9.8 C
Nicosia
Σάββατο 18 Ιανουαρίου 2025 | 21:31

Δεν θα επιτραπεί σε μια μειοψηφία να αμαυρώνει το όνομα της χώρας, λέει ο ΠτΔ

Δεν θα επιτρέψουμε σε μια πολύ μικρή μειοψηφία ατόμων στη χώρα να αμαυρώνουν ένα όνομα, που κτίστηκε μέσα από πολλές προσπάθειες και μετά από πολλά χρόνια, δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, από το βήμα του 55ου Τακτικού Παγκύπριου Συνέδριου της Ένωσης Τραπεζικών Υπαλλήλων Κύπρου (ΕΤΥΚ).

Σε χαιρετισμό του, κατά το 55ο Τακτικό Παγκύπριο Συνέδριο της ΕΤΥΚ, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης έκανε αναφορά στο θέμα της διαφθοράς και στην εικόνα της Κύπρου στο εξωτερικό, λέγοντας πως «είναι κάτι για το οποίο πρέπει να συνεργαστούμε όλοι για να ανατρέψουμε την αρνητική εικόνα».

Όπως σημείωσε, «είναι για αυτό τον λόγο που η Κυβέρνηση από την πρώτη στιγμή αντέδρασε με τον συγκεκριμένο τρόπο που αντέδρασε στο θέμα των αμερικανικών και βρετανικών κυρώσεων που ανακοινώθηκαν», προσθέτοντας πως η Κυβέρνηση έχει ήδη ξεκινήσει ένα σχέδιο δράσης για βελτίωση του ονόματος της χώρας, τονίζοντας ότι είναι εδώ για να αξιοποιήσει τη στρατηγική οικονομικής διπλωματίας, να αξιοποιήσει τις διπλωματικές αποστολές και ότι είναι ένα θέμα το οποίο τον απασχολεί.

Για την οικονομία, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης ανέφερε ότι «η οικονομία μας, όπως και ο τραπεζικός τομέας, έχουν ανακάμψει και επιδείξει ανθεκτικότητα τα τελευταία χρόνια σε ένα πολύ δύσκολο διεθνές περιβάλλον, έχοντας να αντιμετωπίσουν πρωτόγνωρες προκλήσεις, όπως η πανδημία, καθώς και ο συνεχιζόμενος πόλεμος στην Ουκρανία, με όλες τις συνεπακόλουθες επιπτώσεις που βιώνουμε, προσθέτοντας ότι «παρά τις δύσκολες αυτές συνθήκες, αποτελεί γεγονός ότι οι επιδόσεις της οικονομίας μας απέδειξαν τη δυναμικότητα της, ενώ μεσοπρόθεσμα αναμένεται να συνεχίσει να παρουσιάζει θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης, παρά την αναμενόμενη επιβράδυνση, λόγω κυρίως εξωγενών παραγόντων».

«Τα δημόσια οικονομικά αναμένεται να διατηρήσουν τη βιώσιμη τους πορεία, ενώ πρόκληση παραμένει ο υψηλός πληθωρισμός, αν και έχει αρχίσει η σταδιακή αποκλιμάκωσή του», είπε.

Σε σχέση με το θέμα της γήρανσης του πληθυσμού, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης είπε πως απασχολεί την κυβέρνηση σε μεγάλο βαθμό, σημειώνοντας πως «βρισκόμαστε σήμερα στο 1,3%, χρειαζόμαστε 2,1% για να μπορεί να γίνεται αναπλήρωση του πληθυσμού στα 25 χρόνια».

«Αντιλαμβάνεστε τι τεράστια πρόκληση είναι για μας όπου πρέπει από σήμερα να το δούμε για να μην περιμένουμε να φτάσουμε σε μια αρνητική εξέλιξη. Ειδικότερα, σε ό,τι αφορά τις ολοένα επιταχυνόμενες εξελίξεις στον τομέα της διπλής μετάβασης, ψηφιακής και πράσινης, οι οποίες παρουσιάζουν σοβαρότατες προκλήσεις, αλλά και ευκαιρίες, θα πρέπει να διασφαλίσουμε ότι οι κυπριακές επιχειρήσεις και οι εργαζόμενοι σε αυτές όχι μόνο θα επιβιώσουν αλλά θα μπορέσουν να αναπτυχθούν ακόμη περισσότερο και να δημιουργήσουν νέες θέσεις εργασίας», ανέφερε.

Για τίς κυπριακές τράπεζες, είπε πως «έχουν σημειώσει αξιοσημείωτη πρόοδο σε σχέση με τις Μη Εξυπηρετούμενες Χορηγήσεις, επιτυγχάνοντας μονοψήφιο ποσοστό το 2022, περίπου στο 9,5% των συνολικών χορηγήσεων».

Ωστόσο, σημείωσε «αυτό το ποσοστό όμως εξακολουθεί να είναι ψηλότερο από τον μέσο όρο της ΕΕ που ανέρχεται στο 1,8%, γεγονός που δεικνύει ότι θα πρέπει να συνεχιστούν οι προσπάθειες περαιτέρω αποκλιμάκωσής του, άρα δεν πρέπει να θεωρούμε ότι λύθηκε αυτό το πρόβλημα».

Συμπλήρωσε ακόμα ότι ο υψηλός πληθωρισμός, σε συνδυασμό με τα αυξανόμενα επιτόκια, αναμένεται να μειώσουν το διαθέσιμο εισόδημα  των δανειοληπτών, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε δυσκολία αποπληρωμής των δανείων τους.

