Σε περαιτέρω ενίσχυση του πλαισίου προστασίας των επενδυτών μέσω της χρήσης της τεχνολογίας, προχωρεί η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς Κύπρου (ΕΚΚ), σε μια προσπάθεια να συμβαδίζει με τις εξελίξεις στην αγορά, δήλωσε ο Πρόεδρος της Επιτροπής Γιώργος Θεοχαρίδης, κάνοντας ένα απολογισμό των δράσεων και των πεπραγμένων της ΕΚΚ για τη χρονιά που πέρασε.
Σε σημερινή συνέντευξη Τύπου πλαισιωμένος από τον Αντιπρόεδρο της ΕΚΚ, Γιώργο Καρατζιά, ο κ. Θεοχαρίδης ανέφερε ότι το 2021 ο τομέας των επενδυτικών υπηρεσιών συνέχισε να παρουσιάζει σταθερή άνοδο παρά τις προκλήσεις συνεπεία της πανδημίας του Covid-19.
Με βάση τα στοιχεία, μέχρι το τέλος του 2021, η ΕΚΚ είχε υπό την εποπτεία της 806 οντότητες, καταγράφοντας άνοδο 2,28% σε σύγκριση με το 2021 και άνοδο 8,04% σε σύγκριση με την προ πανδημίας εποχή, δηλαδή το 2019. Παράλληλα, στο τέλος του 2021 εκκρεμούσαν συνολικά 116 αιτήσεις για αδειοδότηση.
«Η πανδημία λειτούργησε ως καταλύτης για τις τεράστιες αλλαγές στον τομέα των χρηματοοικονομικών υπηρεσιών, ενώ η διευρυμένη χρήση της τεχνολογίας δημιούργησε ευκαιρίες, αλλά και προκλήσεις, που καθιστούν επιτακτική ανάγκη την ανάληψη πρωτοβουλιών, οι οποίες θα επιτρέψουν στην ΕΚΚ να εξακολουθήσει να συμβαδίζει με τις εξελίξεις στην αγορά», είπε ο κ. Θεοχαρίδης.
Σε αυτό το πλαίσιο, η ΕΚΚ προχώρησε στην ενίσχυση του εποπτικού ελέγχου των Κυπριακών Εταιρειών Παροχής Επενδυτικών Υπηρεσιών (ΚΕΠΕΥ) κυρίως στη χρήση επιθετικών ή παραπλανητικών πρακτικών μάρκετινγκ ή άλλων μεθόδων που ενέχουν κινδύνους για τους επενδυτές, με το σύστημα αυτό να έχει δυνατότητα να ανιχνεύει και να συλλέγει όλες τις σχετικές αναφορές από οποιαδήποτε πηγή, περιλαμβανομένων και μέσων κοινωνικής δικτύωσης ιστοσελίδων και φόρουμ.
Παράλληλα, αξιοποιώντας κονδύλια από το εθνικό σχέδιο ανάκαμψης και ανθεκτικότητας, η ΕΚΚ βρίσκεται στη διαδικασία υλοποίησης ενός συστήματος εισαγωγής, επεξεργασίας, αποθήκευσης και αναφοράς δεδομένων συναλλαγών για τη διαχείριση χρήσιμων πληροφοριών, που θα χρησιμοποιούνται για την εποπτεία δεδομένων συναλλαγών συνδεδεμένων οντοτήτων στην αγορά, ενώ η ΕΚΚ βρίσκεται στην διαδικασία ανάπτυξης διαδικασιών και μεθοδολογιών, οι οποίες με την κατάλληλη τεχνολογική υποδομή θα ενισχύσουν την άσκηση εποπτείας με τη χρήση δεδομένων, που απορρέουν από κανονισμούς όπως το EMIR, το MIFR και το SFTR, προκειμένου να εντοπίζει αυτόματα πιθανούς κινδύνους και παρατυπίες.
Επιπλέον, σύμφωνα με τον κ. Θεοχαρίδη, σε εξέλιξη βρίσκεται η δημιουργία ενός πλαισίου διαχείρισης επιχειρησιακών κινδύνων, ενώ η ΕΚΚ προχώρησε πρόσφατα στην ολοκλήρωση της διαμόρφωσης ενός σχεδίου δράσης για τη δημιουργία Πλαισίου Διακυβέρνησης Δεδομένων. Επίσης εντός του 2021 έγιναν αναβαθμίσεις στο σύστημα πλαισίου διαχείρισης κινδύνων για τους εποπτευόμενους (risk-based approach framework), ώστε να επικαιροποιείται συνεχώς και να λαμβάνει υπόψη οποιεσδήποτε εξελίξεις και αλλαγές που ενδεχομένως να ενέχουν κινδύνους για την αγορά.
«Σε αυτό το συνεχώς μεταβαλλόμενο περιβάλλον, η ΕΚΚ επενδύει στην προληπτική εποπτεία, αναπτύσσοντας σειρά εξειδικευμένων συστημάτων που της επιτρέπουν να συμβαδίζει με τη ραγδαία ψηφιοποίηση του τομέα, διασφαλίζοντας ένα ισχυρό πλαίσιο προστασίας για τους επενδυτές και την ομαλή λειτουργία της αγορές», πρόσθεσε ο κ. Θεοχαρίδης.
Εξάλλου, τον Οκτώβριο του 2021 προσλήφθηκαν 32 νέοι λειτουργοί, εκ των οποίων οι 15 απασχολούνται σε εποπτικά καθήκοντα.
Υπάρχουν ρίσκα στα κρυπτοπεριουσιακά στοιχεία
—————-
Παράλληλα, πέραν του κεντρικού μητρώου εμπιστευμάτων, το οποίο θα τεθεί σε λειτουργία το πρώτο τρίμηνο του 2022, η ΕΚΚ θα δημιουργήσει και το ηλεκτρονικό μητρώο παρόχων υπηρεσιών κρυπτοπεριουσιακών στοιχείων, τους οποίους η ΕΚΚ θα εποπτεύει μόνο σε σχέση με τη συμμόρφωσή τους για θέματα ξεπλύματος χρήματος, εν αναμονή της ευρωπαϊκής οδηγίας για την εποπτεία του τομέα (MICA).
Η ΕΚΚ εξετάζει επτά αιτήσεις από παρόχους υπηρεσιών κρυπτοπεριουσιακών στοιχείων.
«Θα κάνουμε μια πολύ ενδελεχή αξιολόγηση της αίτησης, θα βλέπουμε όλες τις ασφαλιστικές δικλείδες θα εξετάζουμε αν υπάρχουν πολιτικές, όπως η διακυβέρνηση μέσα στον οργανισμό, αλλά υπάρχουν κάποια επιπρόσθετα ρίσκα που εμείς δεν θα τα εποπτεύουμε επειδή δεν πηγάζει από την οδηγία που θα υλοποιήσουμε», είπε.
Ανοδική τάση στις συλλογικές επενδύσεις
——————
Με βάση τα στοιχεία, ο τομέας των ΚΕΠΕΥ παρουσιάζει μια σταθεροποίηση, με 243 οντότητες να εποπτεύονται από την ΕΚΚ στο τέλος του 2021, από 2542 το 2020, ενώ σε εκκρεμότητα βρισκόντουσαν 47 αιτήσεις, με τον κ. Θεοχαρίδη να σημειώνει ότι υπάρχει συνεχώς ενδιαφέρον για καινούργιες εταιρείες που θα ασχολούνται με επενδυτικές υπηρεσίες.
Πτωτική πορεία καταγράφουν οι Εταιρείες Παροχής Επενδυτικών Υπηρεσιών (ΕΠΔΥ), οι οποίες υποχώρησαν σε 140 στο τέλος του 2021 (164 στο τέλος του 2017), αν και ωστόσο οι εταιρείες αυτές εποπτεύονται τόσο από τον Δικηγορικό Σύλλογο και τον Σύνδεσμο Εγκεκριμένων Λογιστών Κύπρου.
Ο τομέας που καταγράφει σταθερή άνοδο είναι οι Εταιρείες Διαχείρισης Συλλογικών Επενδύσεων, με 296 συνολικά οντότητες να βρίσκονται υπό την εποπτεία της ΕΚΚ στο τέλος του 2021 από 226 στο τέλος του 2020 και 145 στο τέλος του 2017, ενώ στο τέλος του 2021 εκκρεμούσαν 50 αιτήσεις.
«Βλέποντας τον τομέα των συλλογικών επενδύσεων υπάρχει υγιής ανάπτυξη του τομέα, με τα περιουσιακά στοιχεία υπό διαχείριση να βρίσκονται στα €11,6 δισ., με τα €2,5 δισ. να είναι επενδύσεις στην κυπριακή οικονομία», ανέφερε ο κ. Θεοχαρίδης, απαντώντας σε ερωτήσεις, προσθέτοντας πως «είναι ένας τομέας που βλέπω ότι θα υπάρξει περαιτέρω ανάπτυξη για πολλούς λόγους, πέραν του ότι προσφέρει θέσεις εργασίας και έσοδα για το κράτος».