Ο Χαράλαμπος Προύντζος, αποτελεί την επιλογή του Ανδρέα Μαυρογιάννη για το χαρτοφυλάκιο του υπουργείου Οικονομικών, σε περίπτωση εκλογής του στην προεδρία της Δημοκρατίας.
Αυτούσια η δήλωση του Ανδρέα Μαυρογιάννη
H οικονομική πολιτική του προγράμματος διακυβέρνησής μου έχει ως πυξίδα την ανάπτυξη, την αειφορία, την πράσινη και την ψηφιακή μετάβαση.
Είμαι δεσμευμένος για ισχυρή οικονομία με δημοσιονομική πειθαρχία και χρηματοπιστωτική σταθερότητα, με προσέλκυση επενδύσεων και στήριξη της επιχειρηματικότητας, στο πλαίσιο της ευρωζώνης και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Μία ισχυρή οικονομία που εξασφαλίζει την αξιοπρέπεια του κάθε πολίτη και αναβαθμίζει το βιοτικό επίπεδο του συνόλου του λαού.
Ο επόμενος Υπουργός Οικονομικών θα πρέπει να χειριστεί την Πράσινη Συμφωνία και την πράσινη μετάβαση της οικονομίας, που είναι η νέα αναπτυξιακή στρατηγική της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Οικονομία, ενέργεια, ανθεκτικότητα και χρήση πόρων είναι αλληλένδετα.
Η επιλογή μου για τη θέση του Υπουργού Οικονομικών, αν ο λαός με τιμήσει με την ψήφο του, είναι ο Χαράλαμπος Προύντζος.
Επιλέγω ένα άνθρωπο της νεότερης γενιάς. Έναν αυτοδημιούργητο επαγγελματία, από τον χώρο των επιχειρήσεων. Με πλούσια εμπειρία σε νομικά ζητήματα που αφορούν την ενέργεια. Με τεχνοκρατική επάρκεια, ικανότητα διοίκησης και διαχείρισης ανθρώπινων πόρων.
Με υψηλό πολιτικό αισθητήριο που μπορεί να λαμβάνει δύσκολες αποφάσεις και να ανταποκρίνεται με οξύνοια σε δύσκολα διλήμματα. Με αποφασιστικότητα στην προώθηση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων που τόσο έχει ανάγκη ο τόπος.
Με την αναγκαία διαπραγματευτική δεινότητα, ώστε να εκπροσωπεί επάξια και αποτελεσματικά την Κυπριακή Δημοκρατία στο Συμβούλιο Οικονομικών και Δημοσιονομικών Υποθέσεων (ECOFIN) της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στο Eurogroup και σε άλλα διεθνή φόρα.
Παράλληλα, θα δημιουργηθεί ομάδα συμβούλων του Προέδρου της Δημοκρατίας για θέματα Οικονομίας με επικεφαλής τον Δρ. Μάριο Κληρίδη.
Το who is who του Χαράλαμπου Προύντζου
Ο Χαράλαμπος Προύντζος γεννήθηκε στη Λευκωσία στις 2/9/1978. Σπούδασε Νομική στο Πανεπιστήμιο του Bristol (LL.B. Hons) και ολοκλήρωσε με Έπαινο το Bar Vocational Court στο Inns of Courts School of Law του Λονδίνου. Έχει τον τίτλο του Barrister–at–Law και είναι μέλος του Gray’s Inn. Κατέχει, επίσης, δίπλωμα στις Επαγγελματικές Νομικές Δεξιότητες από το Πανεπιστήμιο City του Λονδίνου.
Είναι Μέλος του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου από το 2005 και ασκεί το δικηγορικό επάγγελμα, με διεθνή αναγνώριση για την εξειδίκευσή του στο Εταιρικό και Εμπορικό Δίκαιο, στο Ευρωπαϊκό Δίκαιο και στο Κατασκευαστικό Δίκαιο από τον διεθνή οδηγό Legal 500. Είναι ο ιδρυτής του Νομικού Οίκου Προύντζος & Προύντζος ΔΕΠΕ (2010), ο οποίος από τις 19/4/2017 αποτελεί το μέλος του δικτύου EY Law για την Κύπρο, έχει την ιδιότητα του Law Practice Leader του δικτύου για την Κύπρο και είναι συνέταιρος στην ΕΥ για την περιοχή της Ευρώπης, Μέσης Ανατολής, Ινδίας και Αφρικής (ΕΜΕΙΑ).
