9.8 C
Nicosia
Σάββατο 18 Ιανουαρίου 2025 | 21:40

ΔΕΟΚ: Παρέδωσε υπόμνημα με «σημαντικά εργασιακά θέματα» στον ΠτΔ

Το Συμβούλιο Διοίκησης της ΔΕΟΚ με επικεφαλή τον Πρόεδρο Ιωσήφ Αναστασίου πραγματοποίησε σήμερα συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Χριστοδουλίδη.

Η ηγεσία της ΔΕΟΚ παρέδωσε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας υπόμνημα στο οποίο περιλαμβάνονται σημαντικά εργασιακά θέματα τα οποία η Ομοσπονδία ιεραρχεί ψηλά στις προτεραιότητες της.  Στο κεφάλαιο των εργασιακών σχέσεων ο Πρόεδρος της ΔΕΟΚ πρόταξε την ανάγκη της ενίσχυσης και της διεύρυνσης των συλλογικών συμβάσεων σύμφωνα με την ευρωπαϊκή οδηγία που θέτει ως στόχο την κάλυψη μέχρι και του 80% των εργαζομένων.  Στα πλαίσια αυτά η ΔΕΟΚ διεκδικεί την αξιοποίηση του άρθρου 26 του Κυπριακού συντάγματος το οποίο ρητά αναφέρει ότι μπορεί να ψηφιστεί νόμος κατά τρόπο που η συλλογική σύμβαση να έχει υποχρεωτική ισχύ και εφαρμογή για το σύνολο των εργαζομένων.  Ζήτημα μείζονος σημασίας που τέθηκε στον Πρόεδρο από την ΔΕΟΚ είναι και η ανάγκη άμεσης έναρξης διαλόγου με στόχο την αναθεώρηση και την ενίσχυση του θεσμικού πλαισίου για τον κατώτατο μισθό.  Στα πλαίσια αυτά η ΔΕΟΚ επανέλαβε τις θέσεις της για καθορισμό ωριαίας απόδοσης του κατώτατου μισθού και ενσωμάτωσης σ’ αυτόν, βασικών εργατικών δικαιωμάτων όπως ΑΤΑ, ο δέκατος τρίτος μισθός, οι αργίες και η υπερωριακή αποζημίωση.

Αναφορικά με την στρατηγική για την απασχόληση ξένου εργατικού δυναμικού η ΔΕΟΚ τόνισε την ανάγκη ουσιαστικού κοινωνικού διαλόγου ώστε να καθοριστούν με ορθολογισμό οι παράμετροι που θα διασφαλίζουν από την μια τις τεκμηριωμένες ανάγκες της οικονομίας και από την άλλη την ίση μεταχείριση των εργαζομένων μέσω της εφαρμογής των συλλογικών συμβάσεων.  Στα πλαίσια αυτά η ΔΕΟΚ ζήτησε την επανασύσταση των τεχνικών επιτροπών για την αξιολόγηση των αναγκών των επιχειρήσεων που ζητούν αδειοδότηση για εργοδότηση ξένου εργατικού δυναμικού.

Για το θέμα της ΑΤΑ η ΔΕΟΚ εξέφρασε την θέση ότι η πρόσφατη συμφωνία δημιουργεί το αναγκαίο υπόβαθρο για πλήρη αποκατάσταση του θεσμού στην βάση της φιλοσοφίας του.  Τόνισε ακόμα ότι θα πρέπει να εργασθούν όλες οι πλευρές ώστε ο θεσμός να επεκταθεί στο σύνολο των εργαζομένων.

Για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της ακρίβειας η ΔΕΟΚ ζήτησε στήριξη των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων μέσω της αναθεώρησης των επιδομάτων κοινωνικής πρόνοιας,  επανέλαβε επίσης την πρόταση της για μεταφορά ποσοστού από τις εισπράξεις του ΦΠΑ στο Ταμείο Κοινωνικής Συνοχής με στόχο την στοχευμένη κοινωνική στήριξη.

Η ΔΕΟΚ κατέθεσε στην συνάντηση συγκεκριμένες προτάσεις για την μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος προτάσσοντας την ανάγκη διατήρησης του κοινωνικού χαρακτήρα του Ταμείου Κοινωνικών Ασφαλίσεων και την διασφάλιση της επάρκειας και της βιωσιμότητας των συντάξεων.

Μεταξύ άλλων η ΔΕΟΚ προτείνει:

  1. Την επιστροφή με βάση σαφή χρονοδιάγραμμα των οφειλόμενων κεφαλαίων από το κράτος που αντιστοιχούν στο σύνολο του αποθεματικού του και την διαμόρφωση επενδυτικού πλαισίου ώστε να διασφαλισθεί η οικονομική βιωσιμότητα του ταμείου και η επάρκεια των συνταξιοδοτικών παροχών.
  2. Τον τερματισμό της ποινής – μείωσης της σύνταξης για άτομα με πολλά χρόνια εισφορών, για εργαζόμενους σε βαριά χειρονακτικά επαγγέλματα και για γυναίκες με μειωμένες εισφορές.
  3. Σύσταση συμβουλευτικής επιτροπής επενδύσεων στην οποία να συμμετέχουν οι εκπρόσωποι των ασφαλισμένων, εμπειρογνώμονες επενδύσεων και εκπρόσωποι των Υπουργείων Εργασίας και Οικονομικών
  4. Την θέσπιση νομοθεσίας για καθολική εφαρμογή των Ταμείων Προνοίας ώστε να καταστούν αποτελεσματικός συνταξιοδοτικός πυλώνας.

Η ΔΕΟΚ προέταξε επίσης κατά την συνάντηση το θέμα της φορολογικής μεταρρύθμισης και κατέθεσε συγκεκριμένες προτάσεις μεταξύ των οποίων την τιμαριθμική αναπροσαρμογή των φορολογικών κλιμάκων και την επαναφορά της φορολογικής έκπτωσης τέκνων.

Στον τομέα της απασχόλησης η Ομοσπονδία ζητά:

  • Αύξηση της περιόδου καταβολής του ανεργιακού επιδόματος από 6 σε 9 μήνες
  • Την ανάπτυξη σχεδίων για την νεανική επιχειρηματικότητα
  • Την δημιουργία συμβουλευτικής επιτροπής για την απασχόληση των ατόμων με αναπηρίες
  • Την θεσμοθέτηση της δια βίου μάθησης η οποία θα πρέπει να γίνεται μέσα στις επέχεις βάσεις σε εργάσιμο χρόνο.

Στην συνάντηση συζητήθηκαν ακόμα προτάσεις της ΔΕΟΚ για την στεγαστική πολιτική, την πολιτική κοινωνικής πρόνοιας και την ενίσχυση του δημόσιου τομέα υγείας και την αναβάθμιση των επαγγελματικών δεξιοτήτων του εργατικού δυναμικού.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!