Η οικονομία αντέχει και την ΑΤΑ και αποκατάσταση μισθών, λέει σε ανακοίνωσή της η Ανεξάρτητη Συντεχνία Δημοσίων Υπαλλήλων Κύπρου.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Συντεχνίας, η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία λειτούργησε για την κυπριακή εργοδοσία και κάποια κόμματα ως «επιταχυντής προώθησης των γνωστών πάγιων επιδιώξεων τους, που διακρίνονται για το αντεργατικό περιεχόμενό τους».
Ο πόλεμος αποτέλεσε, αναφέρει η ΑΣΔΥΚ, «ευνοϊκή» συγκυρία για τις εργοδοτικές Οργανώσεις, ΟΕΒ και ΚΕΒΕ, που έσπευσαν να επαναθέσουν ζήτημα κατάργησης της ΑΤΑ και μείωσης μισθών στο Δημόσιο, ίσως και στον ιδιωτικό τομέα, ως μέτρα στήριξης της οικονομίας και της επιχειρηματικότητας.
Η Συντεχνία δηλώνει ότι θα προασπίσει τον θεσμό της ΑΤΑ και τον μισθό κάθε εργαζόμενου, υπενθυμίζοντας ότι συστήματα αυτόματης τιμαριθμικής προσαρμογής μισθών λειτουργούν στο Βέλγιο, στο Λουξεμβούργο και στην Ισπανία και επιπλέον, σε άλλες χώρες είναι κατοχυρωμένος, δια νομοθεσίας, ο υπολογισμός τιμαρίθμου επί του εθνικού κατώτατου μισθού.
Όλοι, σημειώνει, γνωρίζουμε τα ευεργετικά αποτελέσματα της ΑΤΑ, την προστασία της αγοραστικής αξίας των μισθών των εργαζομένων, οι οποίοι μέσω της κατανάλωσης κινούν την οικονομία της χώρας και ενδεχόμενη κατάργηση της ΑΤΑ συνεπάγεται συρρίκνωση του μισθού και συνακόλουθα της κατανάλωσης και κατ’ επέκταση αρνητικές επιπτώσεις στην οικονομία.
Όσον αφορά στο ζήτημα της συρρίκνωσης των μισθών στο Δημόσιο ή και στον ιδιωτικό τομέα, η ΑΣΔΥΚ επανατονίζει την πάγια θέση της ότι ο μισθός δεν νοείται να αποτελεί εργαλείο συμπίεσης του εργατικού κόστους, με στόχο τη διατήρηση ή και την περαιτέρω αύξηση της κερδοφορίας των επιχειρήσεων.
Σημειώνει ότι προς απάντηση στις εργοδοτικές και λοιπές τοποθετήσεις για κατάργηση της ΑΤΑ και συμπίεση των μισθών, η Συντεχνία αναφέρεται στην τοποθέτηση του κ. Ιωακείμογλου, επιστημονικού συνεργάτη του Ινστιτούτου Εργασίας Κύπρου, η οποία, όχι μόνο, συνηγορεί στη διατήρηση του θεσμού, αλλά και στη βελτίωση των μισθών, στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα.