9.8 C
Nicosia
Σάββατο 18 Ιανουαρίου 2025 | 21:07

Εισαγωγή κάρτας αγρότη μελετά το Υπουργείο Γεωργίας – Οι στόχοι

Τη διενέργεια μελέτης με στόχο τη δημιουργία και εισαγωγή της κάρτας αγρότη σε συνεργασία με τα πιστωτικά ιδρύματα του τόπου, ώστε να παρέχεται διευκόλυνση κίνησης κεφαλαίου στους αγρότες καθώς επίσης και άλλα παρεμφερή ωφελήματα, εξήγγειλε ο Υπουργός Γεωργίας Πέτρος Ξενοφώντος. Ανέφερε επίσης ότι στόχος είναι και η δημιουργία δημοπρατηρίου αγροτικών προϊόντων.

Ο κ. Ξενοφώντος είχε την Τρίτη μια πρώτη συνάντηση με την Επιτροπή Γεωργίας της Βουλής και ανέλυσε στους Βουλευτές τις βασικές του προτεραιότητες , διαβεβαιώνοντάς τους παράλληλα για τη στενή συνεργασία για προώθηση των καλώς νοούμενων συμφερόντων των αγροτών μας.

Ο Υπουργός είπε ότι αναλαμβάνει το χαρτοφυλάκιο σε μια πολύ δύσκολη συγκυρία, όπου πριν ακόμη καταλαγιάσουν οι συνέπειες από την πανδημία του κορωνοϊού, έχουμε να αντιμετωπίσουμε τις επιπτώσεις της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία. Ανέφερε ότι η αύξηση του κόστους ενέργειας σε συνδυασμό με την αύξηση των τιμών των εισροών στη γεωργία έχουν εκτινάξει το κόστος παραγωγής για τον αγρότη, αλλά και το κόστος επιβίωσης για τον καταναλωτή.

«Ως Κυβέρνηση, έχουμε θέσει ψηλά στις προτεραιότητές μας τη στήριξη του πρωτογενή τομέα και ενισχύουμε την πολύπλευρη δραστηριοποίηση του, με στόχο τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητάς του και τη βιώσιμη ανάπτυξη της υπαίθρου», ανέφερε ο Υπουργός, προσθέτοντας ότι στόχος είναι η ενίσχυση της ποιότητας των γεωργικών μας προϊόντων και η αύξηση της προστιθέμενης αξίας τους, προς όφελος των παραγωγών και της αγροτικής μας οικονομίας.

Όπως είπε, πρέπει να έχουμε ποιοτικά αλλά και ασφαλή προϊόντα για τους καταναλωτές σε τιμές που να μπορούν απρόσκοπτα να τα προμηθευτούν και ότι προς επίτευξη των στόχων αυτών, υλοποιείται το Στρατηγικό Σχέδιο Κοινής Αγροτικής Πολιτικής 2023-2027 με συνολική χρηματοδότηση ύψους €454 εκατομμυρίων.

Ο κ. Ξενοφώντος διαβεβαίωσε τους Βουλευτές ότι το Υπουργείο του θα εργαστεί για την σταθεροποίηση του αγροτικού εισοδήματος, τη βελτίωση των συνθηκών οικονομικής δραστηριότητας των αγροτών και τη διασφάλιση της παραγωγής ενώ ανάμεσα στους στόχους είναι και η δημιουργία δημοπρατηρίου αγροτικών προϊόντων που συμπεριλαμβάνεται και στο Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

Εξήγησε ότι μέσα από το ηλεκτρονικό δημοπρατήριο αναμένεται ότι θα γίνεται καλύτερος προγραμματισμός της παραγωγής και θα ενισχύεται η ασφάλεια των συναλλαγών με την έγκαιρη πληρωμή των αγροτών και τη διαφάνεια στις τιμές.

«Είμαστε αισιόδοξοι ότι θα περιορίσουμε όσο το δυνατό τη διαφορά μεταξύ της τιμής πώλησης του προϊόντος από την παραγωγή και της τιμής αγοράς από τον καταναλωτή, αποκαθιστώντας με αυτό τον τρόπο μια από τις μεγαλύτερες αδικίες στην αλυσίδα εφοδιασμού και διάθεσης τροφίμων», ανέφερε.

Σε ότι αφορά τον περιορισμό της χρήσης φυτοφαρμάκων και αντιβιοτικών ο κ. Ξενοφώντος είπε ότι θα δημιουργηθεί μηχανισμός ο οποίος θα ελέγχει τα υπολείμματα φυτοφαρμάκων και αντιβιοτικών σε γεωργικά και κτηνοτροφικά προϊόντα αντίστοιχα, σε όλη την αλυσίδα παραγωγής και διάθεσης τροφίμων.

