Την εισαγωγή τροποποιήσεων στο Πρόγραμμα Μόνιμης Παραμονής στην Κύπρο (PRP), προκειμένου να διευκολύνεται η προσέλκυση επενδύσεων, εισηγείται ο Σύνδεσμος Μεγάλων Αναπτύξεων και ο Παγκύπριος Σύνδεσμος Επιχειρηματιών Ανάπτυξης Γης & Οικοδομών, στον απόηχο της κατάργησης του Κυπριανού Επενδυτικού Προγράμματος (ΚΕΠ).
Ανακοίνωση των δύο συνδέσμων αναφέρει ότι ο εισηγήσεις τους, απεστάλησαν στους Υπουργούς Εξωτερικών και Εσωτερικών Νίκο Χριστουδουλίδη και Νίκο Νουρή.
«Οι εισηγήσεις που στάλθηκαν στον κ. Χριστοδουλίδη και κ. Νουρή, στηρίζονται στην ταχύτητα, ευκολία αλλά και την ελκυστικότητα τον προνοιών του Προγράμματος, που θα μπορούσαν να το καταστήσουν πιο λειτουργικό και εύκολα προσβάσιμο, λαμβάνοντας υπόψη και τις συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί μετά και την κατάργηση του ΚΕΠ», αναφέρεται στην ανακοίνωση.
Ειδικότερα, για σκοπούς ευκολίας και επίσπευσης των διαδικασιών, οι εμπλεκόμενοι φορείς εισηγούνται διερεύνηση των αιτιών, που προκαλούν τις καθυστερήσεις και αυστηρή τήρηση των χρονοδιαγραμμάτων, κάτι το οποίο θα διασφαλίσει την εύρυθμη λειτουργία του προγράμματος και θα βελτιώσει την ελκυστικότητα του. Επιπλέον, γίνεται εισήγηση για δημιουργία βιομετρικών σταθμών για σκοπούς PRP σε Πρεσβείες και Προξενεία της Κυπριακής Δημοκρατίας στο εξωτερικό, και ιδιαίτερα σε χώρες όπως η Κίνα, το Βιετνάμ, τα ΗΑΕ, το ΗΒ, η Ρωσία, η Ιορδανία και η Νότιος Αφρική, κάτι που θα βοηθούσε στην ηλεκτρονική υποβολή αιτήσεων από τους ενδιαφερόμενους, χωρίς να είναι απαραίτητη η φυσική παρουσία του αιτητή στην Κύπρο.
Μια άλλη εισήγηση, αφορά στο ετήσιο εισόδημα του αιτητή, όπως αυτό αξιολογείται για τους σκοπούς των εισοδηματικών κριτηρίων του προγράμματος,. Γίνεται πρόταση όπως σε αυτό να προσμετράται και το ετήσιο εισόδημα των εξαρτώμενων μελών της οικογένειας (σύζυγος, εξαρτώμενοι γονείς) εφόσον έχει υποβληθεί αίτηση για παροχή άδειας διαμονής σε αυτούς. Νοείται ότι το δηλωθέν ετήσιο οικογενειακό εισόδημα, θα μπορεί να επαληθευτεί μέσω της προσκόμισης επαρκών αποδεικτικών εγγράφων.
Οι δύο σύνδεσμοι εισηγούνται την κατάργηση της απαίτησης για δέσμευση του πόσου των €30,000 σε κυπριακό τραπεζικό λογαριασμό στο όνομα του αιτητή. Σε περίπτωση που η κατάργηση της πιο πάνω απαίτησης δεν είναι δυνατόν να επιτευχθεί, προτείνεται η παροχή της δυνατότητας στον αιτητή, όπως το προβλεπόμενο πόσο να κατατίθεται σε τραπεζικό λογαριασμό του αιτητή εντός Ευρωπαϊκής Ένωσης ή σε ειδικό ταμείο του κράτους, υπό την προϋπόθεση ότι το ποσό θα επιστρέφεται αμέσως μετά τη λήξη της προβλεπόμενης περιόδου των 3 ετών.
Επιπρόσθετα, γίνεται εισήγηση για επίσπευση διαδικασίας ένταξης της Κύπρου στη ζώνη Shenghen, αφού, όπως σημειώνεται, «το γεγονός ότι η Κύπρος είναι εκτός Shenghen αποτελεί ουσιαστικό και πολύ σημαντικό μειονέκτημα σε σχέση με τις ανταγωνιστικές ευρωπαϊκές χώρες».
Στις εισηγήσεις περιλαμβάνεται επίσης η πρόταση να δίνεται η δυνατότητα εφαρμογής του προγράμματος και σε περιπτώσεις όπου δύο ή περισσότερα άτομα πραγματοποιούν από κοινού επενδύσεις σε ακίνητα, χωρίς όμως να απαιτείται η ύπαρξη οποιασδήποτε συγγενικής σχέσης μεταξύ των επενδυτών. Σε τέτοια περίπτωση, αναφέρεται, το ποσό που αναλογεί στον κάθε επενδυτή για το εκάστοτε ακίνητο θα είναι τουλάχιστον το ποσό που καθορίζει το πρόγραμμα ως ελάχιστη απαιτούμενη επένδυση (€300,000 + ΦΠΑ).
Στην από κοινού προσπάθεια τους, οι εμπλεκόμενοι φορείς προτείνουν όπως παρέχεται στους εγκεκριμένους αιτητές το δικαίωμα εργασίας στην Κύπρο, καθώς επίσης και η δυνατότητα άσκησης επιχειρηματικών δραστηριοτήτων. «Σε αντίθετη περίπτωση, το πρόγραμμα θα συνεχίσει να βρίσκεται σε μειονεκτική θέση έναντι ανταγωνιστικών προγραμμάτων άλλων ευρωπαϊκών χωρών που παρέχουν στους δικαιούχους του προγράμματος τα πιο πάνω δικαιώματα», αναφέρεται.
Επίσης γίνεται σύσταση για κατάργηση του όρου που απαιτεί την επίσκεψη των κατόχων PRP στην Κύπρο κάθε δύο χρόνια, ενώ σε περίπτωση που αυτό δεν μπορεί να εφαρμοστεί καθολικά, προτείνεται η διατήρηση της απαίτησης μόνο για τους κύριους αιτητές και όχι για όλα τα μέλη της οικογένειας στα οποία έχει παραχωρηθεί άδεια παραμονής.
Προτείνεται επίσης η αύξηση του του ορίου ηλικίας των εξαρτώμενων ατόμων από τα 25 στα 28 έτη, που θα προσφέρει, σημειώνεται στην ανακοίνωση, επιπλέον ελκυστικότητα στο πρόγραμμα.