Η Κύπρος βρίσκεται πολύ πιο κάτω από το μέσο όρο της Ε.Ε όσον αφορά τον κίνδυνο φτώχειας και κοινωνικού αποκλεισμού. Η Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία (Eurostat) με την ευκαιρία της διεθνούς ημέρας για την εξάλειψη της φτώχειας δημοσιοποίησε τα στοιχεία που αφορούν το έτος 2020.
Tα στοιχεία καταδεικνύουν ότι η Κύπρος με ποσοστό 17,6% βρίσκεται πίσω από χώρες όπως η Γαλλία, το Βέλγιο και το Λουξεμβούργο οι οποίες είναι κάτω από το μέσο όρο της Ε.Ε. αλλά και χώρες όπως η Γερμανία, η Ισπανία και η Ελλάδα οι οποίες είναι πάνω από το μέσο όρο της Ε.Ε. Η Εurostat παρουσιάζει στοιχεία και όσον αφορά το φύλο των επηρεαζομένων. Όπως προκύπτει φαίνεται να υπάρχει ένα ισοζύγιο. 18,6% είναι άνδρες και 16,6% είναι γυναίκες.
Οι αριθμοί και τα στατιστικά στοιχεία σε καμία περίπτωση δεν προκαλούν εφησυχασμό, αντίθετα οι αρμόδιες υπηρεσίες βρίσκονται σε εγρήγορση και προσπαθούν να λάβουν μέτρα βελτίωσης του βιοτικού επιπέδου των πολιτών. Χαρακτηριστικό παράδειγμα προς αυτή την κατεύθυνση αποτελεί η πρωτοβουλία που αναλήφθηκε πρόσφατα από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη ο οποίος προήδρευσε σύσκεψης με τους εμπλεκόμενους φορείς και επιτεύχθηκε η οριζόντια μείωση στην τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος στο σύνολο των λογαριασμών κατά 10% για περίοδο 4 μηνών. Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης την περασμένη Παρασκευή κατά την τελετή διαβεβαίωσης του Προέδρου και του Αντιπροέδρου της ΡΑΕΚ, έκανε αναφορά σε θέματα προστασίας των ευάλωτων καταναλωτών και κάλεσε τους δικαιούχους εκπτώσεων, που εμπίπτουν στην κατηγορία των ευάλωτων ομάδων να αναζητήσουν αλλά και να ενδιαφερθούν για τη σημαντική έκπτωση που φτάνει το 20% στις τιμές ηλεκτρικού ρεύματος. Η άνοδος στη διεθνή τιμή του πετρελαίου προκαλεί επιπτώσεις στις τιμές των προϊόντων με αποτέλεσμα αναπόφευκτα αυτό το κόστος να μετακυλίεται στον καταναλωτή.
Οι ειδικοί θεωρούν ότι η ακρίβεια δεν είναι κυπριακό φαινόμενο. Είναι και αυτή μια συνέπεια της πανδημίας σε οικονομικό επίπεδο. Οι διεθνείς τιμές του πετρελαίου κινούνται με ταχείς ρυθμούς. Αναφέρεται χαρακτηριστικά ότι την Παρασκευή 15 Οκτωβρίου έφθασαν στην υψηλότερη τιμή των τελευταίων τριων ετών ξεπερνώντας τα 85 δολάρια το βαρέλι, ως αποτέλεσμα των εκτιμήσεων για μειωμένη προσφορά κατά τους επόμενους μήνες, καθώς η χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων κατά του κορωνοϊού για ταξίδια, παγκοσμίως, θα εκτινάξει τη ζήτηση του “μαύρου χρυσού”.Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του αργού πετρελαίου Μπρεντ σημείωσαν αύξηση κατά 1% και διαμορφώθηκαν τελικά στα 84,86 δολάρια το βαρέλι. Οι τιμές του Μπρεντ άγγιξαν το υψηλότερο επίπεδο από τον Οκτώβριο του 2018, τα 85,10 δολάρια, παρουσιάζοντας αύξηση για έκτη συνεχόμενη εβδομάδα. Οι πρωτοφανείς ενεργειακές ανατιμήσεις απασχολούν το παγκόσμιο και όλες οι χώρες του πλανήτη μελετούν τρόπους αντιμετώπισης της κατάστασης η οποία μας προετοιμάζει για ένα δύσκολο χειμώνα. Η Ευρωπαϊκή Ένωση ασφαλώς δεν αποτελεί εξαίρεση. Η αύξηση των τιμών στην ενέργεια θα συζητηθεί στη Σύνοδο Κορυφής στις 21 και 22 Οκτωβρίου. Προτεραιότητα αναμένεται να δοθεί σε στοχευμένα μέτρα που μπορούν να μετριάσουν γρήγορα τον αντίκτυπο της αύξησης των τιμών για τους ευάλωτους καταναλωτές και τις μικρές επιχειρήσεις. Το θέμα των τιμών του ηλεκτρισμού και του φυσικού αερίου θα απασχολήσει και την έκτακτη Σύνοδο των Υπουργών Ενέργειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις 26 Οκτωβρίου στο Λουξεμβούργο.