Η Ολομέλεια της Βουλής ψήφισε νόμο για επέκταση μέχρι το 2025 των φορολογικών κινήτρων σε άτομα που δεν είναι φορολογικοί κάτοικοι της Κυπριακής Δημοκρατίας, ώστε να αρχίσουν να εργάζονται στην Κύπρο. Υπέρ ψήφισαν 50 βουλευτές και εναντίον 1.
Συγκεκριμένα γίνεται τροποποίηση του περί Φορολογίας του Εισοδήματος Νόμου, ώστε να επεκταθεί η παραχώρηση φοροαπαλλαγής σε πρόσωπο το οποίο ήταν κάτοικος εκτός της Δημοκρατίας πριν την έναρξη της εργοδότησής του στη Δημοκρατία, είτε σε ποσοστό ύψους είκοσι τοις εκατόν (20%) επί της αμοιβής από την εργοδότηση του εν λόγω προσώπου είτε σε ποσό ύψους €8.550, οποιοδήποτε εκ των δύο είναι μικρότερο. Σκοπός του νομοσχεδίου είναι η επέκταση του υφιστάμενου φορολογικού πλαισίου μέχρι το φορολογικό έτος 2025, καθώς και η διασφάλιση εφαρμογής της φοροαπαλλαγής για πέντε έτη από την ημερομηνία έναρξης της εργοδότησης του φορολογουμένου.
Από την ισχύουσα ρύθμιση επωφελούνται Κύπριοι φοιτητές που επαναπατρίζονται, καθώς και υπήκοοι άλλων χωρών που επιθυμούν να εργαστούν στη Δημοκρατία, ενώ επίσης θεωρείται κίνητρο για την προσέλκυση εργατικού δυναμικού και επενδύσεων.
Παράλληλα η Βουλή απέρριψε τροπολογία του ΕΛΑΜ ώστε το συγκεκριμένο κίνητρο να ισχύει μόνο στις περιπτώσεις εργοδότησης Ελληνοκυπρίων φοιτητών ή επαναπατρισθέντων.
Ο βουλευτής του ΔΗΣΥ Ονούφριος Κουλλας, ανέφερε ότι το σκεπτικό είναι να δοθούν κίνητρα σε ανθρώπους που δεν είναι φορολογικοί κάτοικοι σήμερα είτε Κύπριοι, είτε στελέχη ξένων εταιρειών που θέλουν να εγκατασταθούν στην Κύπρο. Ανέφερε ότι ενώ όλοι είχαν μια διάθεση ώστε η Κύπρος να είναι ένας επενδυτικός προορισμός, το τελευταίο διάστημα «βγάζουμε τα μάτια μας μόνοι μας» και πάμε να ανατρέψουμε πολλά κίνητρα που είχαμε χτίσεις για πολλά χρόνια και σημείωσε πώς πρέπει να δίνονται κίνητρα από την Κυβέρνηση.
Σε τοποθέτησή της η Βουλευτής του ΔΗΚΟ Χριστιάνα Ερωτοκρίτου χαιρέτισε την επέκταση του νόμου που ψηφίστηκε το 2008 για πρώτη φορά, που είπε ότι δίνει ένα μικρό φορολογικό κίνητρο για κατοίκους όχι εντός της Δημοκρατίας, όχι εντός της χώρας. Παράλληλα σημείωσε ότι αυτό το θέμα δεν έχει σχέση με κανέναν τρόπο με το επενδυτικό πρόγραμμα και όλα όσα έγιναν τα τελευταία χρόνια.
Ο βουλευτής της ΕΔΕΚ Ηλίας Μυριάνθους ανέφερε ότι το γενικότερο ζήτημα είναι τα αλυσιδωτά πλεονεκτήματα που έρχονται στην κυπριακή οικονομία από την προσέλκυση αυτών των υψηλόβαθμων εργοδοτουμένων στις επιχειρήσεις της Κύπρου για αυτό στηρίζουν το νομοσχέδιο.
Ο Πρόεδρος και βουλευτής της Συμμαχίας Πολιτών Γιώργος Λιλλήκας ανέφερε ότι ο νόμος είναι προς τη σωστή κατεύθυνση δίνοντας περισσότερα κίνητρα για επενδύσεις και μεταφορά έδρας εταιρειών και είπε ότι χρειάζονται κίνητρα. Σημείωσε παράλληλα ότι όποια κίνητρα δίνονται σε Κύπριους πολίτες, ισχύον για όλους τους Ευρωπαίους κάτι που είναι βασικός κανόνας του ευρωπαϊκού κεκτημένου, που όλοι οφείλουν να γνωρίζουν πριν καταθέσουν προτάσεις και τροπολογίες.
Ο βουλευτής της Συνεργασίας Δημοκρατικών Δυνάμεων Άγγελος Βότσης, ανέφερε ότι αυτούς τους ανθρώπους, στους οποίους στοχεύει ο νόμος, δεν τους έχουμε φορολογικούς κάτοικους Κύπρου και θέλουμε να τους δώσουμε ένα κίνητρο για να τους κάνουμε.
Η βουλευτής των «Ανεξάρτητων» Άννα Θεολόγου ανέφερε ότι αυτή η αλλαγή που έρχεται με το συγκεκριμένο νομοσχέδιο έχει ξεκάθαρη προσέγγιση που στηρίζεται στο Κυπριακό Επενδυτικό Πρόγραμμα. Σημείωσε ότι ενώ έχουν δοθεί πολλές φορολογικές ελαφρύνσεις για να βοηθηθεί το επενδυτικό πρόγραμμα, για τους Κύπριους καμιά φοροελάφρυνση έχει δοθεί για να παραμείνουν στον τόπο τους.
Πηγή: KYΠΕ