Έχει υπηρετήσει ως Μέλος της Διοικούσας Επιτροπής του Ανοικτού Πανεπιστημίου Κύπρου την περίοδο 2011 – 2014 και ως Αντιπρόεδρος την περίοδο 2014 – 2018. Κατείχε επίσης τη θέση του Προέδρου της Επιτροπής Ελέγχου και Διαδικασιών και του Μέλους του Ακαδημαϊκού Συμβουλίου για το Μεταπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών «Δίκαιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης».
Το 2018 διορίστηκε από το Υπουργικό Συμβούλιο ως Μέλος του Πρώτου Συμβουλίου του Ανοικτού Πανεπιστημίου μετά την αυτονόμηση του από το οποίο και εξελέγη παμψηφεί ως πρώτος Πρόεδρος. Πρόσφατα επιλέγηκε και διορίστηκε ως Μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της εταιρείας υλοποίησης του Ερευνητικού Προγράμματος RISE, ενός από τα μεγαλύτερα ερευνητικά προγράμματα στην ιστορία της Δημοκρατίας. Υπηρέτησε επίσης σε αριθμό άλλων διευθυντικών θέσεων και θέσεων ευθύνης και συμμετείχε στην Ομάδα Εργασίας για τη Διακυβέρνηση και Κατανομή Εξουσιών στην προετοιμασία του τελευταίου γύρου διαπραγματεύσεων για την επίλυση του Κυπριακού προβλήματος.
Το Who is Who του Δρ Μάριου Κληρίδη
Φοίτησε στο London School of Economics and Political Science όπου και απέκτησε πτυχίο και μεταπτυχιακό στα Οικονομικά, ενώ είναι κάτοχος διδακτορικού στο Labour Economics.
Ο Μάριος Κληρίδης εντάχθηκε στο ανθρώπινο δυναμικό της Ελληνικής Τράπεζας το 1982 ως Επικεφαλής Προγραμματισμού & Έρευνας. Διαθέτει εμπειρία στην Υπηρεσία Καρτών & Λιανικής Τραπεζικής, στον Τομέα Επενδύσεων, στη Διεύθυνση Διαχείρισης Διαθεσίμων και στη Διεθνή Τραπεζική. Το 2001 διορίσθηκε Πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς Κύπρου με πενταετές συμβόλαιο. Επέστρεψε στην Ελληνική Τράπεζα το 2006, ως Διευθυντής Διαχείρισης Κινδύνου και Αναπληρωτής Γενικός Διευθυντής.
Το 2013 ανέλαβε τα καθήκοντα του Γενικού Διευθυντή της Συνεργατικής Κεντρικής Τράπεζας όπου παρέμεινε μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2015, ενώ υπηρέτησε ως Μέλος στο Διοικητικό Συμβούλιο της Ancoria Bank.
Είναι μέλος στο Συμβούλιο Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων, Πρόεδρος της Εταιρείας Κυπριακών Οικονομικών Μελετών και μέλος του Συμβουλίου του Κέντρου Οικονομικών Ερευνών του Πανεπιστημίου Κύπρου. Διδάσκει στο Πανεπιστήμιο Κύπρου, σε μεταπτυχιακούς φοιτητές, σχετικά με το Τραπεζικό Σύστημα της Κύπρου και τα χρηματοοικονομικά της Κύπρου.
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ
«Μάλλον, ως το τέλος της μέρας» θα ανακοινώσει τον Υπουργό Οικονομικών ο Ανδρέας Μαυρογιάννης.
Ερωτηθείς σχετικά ανέφερε ότι «εγώ δεν είμαι ευτυχής που υπάρχουν αυτές οι πιέσεις για ονόματα. Θα ήθελα περισσότερο να βλέπει και να κρίνει ο κόσμος τις πολιτικές μας θέσεις, την αντίληψη που έχουμε και για την οικονομία της αγοράς και για την πράσινη ανάπτυξη και για το υγιές επιχειρείν και για τη στήριξη κοινωνικών στρωμάτων και την κοινωνική συνοχή, πέρα από κάθε πρόσωπο». Πρόσθεσε ότι το διακύβευμα στον δεύτερο γύρο είναι να επιλέξουμε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.
Ερωτηθείς κατά πόσον έχει κοινοποιήσει την απόφαση του και στον Γενικό Γραμματέα του ΑΚΕΛ, με τον οποίο συναντήθηκε το πρωί, απάντησε ότι «συζητούμε με τον Γενικό Γραμματέα του ΑΚΕΛ και βεβαίως το ΑΚΕΛ είναι ένας από τους βασικούς συντελεστές αυτής της προσπάθειας και έχουμε μια συνεχή ανταλλαγή απόψεων». Ανέφερε ότι οι αποφάσεις ανήκουν «σε εμένα ως υποψήφιος Πρόεδρος της Δημοκρατίας».