18.8 C
Nicosia
Πέμπτη 16 Ιανουαρίου 2025 | 14:12

Βουλή: Άνοιξε το φάκελο Συνεργατισμού με καταθέσεις – Τι λέχθηκε από εμπλεκόμενους

Στις ευθύνες που οδήγησαν στην κατάρρευση του Συνεργατισμού, στην “απαξιωτική στάση της Κυβέρνησης” στο πόρισμα της Ερευνητικής Επιτροπής και στο “ξεπούλημα της Συνεργατικής Τράπεζας στην Ελληνική, εστίασαν τις αναφορές τους ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ελέγχου ο Πρόεδρος της Τριμελούς Επιτροπής για την κατάρρευση του Συνεργατισμού Γιώργος Αρέστης και ο Γενικός Ελεγκτής Οδυσσέας Μιχαηλίδης.

Από την πλευρά της η Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης Εμίλυ Γιολίτη ανέφερε πως το Υπουργείο σε καμία περίπτωση δεν εμπλέκεται στις έρευνες της Αστυνομίας, σημειώνοντας πως ο μόνος που έχει εμπλοκή είναι ο Αρχηγός της Αστυνομίας σε συνεργασία με τη Νομική Υπηρεσία. Υπέρ της ανάγκης να προχωρήσουν τάχιστα οι έρευνες και να αποδοθούν ευθύνες για την κατάρρευση της Τράπεζας, τάσσονται όλοι οι Βουλευτές.

Μιλώντας εντός της Επιτροπής, ο κ. Αρέστης είπε αρχικά πως η Βουλή θα έπρεπε νωρίτερα να είχε ενδιαφερθεί για το πόρισμα λαμβάνοντας υπόψη την” απαξιωτική στάση” της Κυβέρνησης και δη του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη. Όπως είπε ο κ. Αρέστης, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είχε διερωτηθεί γιατί να λάβει υπόψη του μια έκθεση επειδή την έκαναν τρεις δικαστές. Πρόσθεσε πως ο Πρόεδρος είχε πει πως τα μέλη της Ερευνητικής Επιτροπής είναι όπως τους ιατροδικαστές που έκαναν λάθος στην περίπτωση της γυναίκας στην Πάφο, η οποία φαγώθηκε από σκύλους. Όταν ρωτήθηκε ο κ. Αρέστης αν αυτά τα είπε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης στον ίδιο, απάντησε πως τα είπε δημόσια και για αυτό τα γνωρίζει.

Στη συνέχεια, ο κ. Αρέστης αναφέρθηκε στις πολιτικές ευθύνες που έχει αποδώσει το πόρισμα στον τέως Υπουργό Οικονομικών Χάρη Γεωργιάδη ο οποίος δήλωνε, όταν το κράτος προχωρούσε στην παραχώρηση 1,5 δισ. στον Συνεργατισμό, ότι αυτός θα μπορούσε να αποτελέσει ένα βασικό πυλώνα του τραπεζικού συστήματος. Διερωτήθηκε πώς γίνεται μετά από αυτές τις αισιόδοξες δηλώσεις να φτάσαμε στο ξεπούλημα του συνεργατισμού και μάλιστα, όπως είπε, ο κ. Γεωργιάδης “να θριαμβολογεί για το ξεπούλημα αυτό”.

Ο κ. Αρέστης αναφέρθηκε κατόπιν στη κακή εταιρική διακυβέρνηση ως ένα παράγοντα που συνέτεινε στην κατάρρευση του συνεργατισμού, εστιάζοντας στον αρνητικό ρόλο του πρώην Γενικού Διευθυντή της Συνεργατικής Κυπριακής Τράπεζας (ΣΚΤ) Νικόλα Χατζηγιάννη, ο οποίος διορίστηκε με πολιτικά κριτήρια. Όπως είπε, “ο φίλος του” Χάρη Γεωργιάδη, Νικόλας Χατζηγιάννης ήταν «μέγιστα ακατάλληλος» και είχε καταστροφικό ρόλο στην κατάρρευση του Συνεργατισμού. Ανέφερε πως ο κ. Χατζηγιάννης είχε διωχθεί πειθαρχικά δύο φορές από την Τράπεζα Κύπρου, από την οποία έφυγε τελικά, και δεν είχε τα προσόντα.

Σημείωσε πως τόσο η Κεντρική Τράπεζα Κύπρου όσο και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα προειδοποιούσαν πως στο θέμα της εταιρικής διακυβέρνησης η Συνεργατική δεν πήγαινε καλά, κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου. Σημείωσε πως θα πρέπει να διερευνηθούν εναντίον του κ. Χατζηγιάννη ποινικά αδικήματα καθώς και αστικές ευθύνες. Ο κ. Αρέστης απέδωσε ευθύνες και στον Διευθυντή Στρατηγικής της ΣΚΤ Γιάννο Σταυρινίδη.

Λόγω της κακής εταιρικής διακυβέρνησης, πρόσθεσε ο κ. Αρέστης, δεν γινόταν πρόοδος στα Μη Εξυπηρετούμενα Δάνεια (ΜΕΔ) ενώ γίνονταν αλόγιστα έξοδα, με τις διαφημίσεις καθώς και τις εταιρικές κάρτες.

Οσον αφορά τα ΜΕΔ, ο Πρόεδρος της τριμελούς επιτροπής είπε πως επικεφαλής ήταν ο κ. Καρούνας, ο οποίος στήριξε την ιδέα να προωθηθεί η εταιρεία Altamira για την διευθέτηση των κόκκινων αυτών δανείων. Σήμερα, είπε, ο κ. Κουρουνάς είναι Διευθυντής στην Altamira. Έκανε λόγο για “μεγάλο φαγοπότι εις βάρος των πολιτών” με την εμπλοκή της Altamira καθώς ακίνητα για παράδειγμα αξίας 100 χιλιάδων ευρώ, εκτιμάτο στις 20 χιλιάδες λόγω της αδυναμίας του ιδιοκτήτη και χρεωκοπημένου δανειζόμενου να προχωρήσει σε δική του εκτίμηση.

Είπε πως στο πόρισμα εισηγείται την εξέταση ποινικών ευθυνών εκ μέρους του κ. Κουρουνά για τις μεθόδους που προώθησε την Altamira, ενώ ποινικές και πειθαρχικές ευθύνες πιθανόν να υπάρχουν και εναντίον του κ. Χατζηγιάννη για την Altamira για σκόπιμες πράξεις και παραλείψεις.

Στη συνέχεια της συνεδρίας της Βουλής, ο Γενικός Ελεγκτής αρχικά έκανε αναφορά σε “σκανδαλώδη πρόσληψη του κ. Χατζηγιάννη” και για αδιαφανείς διαδικασίες που ακολουθήθηκαν. Είπε πως μετά την πρόσληψη του κ. Χατζηγιάννη, άξια στελέχη της Συνεργατικής, όπως ο Μάριος Κληρίδης, αναγκάστηκαν να παραιτηθούν.

Ο Οδυσσέας Μιχαηλίδης αναφέρθηκε στη συνέχεια στις περιόδους που πρέπει να χωριστεί η έρευνα για τον Συνεργατισμό με χρονικό ορόσημο το 2013. Τότε, όπως είπε, η Κυβέρνηση έπεισε την ΕΕ ότι ο Συνεργατισμός είναι βιώσιμος και για αυτό δέχθηκε να δοθεί κρατική ενίσχυση ύψους 1,5 δισ. ευρώ. Δύο χρόνια μετά η Κυβέρνηση έκανε ένα πλάνο ότι ο Συνεργατισμός χρειάζεται ακόμα 175 εκ. και τίποτα παραπάνω με το πλάνο να είναι πως από το 2020 και μετά η Τράπεζα θα ξεκινούσε την αποκρατικοποίηση.

Όπως είπε, το 2015 η Συνεργατική εκτιμήθηκε στα 625 εκ. και μαζί με τα 175 εκ. της κρατικής στήριξης η συνολική της αξία ανερχόταν στα 800 εκ. Η Τράπεζα, πρόσθεσε, πωλήθηκε θεωρητικά στο τέλος 74 εκ. ευρώ και το κράτος στο τέλος της ημέρας δεν πήρε τίποτε, και μπορεί και να έδωσε. Ο Συνεργατισμός πωλήθηκε «άρον άρον μούχτιν» και με το πιστόλι στον κρόταφο. Εξήγησε ότι όταν κάτι πωλείται υπό αυτές τις συνθήκες, δημιουργείται negative goodwill (αρνητική φήμη κι πελατεία) και συνεπώς η πώληση γίνεται πιο κάτω από την πραγματική αξία. Στη συνέχεια όμως η Ελληνική Τράπεζα υπολόγισε την αξία κανονικά παρουσιάζοντας τη διαφορά ως κέρδος.

Στη δική της παρέμβαση στην Επιτροπή Ελέγχου της Βουλής, η Υπουργός Δικαιοσύνης Έμιλυ Γιολίτη δήλωσε ξεκάθαρα πως το Υπουργείο της σε καμία περίπτωση δεν εμπλέκεται στις έρευνες της Αστυνομίας, επισημαίνοντας πως ο μόνος που εμπλέκεται στις ανακρίσεις είναι ο Αρχηγός της Αστυνομίας, ο οποίος ενεργεί σε συνεργασία και υπό την καθοδήγηση του Γενικού Εισαγγελέα.

Η κ. Γιολίτη είναι πως ζήτησε ενημέρωση από τον Αρχηγό και έτυχε διαβεβαίωσης ότι η διερεύνηση των υποθέσεων του Συνεργατισμού προχωρά με γοργούς ρυθμούς από μια ειδική ανακριτική ομάδα, υπό την επίβλεψη του Γενικού Εισαγγελέα.

Ο βοηθός Αρχηγός της Αστυνομίας Χριστόφορος Μαυρομμάτης, μιλώντας ενώπιον της Επιτροπής είπε πως στις έρευνες εργάζονται 13 αστυνομικοί και ο όγκος εργασίας είναι τεράστιος, καθώς το ανακριτικό έργο είναι εξαιρετικά δύσκολο αφού ξεκινούν από την αρχή της σύναψης των ύποπτων δανείων.

Ο κ. Μαυρομμάτης είπε πως οι έρευνες εστιάζονται στην παροχή πιστωτικών διευκολύνσεων σε 27 άτομα, πρώην αξιωματούχους των Συνεργατικών Πιστωτικών Ιδρυμάτων, στις διαγραφές δανείων ύψους 26 εκ. για 18 Ομίλους, που αποτελούνται από νομικά και φυσικά πρόσωπα. Επίσης, υπό διερεύνηση θα τεθεί η παροχή δανείων σε Πολιτικά Εκτεθειμένα Πρόσωπα. Όπως είπε, η έρευνα αυτή θα γίνει και από τον Γενικό Ελεγκτή, ο οποίος θα δώσει τα ευρήματα του στην Αστυνομία για να συνεχίσει από εκείνο το σημείο. Ακόμα στις έρευνες περιλαμβάνονται τα θέματα διαφημίσεων, της αγοράς υπηρεσιών και της Altamira.

Ο εκπρόσωπος της Νομικής Υπηρεσίας Νίνος Κέκκου, είπε από την πλευρά του πως το έργο είναι πολύπλοκο και οι υποθέσεις είναι εξαιρετικά δύσκολες.

Όσον αφορά τους Βουλευτές, ο Πρόεδρος της Επιτροπής Ελέγχου Ζαχαρίας Κουλίας είπε ότι οι πρόγονοι μας δημιούργησαν τον Συνεργατισμό πριν 100 χρόνια για να γλιτώσουν από τους τοκογλύφους και σήμερα επανήλθαμε στους τοκογλύφους. Πρόσθεσε πως οι αμαρτίες του Συνεργατισμού ήταν 70 εκ. ευρώ, ενώ για τη Λαϊκή οι φορολογούμενοι πλήρωσαν 2,5 δισ. ευρώ. Κάλεσε επίσης την Υπουργό να ενημερώνεται για την πορεία των ερευνών γιατί η Επιτροπή θα απαιτεί από αυτήν ενημέρωση.

Η βουλευτής του ΔΗΣΥ Αννίτα Δημητρίου τόνισε ότι όλα πρέπει να ελεγχθούν και όλοι όσοι έχουν ευθύνες θα πρέπει να οδηγηθούν ενώπιον της Δικαιοσύνης.

Ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΑΚΕΛ Γιώργος Λουκαΐδης είπε μεταξύ άλλων ότι ξεπουλήθηκε ο Συνεργατισμός για να σωθούν οι άλλες τράπεζες.

Ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νικόλας Παπαδόπουλος κατήγγειλε ότι ο Συνεργατισμός εξαγόραζε και Μέσα Ενημέρωσης. Είναι θλιβερό και εξοργιστικό, όπως ανέφερε, γιατί δεν προχώρησαν οι έρευνες και κανένας μέχρι σήμερα δεν διώχθηκε ούτε ποινικά, ούτε αστικά. Υπάρχουν, σημείωσε, και ξεκάθαρες πολιτικές ευθύνες.

Ο Βουλευτής της Αλληλεγγύης Μιχάλης Γιωργάλλας κάλεσε το Υπουργείο Δικαιοσύνης να ενισχύσει την ερευνητική ομάδα και να χρησιμοποιήσει εξειδικευμένος εξωτερικούς εμπειρογνώμονες, για να τεκμηριωθούν τα εγκλήματα. Ο Γιώργος Ηλιάδης εκπρόσωπος των Οικολόγων κατήγγειλε ότι συμμετείχαν στην διαχείριση του Συνεργατισμού εκπρόσωποι μεγάλων κομμάτων, ενώ για ευθύνες στην Κυβέρνηση και στα τέσσερα μεγάλα πολιτικά κόμματα έκανε λόγο ο Βουλευτής του ΕΛΑΜ Λίνος Παπαγιάννης.

Πηγή: KYΠΕ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!