Την εξαγγελία ολοκληρωμένης πολιτικής, η οποία θα περιλάμβανε ουσιαστικά μέτρα τόσο για την ενίσχυση των ευάλωτων κοινωνικών τάξεων όσο και για την πάταξη της αισχροκέρδειας, είπε ότι ανέμενε η ΔΕΟΚ από τα «πολυαναμενόμενα» κυβερνητικά μέτρα για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων του πληθωρισμού.
Σε ανακοίνωση του γραφείου Τύπου της ΔΕΟΚ, η συντεχνία, αναφέρει ότι «δυστυχώς τα πολυαναμενόμενα κυβερνητικά μέτρα για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων του πληθωρισμού δεν ανταποκρίνονται στις προσδοκίες μας».
Σημειώνει ότι ανέμενε από την κυβέρνηση την εξαγγελία ολοκληρωμένης πολιτικής, η οποία θα περιλάμβανε ουσιαστικά μέτρα τόσο για την ενίσχυση των ευάλωτων κοινωνικών τάξεων όσο και για την ενίσχυση της εποπτείας της αγοράς και της πάταξης της αισχροκέρδειας.
«Προς την κατεύθυνση αυτή η Ομοσπονδία μας κατέθεσε συγκεκριμένες προτάσεις όπως η μεταφορά ποσοστού 5% επί των εισπράξεων του ΦΠΑ στο Ταμείο Κοινωνικής συνοχής με στόχο την στοχευμένη ενίσχυση των πολιτικών κοινωνικής πρόνοιας,» προστίθεται.
Σύμφωνα με την ΔΕΟΚ πρότειναν, επίσης, τη θεσμοθέτηση του Επίτροπου Προστασίας του Καταναλωτή και την ενίσχυση της στελέχωσης του Τμήματος Προστασίας του Καταναλωτή με στόχο την ενίσχυση των ελέγχων της αγοράς και την αντιμετώπιση αθέμιτων εμπορικών πρακτικών.
Αναφέρει ότι η επέκταση των μέτρων μειωμένου ΦΠΑ στο ηλεκτρικό ρεύμα και του φόρου κατανάλωσης των καυσίμων μέχρι το τέλος του Αυγούστου «δεν θα συμβάλει σημαντικά στην αντιμετώπιση της ενεργειακής φτώχειας που λαμβάνει πλέον επικίνδυνες διαστάσεις.»
Επίσης, προστίθεται, η εφάπαξ οικονομική βοήθεια που θα παραχωρηθεί στα νοικοκυριά στην βάση εισοδηματικών κριτηρίων δεν είναι αρκετή για την κάλυψη του πληθωριστικού κόστους ούτε για μία βδομάδα.
Αναφέρει ότι θεωρούν ότι το σχέδιο επιδότησης των υπηρεσιών φροντίδας σε παιδιά μέχρι τεσσάρων ετών, είναι «προς την σωστή κατεύθυνση.» «Ένα σχέδιο το οποίο κατά την εκτίμηση μας θα συμβάλει σημαντικά στην οικονομική στήριξη φτωχών οικογενειών και θα διευκολύνει στην ένταξη γυναικών στην αγορά εργασίας,» προστίθεται στην ανακοίνωση.
Η ΔΕΟΚ πιστεύει ότι στην παρούσα συγκυρία αυτό που προέχει είναι η στήριξη των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων και η προστασία των εισοδημάτων των εργαζομένων από την ανεξέλεγκτη ακρίβεια και των πληθωρισμό που καλπάζει.
Αναφέρει ότι στα πλαίσια αυτά, θα συνεχίσουν τον αγώνα για πλήρη αποκατάσταση του θεσμού της ΑΤΑ και την άμεση εφαρμογή Γενικού Κατώτατου Μισθού με ενσωματωμένη ΑΤΑ. Επίσης, προστίθεται, θα επιμένουν στην διαμόρφωση ολοκληρωμένης και αποτελεσματικής πολιτικής για την οικονομική ενίσχυση και κοινωνική προστασία των χαμηλών και μεσαίων εισοδημάτων «που πλήττονται από την πρωτοφανή κρίση του πληθωρισμού».