«Θα στοχεύσουμε στον έλεγχο τόσο των προϊόντων που παράγονται στον τόπο μας, όσο και των εισαγόμενων προϊόντων και όσων μεταφέρονται δια μέσου της πράσινης γραμμής από τα κατεχόμενα στη βάση του σχετικού κανονισμού της ΕΕ», ανέφερε.

Ο Υπουργός είπε στους Βουλευτές πως στόχος είναι η βιώσιμη αλιεία και υδατοκαλλιέργεια και ότι θα ενδυναμωθεί ο έλεγχος της παράνομης αλιείας και θα δημιουργηθούν τεχνητοί ύφαλοι ως μέσο εμπλουτισμού της βιοποικιλότητας αλλά και των αλιευμάτων των περιοχών στις οποίες εγκαθίστανται.

Επίσης θα διασφαλιστεί η συνεχής αναβάθμιση των αλιευτικών καταφυγίων, θα ενισχυθεί και θα θεσμοθετηθεί η συνεργασία της Κύπρου με γειτονικές χώρες για την αντιμετώπιση περιστατικών ρύπανσης της θάλασσας και ως προς τούτο θα γίνει αγορά σύγχρονου εξοπλισμού και σκαφών για αντιμετώπιση περιστατικών ρύπανσης.

Παράλληλα, είπε, θα δημιουργηθούν χερσαίες υποδομές εξυπηρέτησης των μονάδων υδατοκαλλιέργειας.

Θέλουμε στενή συνεργασία, αρκετά τα επείγοντα θέματα, λένε Βουλευτές-αγροτικές οργανώσεις

————-

Ο Πρόεδρος της Eπιτροπής, Βουλευτής του ΑΚΕΛ Γιαννάκης Γαβριήλ ανέφερε ότι οι ανάγκες του πρωτογενή τομέα είναι τεράστιες και πρέπει αυτός ο κλάδος να στηριχθεί για να μπορέσει να ορθοποδήσει. Ανέφερε ότι τα θέματα που εκκρεμούν και σχετίζονται με την επιβίωση του πρωτογενή τομέα είναι πολύ δύσκολα και αναμένουν λύσεις και έφερε ως παράδειγμα τo αυξημένο κόστος παραγωγής.

Ο κ. Γαβριήλ είπε ότι πρέπει το συμβούλιο εμπορίας πατατών να εκσυγχρονιστεί για να έχει τον κατάλληλο ρόλο και παράλληλα να εφαρμοστεί ορθή μεθοδολογία για τα ενοίκια χαλίτικης και γεωργικής γης τα οποία είναι παγιοποιημένα από το 2013.

Είπε επίσης ότι μετά το κλείσιμο της επιτροπής σιτηρών, το θέμα της διαχείρισης αποθεμάτων είναι μείζονος σημασίας και πρέπει να εξευρεθούν λύσεις.

Ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ Χαράλαμπος Πάζαρος είπε ότι το κόμμα του είναι στην αντιπολίτευση και θα κρίνει τον Υπουργό από το έργο του και στόχος του είναι να ασκεί εποικοδομητική κριτική.

Ανέφερε ότι ο πρωτογενής τομέας χρειάζεται στήριξη και παράλληλα αναμένονται σωστοί χειρισμοί και λόγω της επισιτιστικής κρίσης εξαιτίας του Ουκρανικού. Ανέφερε επίσης ότι πρέπει να δοθούν απαντήσεις στους αιγοπροβατοτρόφους που αναμένουν την στήριξη των €7 εκ που εξαγγέλθηκε.

Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ Ανδρέας Πασιουρτίδης είπε ότι πρόκειται για ένα δύσκολο Υπουργείο με αρκετά ανοικτά ζητήματα και ότι θα υπάρξει συνεργασία και καλόπιστη κριτική για το κοινό καλό και όφελος.

Ο Βαλεντίνος Φακοντής του ΑΚΕΛ έθεσε τα θέματα της ασφάλειας και της βιωσιμότητας των διαφόρων παραγωγικών κλάδων και της βιωσιμότητα του περιβάλλοντος, λέγοντας ότι θα υπάρξει στήριξη για το δημόσιο συμφέρον και θα γίνεται καλοπροαίρετη κριτική για βελτιωτικές κινήσεις.

Ο Χρίστος Ορφανίδης του ΔΗΚΟ είπε ότι επιβάλλεται η στενή και ειλικρινής συνεργασία και έθεσε τα θέματα της αναβάθμισης του ινστιτούτου γεωργικών ερευνών, της στελέχωσης του τμήματος δασών, της επιτροπής σιτηρών, του χαλλουμιού και της ποσόστωσης αλλά και τα ασφαλτικά λέγοντας ότι πρέπει να δίνονται ξεκάθαρες και σωστές εξηγήσεις τους επηρεαζόμενους.

