Την ανάγκη για μέτρα στήριξης σε 200.000 περίπου πολίτες που βρίσκονται κάτω από το όριο της φτώχειας, τόνισε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ, Στέφανος Στεφάνου, κατά την επίσκεψή του στο Λαϊκό Δίκτυο Αλλυληγγύης της ΠΕΟ, όπου ετοιμάστηκαν περίπου 400 πακέτα βοήθειας για οικογένειες και νοικοκυριά, ενόψει των εορτών του Πάσχα.
Ο κ. Στεφάνου παρακολούθησε τη διαδικασία προετοιμασίας των πακέτων από εθελοντές και παρέδωσε εκ μέρους του ΑΚΕΛ επιταγή για τη στήριξη του Δικτύου Αλληλεγγύης.
Σε δηλώσεις του μετά την επίσκεψη, ο κ. Στεφάνου ανέφερε ότι χρειάζονται πολιτικές που να στοχεύουν στην ενίσχυση του κοινωνικού κράτους και ιδιαίτερα στη στήριξη των ευάλωτων ομάδων, όπως οι χαμηλόμισθοι και χαμηλοσυνταξιούχοι, όπως επίσης και μέτρα για τη βραχυσπρόθεσμη και μεσοπρόθεσμη στήριξη των ανθρώπων αυτών, ενώ παρέθεσε και σειρά μέτρων που έχει εισηγηθεί το ΑΚΕΛ.
«Τα στοιχεία δείχνουν ότι τουλάχιστον 200.000 είναι κάτω από το όριο της φτώχειας το τελευταίο διάστημα», σημείωσε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ, επισημαίνοντας ότι αυτό δεν παρατηρείται μόνο λόγω του πολέμου στην Ουκρανία, αλλά τώρα έχει επιδεινωθεί. «Η ακρίβεια υπήρχε από πριν, όπως είχαμε πολλές φορές υποδείξει στην κυβέρνηση, η οποία έλεγε ότι το φαινόμενο ήταν παροδικό, και τελικά όχι μόνο δεν είναι παροδικό το φαινόμενο, αλλά αυτή τη στιγμή κάνουν λόγο και για πιθανότητα στασιμοπληθωρισμού», πρόσθεσε ο κ. Στεφάνου.
Αναφερόμενος στις προτάσεις του ΑΚΕΛ, έκανε λόγο για την πρόταση για μείωση του συντελεστή ΦΠΑ για τον ηλεκτρισμό από το 19% στο 9%, που πέρασε από τη Βουλή των Αντιπροσώπων, όμως αναφέρθηκε στο Ανώτατο Δικαστήριο από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. «Εμείς καλούμε την κυβέρνηση να επαναφέρει την πρόταση, που είχε ψηφιστεί από όλα τα κόμματα στη Βουλή, πλην του ΔΗΣΥ», σημείωσε.
Είπε ακόμα ότι πρόταση νόμου ετοιμάστηκε και για τον τερματισμό της διπλής φορολογίας στα καύσιμα, καθώς και για την νομοθεσία που αφορά στο πλαφόν σε βασικά αγαθά και καύσιμα. «Επειδή η νομοθεσία για το πλαφόν στα καύσιμα είναι διαφορετική από την νομοθεσία για άλλα βασικά αγαθά, το ΑΚΕΛ έχει καταθέσει πρόταση νόμου, ώστε να ισχύουν οι ίδιες πρόνοιες όσον αφορά το πλαφόν, και για τα καύσιμα, για να λαμβάνεται υπόψη η αισχροκέρδια, αν και η κυβέρνηση πάντα υποστηρίζει ότι δεν υπάρχει αισχροκέρδια στα καύσιμα», εξήγησε ο κ. Στεφάνου.
«Καλούμε την κυβέρνηση να ανταποκριθεί στις συγκεκριμένες προτάσεις του ΑΚΕΛ, ώστε με αυτό τον τρόπο να ανακουφίσουμε κατά το μέτρο του δυνατού τον κόσμο που ανησυχεί και ταλαιπωρείται από την ακρίβεια», κατέληξε.
Διαβεβαίωσε για τη διαρκή στήριξη του ΑΚΕΛ προς το Δίκτυο Αλληλεγγύης και έδωσε συγχαρητήρια στους εθελοντές, που συνέβαλαν στο να ετοιμαστούν τα πακέτα.
«Έχω πληροφορηθεί ότι μόνο στην επαρχία Λευκωσίας, τα πακέτα βοήθειας είναι πάνω από 400, ενώ υπάρχουν και σε άλλες επαρχίες», ανέφερε, τόνισε, όμως, ότι αυτή η βοήθεια, αν και δεν επιλύει τα προβλήματα που συναντούν χιλιάδες νοικοκυριά και συμπολίτες μας, είναι μία ανακούφιση για την περίοδο των γιορτών.
«Θέλω να συγχαρώ το Δίκτυο Αλληλεγγύης για την έμπρακτη αλληλεγγύη που προωθεί, για την έμπρακτη βοήθεια που δίνει, η οποία δεν περιορίζεται μόνο στην περίοδο των γιορτών, αν και η περίοδος των Χριστουγέννων και του Πάσχα βρίσκεται στο επίκεντρο της δραστηριότητάς του», υπογράμμισε ο κ. Στεφάνου.
Από την πλευρά της, η ΓΓ της ΠΕΟ, Σωτηρούλα Χαραλάμπους, δήλωσε ότι τα 400 πακέτα που ετοίμασε το Λαϊκό Δίκτυο Αλληλεγγύης και φέτος, είναι μία απόδειξη ότι χαμηλόμισθοι και άτομα που ζουν με επιδόματα, δυσκολεύονται να ανταπεξέλθουν, τόνισε, όμως, ότι δεν μπορεί να είναι αυτή η λύση.
«Λύσεις υπάρχουν και έχουν κατατεθεί και στη Βουλή προτάσεις νόμου, όπως ανέφερε και ο ΓΓ του ΑΚΕΛ», είπε η κ. Χαραλάμπους, πρόσθεσε, όμως, ότι το μέγα ζητούμενο είναι να ακούσει η κυβέρνηση, να καταλάβει τα προβλήματα των πολιτών.
«Χρειάζονται μέτρα χθες, για αύξηση των κοινωνικών επιδομάτων και στήριξη των χαμηλοσυνταξιούχων, που είναι κάτω από το όριο της φτώχειας», τόνισε, και υποστήριξε ότι αυτά που ανακοινώθηκαν πρόσφατα αποτελούν «τουλάχιστον παραπλάνηση, γιατί έδωσαν στους χαμηλοσυνταξιούχους όσα τους απέκοψαν τον Ιανουάριο του 2022».
Υπογράμμισε ότι χρειάζεται άμεσα να ξεκινήσει ο διάλογος για την πλήρη αποκατάσταση της ΑΤΑ, η οποία πρέπει να είναι και ένα κριτήριο διαμόρφωσης του κατώτατου μισθού. «Ένας μισθός που καθορίζεται, αλλά δεν αναπροσαρμόζεται με βάση τον πληθωρισμό, χάνει από την αξία του», εξήγησε.