Κάλεσε τις τράπεζες να ακολουθούν διαδικασίες αναδιάρθρωσης εκεί και όπου μπορεί να εφαρμοστεί, δίνοντας ιδιαίτερη προτεραιότητα σε ευάλωτους πολίτες.

Στο θέμα της διαφθοράς, αναφέρθηκε κατά την ομιλία του και ο Επίτιμος Πρόεδρος της ΕΤΥΚ, Λοϊζος Χατζηκωστής, ο οποίος είπε ότι η διαφθορά και η διάβρωση της κοινωνία πρέπει να στηλιτεύονται και καυτηριάζονται καθημερινά από τους εκπροσώπους των ΜΜΕ και όχι επιλεκτικά και καθ’ υπόδειξη, αλλά αντικειμενικά και δικαία».

«Όπου ο Τύπος λειτουργεί σωστά και υπεύθυνα με αξιόλογους και έντιμους λειτουργούς η κοινωνία αναγκάζεται να πορεύεται με υγεία και ακεραιότητα, όπου όμως τα ΜΜΕ καταλήγουν να εξαρτώνται από ξένους προς αυτούς οικονομικούς πόρους χάνουν τότε την ανεξαρτησία τους και γίνονται υπηρέτες ξένων συμφερόντων και αυτό είναι καταστροφικό για την κοινωνία», είπε.

Όπως είπε «ο κάθε σοβαρός και έντιμος Κύπριος πολίτης ή αξιωματούχος νιώθει άσχημα όταν βρίσκεται σε διεθνείς και ευρωπαϊκές συνάξεις και συνέδρια και ακούει τα σχόλια όλων ότι μας θεωρούν τριτοκοσμική χώρα με τεράστια και ασύδοτη διαφθορά και διαπλοκή».

Τόνισε πως «πρέπει να ξαναβρούμε την αξιοπρέπεια μας ως λαός και να βάλουμε φραγμό στα λαμόγια που πιστεύουν ότι μπορούν να εξαγοράσουν τα πάντα και τους πάντες», απαιτώντας από την κυβέρνηση να το διασφαλίσει.

Ο κ. Χατζηκωστής αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων στην ΑΤΑ, στο κούρεμα των ταμείων προνοίας, κάνοντας λόγο για «προκλητική εφαρμογή» εις βάρος των τραπεζοϋπαλλήλων, καθώς και «πρόκληση η μη αναγνώριση μερίδας και ο μη συμψηφισμός των δανείων.

 Στο δικό του χαιρετισμό, ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου, Κωνσταντίνος Ηροδότου, είπε πως τα μακροοικονομικά δεδομένα της Κύπρου και οι εξελίξεις στο τραπεζικό  σύστημα, αντικατοπτρίζουν τη σημαντική ανθεκτικότητα που επέδειξε η οικονομία στις αρνητικές εξωγενείς εξελίξεις των τελευταίων χρόνων, όπως η πανδημία, η ενεργειακή κρίση κατά το 2022, και ο συνεχιζόμενος πόλεμος στην Ουκρανία.

Αναφορικά με τον τραπεζικό τομέα, είπε πως «η σημαντική πρόοδος των τελευταίων χρόνων οφείλεται στην σκληρή δουλειά του προσωπικού των τραπεζών, για να προσθέσει ωστόσο ότι «στο ραγδαία μεταβαλλόμενο περιβάλλον που διανύουμε, οι προκλήσεις παραμένουν».

«Οι τράπεζες», τόνισε, «χρειάζεται να διατηρήσουν την ανταγωνιστικότητά τους, στη βάση ενός βιώσιμου και λειτουργικού μοντέλου. Επομένως, είναι σημαντική η συνεχής εκπαίδευση του προσωπικού και η προσαρμογή του στις νέες τεχνολογικές συνθήκες, κάτι που θα οδηγήσει στην περαιτέρω αναβάθμιση της ποιότητας των προσφερόμενων προϊόντων και υπηρεσιών. Παράλληλα, πρέπει να διασφαλίζεται ένα υγειές εργασιακό περιβάλλον».

Σε χαιρετισμό της, τον οποίο διάβασε εκ μέρους της η Πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικών, Χριστιάνα Ερωτοκρίτου, η Πρόεδρος της Βουλής, Αννίτα Δημητρίου, εξήρε το έργο και τη δράση της ΕΤΥΚ, κάνοντας εκτενή αναφορά στις δράσεις της από το 1955 που ιδρύθηκε μέχρι σήμερα.

Επεσήμανε πως η δράση της ΕΤΥΚ δεν περιορίζεται στη συνδικαλιστική της δράσης, αλλά όπως είπε η προσφορά της επεκτείνεται στον εθνικό και κοινωνικό τομέα, με δράσει όπως η συλλογή χρημάτων και η ενίσχυση της άμυνας.

Είπε, τέλος, ότι η Βουλή κατανοεί τη μεγάλη σημασία του τραπεζικού επαγγέλματος για την κυπριακή οικονομία, υπογραμμίζοντάς τη στήριξή της προς την Ένωση, αλλά και προς την προσπάθεια για διαμόρφωση των κατάλληλων πλαισίων που θα υποστηρίζουν την ΕΤΥΚ και τους τραπεζοϋπαλλήλους εν γένει.

Το Συνέδριο, το οποίο πραγματοποιήθηκε στα Κεντρικά Γραφεία της ΕΤΥΚ στη Λευκωσία, έγινε στην παρουσία του Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Γιώργου Παναγιώτου, του Υπουργού Οικονομικών, Μάκη Κεραυνού, εκπροσώπων των Τραπεζών, Συνδικαλιστικών και Εργοδοτικών Οργανώσεων, καθώς και βετεράνων συνδικαλιστών της ΕΤΥΚ.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!