosia
Κυριακή 19 Ιανουαρίου 2025 | 19:10

Η ΠΟΑΣΟ ζητά από Υπουργό Εργασίας να διασφαλίσει ωριαίο Κατώτατο Μισθό και από ΥΠΟΙΚ να μειώσει την φορολογία ΦΠΑ στα είδη πρώτης ανάγκης

Ψήφισμα το οποίο καλεί τον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων να προχωρήσει άμεσα σε διόρθωση της αδυναμίας καθορισμού ωριαίου κατώτατου μισθού, ενέκρινε το ετήσιο Παγκύπριο Συνέδριο της Παγκύπριας Ομοσπονδίας Ανεξαρτήτων Συνδικαλιστικών Οργανώσεων (ΠΟΑΣΟ), η οποία καλεί παράλληλα τον Υπουργό Οικονομικών να μειώσει την φορολογία ΦΠΑ για απάμβλυνση των επιπτώσεων της ακρίβειας στους πολίτες από την Φορολογία ΦΠΑ.

Το Συνέδριο της ΠΟΑΣΟ, η οποία αριθμεί 4.000 από τον Δημόσιο, Ημιδημόσιο και Ιδιωτικό Τομέα, πραγματεύτηκε τρέχοντα θέματα που απασχολούν τους εργαζόμενους, όπως τον Εθνικό Κατώτατο Μισθό, την Αυτόματη Τιμαριθμική Αναπροσαρμογή και τον Πληθωρισμό, το Νέο Συνταξιοδοτικό Σχέδιο, την προσπάθεια ιδιωτικοποίησης των Ημικρατικών Οργανισμών από την πίσω πόρτα, την επίθεση της εργοδοσίας κατά των μισθών και την ισότιμη συμμετοχή της ΠΟΑΣΟ στο Εργατικό Συμβουλευτικό Σώμα και ενδυνάμωση και ισχυροποίηση της συνδικαλιστικής της παρουσίας.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της ΠΟΑΣΟ, το ψήφισμα που εγκρίθηκε καλεί τον Υπουργό Εργασίας «να προχωρήσει άμεσα σε διόρθωση της αδυναμίας καθορισμού ωριαίου κατώτατου μισθού με τον καθορισμό-συμφωνία όλων των ωραρίων εργασίας, όπως πηγάζουν από τις υφιστάμενες Συλλογικές Συμβάσεις, ώστε να διασφαλιστεί ο ωριαίος Εθνικός Κατώτατος Μισθός».

Επίσης, τον καλεί τόσο να προχωρήσει τάχιστα στα πλαίσια του Εργατικού Συμβουλευτικού Σώματος, για κατάληξη στον Μηχανισμό Αναθεώρησης του ΕΚΜ με βάση επιστημονικά κριτήρια, χρησιμοποιώντας τις Έρευνες που διεξάγει η Στατιστική Υπηρεσία της Δημοκρατίας βάσει της μεθοδολογίας ΕU-SILC όσο και να προχωρήσει άμεσα στην έκδοση κανονισμών οι οποίοι να διέπουν τον κατώτατο μισθό των εργαζομένων κάτω των 18, οι οποίοι κανονισμοί να αποτρέπουν τους εργοδότες από του να εκμεταλλεύονται τους νέους με το πρόσχημα της προσωρινής εργασίας.

Επίσης, το ψήφισμα του συνεδρίου της ΠΟΑΣΟ καλεί τον Υπουργό Εργασίας να προχωρήσει άμεσα σε διαβούλευση/μεσολάβηση «ώστε να υπάρξει συμφωνία για την ΑΤΑ πριν το τέλος του έτους, η οποία να λάβει υπόψη την αύξηση του πληθωρισμού κατά 8,5% που επήλθε από τις αυξήσεις που επέβαλε ο επιχειρηματικός κόσμος διεθνώς, καθώς και την απαίτηση των εργαζομένων για πλήρη αποκατάσταση της αγοραστικής αξίας των μισθών για αξιοπρεπή διαβίωση όλων των εργαζομένων».

Επίσης, τον καλεί να προχωρήσει τάχιστα μόλις έχει την Αναλογιστική Μελέτη της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας, με την δημιουργία βιώσιμων σεναρίων για κατάργηση του πέναλτι του 12% στις πρόωρες αφυπηρετήσεις σε συγκεκριμένες ομάδες εργαζομένων, για κατάργησή του όπου οι οικονομικές και εργασιακές συνθήκες το δικαιολογούν.

Τέλος καλεί τον Υπουργό Εργασίας να προβεί στις δέουσες ενέργειες για την ισότιμη συμμετοχή της ΠΟΑΣΟ στο Εργατικό Συμβουλευτικό Σώμα και τις διαπραγματεύσεις για ανανέωση των Συλλογικών Συμβάσεων.

Επιπλέον, το ψήφισμα της ΠΟΑΣΟ καλεί επίσης τον Υπουργό Οικονομικών να μειώσει την φορολογία ΦΠΑ για απάμβλυνση των επιπτώσεων της ακρίβειας στους πολίτες από την Φορολογία ΦΠΑ, η οποία οξύνει ακόμα περισσότερο την ακρίβεια που επέφερε η πανδημία και ο πόλεμος στην Ουκρανία.

Συγκεκριμένα, αναφέρει όπως όλα τα είδη, προϊόντα και υπηρεσίες πρώτης ανάγκης να επιβαρύνονται με μέγιστο συντελεστή ΦΠΑ 5%, προσθέτοντας πως το νερό, ο ηλεκτρισμός, το πετρέλαιο θέρμανσης και το γκάζι να αντιμετωπίζονται ως άκρως αναγκαία είδη, γι’ αυτό να μην φορολογούνται με συντελεστή μεγαλύτερο του 5%» και «να ακολουθηθεί το παράδειγμα της Μάλτας μιας και έχει τις ίδιες ιδιαιτερότητες με την Κύπρο».

Αναφέρει επίσης ότι για την αγορά/ανέγερση πρώτης κατοικίας αξίας μέχρι €300.000 ο συντελεστής ΦΠΑ να μην υπερβαίνει το 5%.

Επιπλέον, η ΠΟΑΣΟ ζητεί από τον Υπουργό Οικονομικών όπως τα υπερκέρδη, «λόγω της υιοθέτησης λανθασμένου Μοντέλου Αγοράς Ηλεκτρισμού και αποφάσεων της ΡΑΕΚ, που αποκομίζουν οι ιδιώτες παραγωγοί ΑΠΕ από την πώληση της ενέργειας που παράγουν, να φορολογούνται με συντελεστή 90% (όπως γίνεται στην Ελλάδα και άλλες χώρες) και τα λεφτά να επιστρέφονται πίσω στους καταναλωτές ως επιδότηση του ηλεκτρικού ρεύματος ανάλογα με την κατανάλωση του καθενός».

Τέλος ζητεί να προστατευτούν οι οργανισμοί του Δημοσίου από προσπάθειες ιδιωτικοποίησης, είτε απ’ ευθείας, είτε από την πίσω πόρτα μέσω ανάθεσης εργασιών κλπ.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!