Ο Λίνος Παπαγιάννης του ΕΛΑΜ είπε ότι το χαρτοφυλάκιο του Υπουργού είναι βαρύ και αναφέρθηκε σε προβλήματα των αγροτών και παραγωγών που χρειάζονται στήριξη, στην ανάγκη για επένδυση στο φυσικό περιβάλλον και την αλιεία και στα ζητήματα με ξένους εργάτες.

Ο Ηλίας Μυριάνθους της ΕΔΕΚ είπε ότι πρόκειται για ένα καυτό Υπουργείο που έχει να διαχειριστεί ακόμη το θέμα του χαλλουμιού που δεν έχει κλείσει και διαβεβαίωσε ότι το κόμμα του θα είναι δίπλα στον Υπουργό για το καλό των πολιτών και των αγροτών.

Ανέφερε ότι η πανδημία και ο πόλεμος στην Ουκρανία απέδειξαν ότι δεν είμαστε αυτάρκεις σε πολλούς τομείς και ότι πρέπει να υπάρξουν προοπτικές ανάπτυξης και άλλων προϊόντων και προώθηση προγραμμάτων για μεταποιητικές μονάδες. Αναφέρθηκε επίσης στην ανάγκη για στελέχωση του τμήματος δασών.

Ο Βουλευτής και Πρόεδρος των Οικολόγων-Συνεργασία Πολιτών Χαράλαμπος Θεοπέμπτου είπε ότι δρομολογούνται διάφορες αλλαγές σε επίπεδο ΕΕ και πρέπει να είμαστε κατάλληλα προετοιμασμένοι όπως για παράδειγμα η πολιτική ‘από το αγρόκτημα στο πιάτο’ . Ανέφερε επίσης ότι στο άμεσο μέλλον θα υπάρξει δυσκολία στην παραγωγή τροφής προς ικανοποίηση του πληθυσμού και πρέπει να δοθεί σημασία στην εύφορη γη και εκπαίδευση τω αγροτών.

Επίσης έθεσε το θέμα των πολύ αυστηρών προτύπων HCCP και των κανονισμών που δεν επιτρέπουν σε μικροπαραγωγούς να παράγουν στο σπίτι τους και να πωλούν τα προϊόντα τους λέγοντας ότι η ΕΕ έχει σύσταση για μικροπαραγωγούς αλλά εμείς τους δυσκολεύουμε. Αναφέρθηκε και στο στόχο της ΕΕ για να φυτευθούν 1 εκατομμύριο δέντρα ως το 2030 κάτι που δεν επιτυγχάνεται στον τόπο μας.

Εκπρόσωποι των αγροτικών οργανώσεων αναφέρθηκαν στην ανάγκη για συνέχιση της αγαστής συνεργασίας και χαιρέτισαν την εξαγγελία για το δημοπρατήριο. Ανέφεραν ότι έρχονται χαλεποί καιροί λόγω της κλιματικής κρίσης και των πολέμων και υπάρχει η ανάγκη για δημιουργία της εθνικής τράπεζας σπόρων στο Τρόοδος και η ανάγκη της επιβίωσης των παραγωγικών ζώων.

Κάποιοι έθεσαν το μεγάλο ζήτημα της γραφειοκρατίας αναφέροντας ότι πρέπει να προσπεραστεί ώστε να προσφέρουμε βοήθεια στους αγρότες όταν την έχουν ανάγκη και δίκαια.

Ανέφεραν παράλληλα ότι η ΕΕ υιοθετεί νέες πολιτικές σε ένα ασταθές όμως περιβάλλον και ότι για να εισαχθούν αυτές οι πολιτικές για πράσινη συμφωνία ή για πολιτική από το αγρόκτημα στο πιάτο, πρέπει να υπάρξει ένα νέο μοντέλο παραγωγής.

Όλοι υπογράμμισαν ότι τα προβλήματα των αγροτών είναι ενιαία και δεν έχουν κομματικό χρώμα και ότι επιβάλλεται η συνεργασία με τον Υπουργό και τους συνεργάτες του.

Σε ότι αφορά επιμέρους ζητήματα που τέθηκαν από Βουλευτές και αγροτικές οργανώσεις ο Ανδρέας Γρηγορίου, ΓΔ του Υπουργείου είπε ότι όλα καταγράφηκαν και θα τύχουν μελέτης και αξιολόγησης. Ειδικότερα για τις πληρωμές για τα ασυγκόμιστα σταφύλια ύψους 300.000 ευρώ ανέφερε ότι θα ολοκληρωθούν τέλος Μαρτίου ενώ για το σχέδιο για τον πράσινο τρύγο πρόθεση είναι εντός Απριλίου να γίνει η προκήρυξη.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!