7.8 C
Nicosia
Κυριακή 19 Ιανουαρίου 2025 | 2:09

ΒΟΥΛΗ: Μετά από θυελλώδη συζήτηση άνοιξε ο δρόμος για τα 85 εκ. ευρώ του Ταμείου Ανάκαμψης

Εν μέσω αντεγκλήσεων και αναφορών που έφτασαν μέχρι και τον Ανδρέα Βγενόπουλο, η Ολομέλεια της Βουλής ενέκρινε τα δύο νομοσχέδια που σχετίζονται με το πλαίσιο διαχείρισης καθυστερήσεων, ανοίγοντας έτσι τον δρόμο για την εκταμίευσης της πρώτης δόσης ύψους €85 εκατ. από το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

Τα δύο νομοσχέδια, τα οποία συζητούνται από τα μέσα του 2021 και η ψήφισή τους είχε αναβληθεί τον Δεκέμβριο του 2021 εγκρίθηκαν σε νόμο με 30 ψήφους υπέρ (ΔΗΣΥ, ΔΗΚΟ, Οικολόγοι) και εναντίον 21 ψήφους από το ΑΚΕΛ, την ΕΔΕΚ, το ΕΛΑΜ. Εξάλλου η Ολομέλεια απέρριψε τέσσερις προφορικές τροπολογίες της ΕΔΕΚ.

Το πρώτο νομοσχέδιο αποσκοπεί στην τροποποίηση του περί Αγοραπωλησίας Πιστωτικών Διευκολύνσεων και για Συναφή Θέματα Νόμου, ώστε να δημιουργηθεί πλαίσιο αδειοδότησης και εποπτείας των εταιρειών διαχείρισης πιστωτικών διευκολύνσεων.

Το δεύτερο νομοσχέδιο αφορά στην τροποποίηση του περί Ακίνητης Ιδιοκτησίας (Διακατοχή, Εγγραφή και Εκτίμηση) Νόμου, ώστε οι εταιρείες διαχείρισης πιστώσεων να έχουν πρόσβαση στα στοιχεία του Κτηματολογίου και της βάσης δεδομένων Άρτεμις για τους εγγυητές και συνδεδεμένα πρόσωπα και παρόχους εξασφάλισης κάτω από συγκεκριμένες προϋποθέσεις.

Το έναυσμα της αντιπαράθεσης ξεκίνησε από μια αναφορά του βουλευτή του ΑΚΕΛ Ανδρέα Καυκαλιά και την απάντηση του Αναπληρωτή Προέδρου του ΔΗΣΥ Χάρη Γεωργιάδης. Ο πρώτος επέκρινε την κυβέρνηση ότι δεν μετέφερε στο εθνικό δίκαιο μια οδηγία της ΕΕ στο εθνικό δίκαιο, ενώ ζητά την έγκριση των συγκεκριμένων νομοσχεδίων, ενώ άφησε αιχμές για το ιδιοκτησιακό καθεστώς των εταιρειών διαχείρισης.

Παίρνοντας τον λόγο, ο Χάρης Γεωργιάδης καλωσόρισε το ότι «ξαφνικά» το ΑΚΕΛ έγινε ένα φιλοευρωπαϊκό κόμμα για να τονίσει πως δεν είναι «δεν είναι φιλοευρωπαϊκή στροφή αλλά ένδειξη υποκρισίας».

Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Στέφανος Στεφάνου επέκρινε το ότι η κυβέρνηση και το 2014 και το 2018, όταν έγιναν αλλαγές στο νομικό πλαίσιο για τη διαχείριση καθυστερήσεων, έλεγε ότι θα φέρει προγράμματα για προστασία των δανειοληπτών.

«Μπορώ να θυμίσω άπειρες φορές όταν η κυβέρνηση για ζητήματα που αφορούν στην εξυπηρέτηση των τραπεζών έρχεται με ταχύτητα φωτός και όταν υπάρχουν ζητήματα προστασίας του κόσμου περί άλλων τυρβάζει», είπε, προσθέτοντας πως «η υποκρισία είναι στην κυβέρνηση του ΔΗΣΥ που πάντα χρησιμοποιεί τις ευρωπαϊκές οδηγίες για να εξυπηρετεί τις τράπεζες».

Απαντώντας, ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου είπε πως το ΑΚΕΛ ξέχασε πως και το ΑΚΕΛ ψήφισε τους νόμους των εκποιήσεων το 2014. Προκάλεσε τα άλλα κόμματα, που έχουν πλειοψηφία στη Βουλή να αλλάξουν τις νομοθεσίες που έχουν θεσπιστεί.

«Σταματήστε τις υποκρισίες, να λέτε από το πρωί ως τη νύχτα ότι πρέπει να αλλάξουν οι νόμοι, φταίει ο Αβέρωφ, φταίει ο Συναγερμός. Ιδού η Ρόδος να αλλάξουν οι νόμοι που σκοτώνουν το κόσμο. Πρέπει να σταματήσει τούτη η ιστορία και τα υπονοούμενα. Αυτά που ακούμε στις λαϊκές οργανώσεις. Μας κάματε ιδιοκτήτες της Altamira, της Pimco, της Themis γίναμε δισεκατομμυριούχοι. Να φέρουμε τον ιδιοκτήτη της Pimco. Να ελέγξουν ποιοι μας τους έφεραν με τις πολιτικές τους», πρόσθεσε.

Στη δευτερολογία του, ο κ. Στεφάνου απάντησε με αναφορές στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή ότι η καρδιά της οικονομικής κρίσης της Κύπρου το 2013 οφειλόταν σε ένα υπερμεγέθη τραπεζικό τομέα, ενώ κάλεσε τον ΔΗΣΥ να συζητήσουν τις 13 συνολικά προτάσεις νόμου που εκκρεμούν στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών για το πλαίσιο των εκποιήσεων.

«Μα είναι ο Πρόεδρος τους που έτρεξε με τον Υπουργό Οικονομικών στα Βαλκάνια και στη Μόσχα και έκαμαν εγκαίνια της επέκτασης του τραπεζικού συστήματος, εν τούτοι που υποστήριξαν το Βγενόπουλο που απαιτούσε και πίεζε να αλλάξουν οι όροι για να μην χρειάζονται επιπλέον κεφάλια όταν θα έκανε τη Λαϊκή τη μεγαλύτερη τράπεζα των Βαλκανίων», απάντησε ο κ. Νεοφύτου.

Αναφορικά με τις προτάσεις νόμου που εκκρεμούν, ο κ. Νεοφύτου κάλεσε την αντιπολίτευση να τις εγκρίνει αφού κατέχει την πλειοψηφία. «Εμείς έχουμε απόψεις, δεν θα τουμπάρουμε ξανά την οικονομία, θα υποβαθμίσετε την πιστοληπτική ικανότητα του κράτους. Κάντε τους νόμους να δούμε ποιοι προβλέπουν, ποιοι αξιολογούν, ποιοι καταλαβαίνουν, ποιοι είναι υπέρ της οικονομίας του τόπου και ποιοι λαϊκίζουν. Ιδού η Ρόδος», είπε.

Σε νέα απάντησή του, ο ΓΓ του ΑΚΕΛ είπε πως πρόκειται για «ψέματα που λέγονται με τον πιο αισχρό τρόπο». «Όσα έχει πει για τον Χριστόφια είναι ψέμα ασύστολο». «Μας χωρίζει χάος, αλλά όποτε μας λείπουν τα επιχειρήματα επιστρατεύουν το ψέμα», είπε, προσθέτοντας ότι δεν ανήκει στο ΑΚΕΛ δήλωση «ότι έχουμε τους καλύτερους τραπεζίτες στον κόσμο».

Εξάλλου, ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νικόλας Παπαδόπουλος είπε πως δεν ευθύνεται ο ΔΗΣΥ και ιδιαίτερα ο Αβέρωφ Νεοφύτου για την κατάσταση που βρέθηκε η χώρα το 2013 «και για τα νομοσχέδια που αναγκαστήκαμε να ψηφίσουμε κάτω από την απειλή της Τρόικας»

«Θα μπορούσε να γίνει πολύ καλύτερη διαχείριση και θα μπορούσε να είναι γίνει καλύτερη διαχείριση σε επιμέρους ζητήματα».

Για τα δύο νομοσχέδια, είπε πως είναι θετικά για τους δανειολήπτες, καθώς θα θεσμοθετήσουν τη διαχείριση των δανείων από τους διαχειριστές.

«Το πρόβλημα (των ΜΕΔ) εξακολουθεί και παραμένει, δεν έχει επιλυθεί και δεν θα επιλυθεί με αυτά που θα ψηφίσουμε», είπε, προσθέτοντας πως «πρέπει να γίνει ειδικό Δικαστήριο για τους δανειολήπτες στη βάση της πρότασης της ΕΔΕΚ.

Η πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικών Χριστιάνα Ερωτοκρίτου είπε ότι το σημαντικό είναι ότι τα δύο νομοσχέδια είναι προϊόν συναίνεσης και προϊόν συνολικής δουλειάς.

«Ας μην μας διαφεύγει το βασικό. Αυτά αφορούν μόνο τη διαχείριση δανείων», είπε και επεσήμανε ότι μπορεί να επιβληθεί σε εταιρεία διαχείρισης πρόστιμο 250.000 ευρώ σε περίπτωση παραβίασης της νομοθεσίας.

Ο Βουλευτής της ΔΗΠΑ Αλέκος Τρυφωνίδης αν και διατύπωσε επικρίσεις για πρακτικές των εταιρειών διαχείρισης, πρόσθεσε πως η ΔΗΠΑ θα υπερψηφίσει τα νομοσχέδια καθότι έχουν πετύχει αλλαγές προς όφελος των δανειοληπτών.

Και ο βουλευτής των Οικολόγων Σταύρος Παπαδούρης τάχθηκε υπέρ της έγκρισης των νομοσχεδίων. «Είναι ένα πολύ επικίνδυνο νομοσχέδιο αλλά το θετικό είναι η αδειοδότηση και εποπτεία των εταιρειών διαχείρισης δανείων», είπε, προσθέτοντας πως σήμερα οι εταιρείες διαχείρισης δανείων λειτουργούν ανεξέλεγκτα και δεν μπορεί να τους επιβληθεί οποιαδήποτε ποινή.

Ο βουλευτής της ΕΔΕΚ Ηλίας Μυριάνθους είπε πως το νομοσχέδιο βελτιώθηκε «αλλά την ίδια στιγμή το πρόβλημα παραμένει διότι ο δανειολήπτης συνεχίζει να είναι έρμαιο των τραπεζών».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!